Millioner af jobansøgere bliver fejlagtigt afvist af automatiseret resumé-scanning

8. september 2021 kl. 11:115
Millioner af jobansøgere bliver fejlagtigt afvist af automatiseret resumé-scanning
Illustration: Andrey Popov / Bigstock.
Brugen af automatiseret resumé-scanning i USA er med til at afvise millioner af egnede jobansøgere.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En rapport fra Harvard Business School viser, at automatiseret resumé-scanning via software er med til fejlagtigt at afvise millioner af mulige jobsøgere i USA.

Det skriver The Verge.

Forfatterne bag rapporten peger på, at problemet ligger ved nogle strukturelle problemer i det amerikanske arbejdsmarked. Softwaren får nemlig afvist kandidater, som ellers normalt ville opfylde kriterierne. Rapporten viser, at selvom de præcise mekanismer, som afviser kandidaterne, kan variere, så stammer de generelt fra brugen af forsimplede kriterier til at differentiere mellem »gode« og »dårlige« kandidater.

Et eksempel, rapporten fremhæver, er, at nogle af de automatiserede systemer afviser kandidater, som har haft huller i deres ansættelseshistorik, der er længere end seks måneder. Problemet er, at systemet ikke spørger ind til, hvorfor jobsøgeren har haft en pause. Det kunne for eksempel være fordi, jobsøgeren har været gravid eller skulle tage sig af et sygt familiemedlem. Softwaren er dog ligeglad, den afviser blot ansøgningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet eksempel var fra et hospital, hvor softwaren kun tog imod ansøgere, der havde »computer programming« på deres CV. Arbejdsopgaven bestod i at indskrive patientdata på en computer.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
10. september 2021 kl. 22:18

Jeg tror virkelig der er et marked for IT-folk, der kan træde ind og assistere de etablerede recruiterne med at forstå og matche ansøgninger.

... det var faktisk lige præcis denne årsag, at jeg fik snust til HR branchen!

Jeg kan så hilse og fortælle at nogle af de jobbeskrivelser, som jeg skulle finde IT-kandidater til var temmelig abstrakt.

Der var i hvert fald nogle beskrivelser, hvor jeg havde lyst til at komme med svaret: "Kan vi få jobbeskrivelsen igen - på DANSK?" :-)

4
10. september 2021 kl. 19:18

Det er da et dårligt råd at fjerne “irrelevante” informationer i CV’et. Jeg vil da gerne se alt hvad en jobsøgere har lavet, så jeg kan få tegnet et billede af hele vedkommende. Men det ændrer ikke på det problematiske i sådan en automatisk cv skanning.

Det synes jeg også, @Anders Poulsen . Det giver måske også god mening at lade det stå, når man er ung og kun har lavet få ting. Men når man som jeg har mere end 30 års erfaring med IT, så bliver CV'et alt for langt, og så gider recruiterne heller ikke læse det. Jeg har ikke knækket koden til at skrive et kort CV uden huller, hvor de relevante kompetencer stadigvæk er dækket. Prøvede det med at "tolke" og genfortælle CV'et i menneskesprog i min ansøgning, men når de så heller ikke gider læse den, så aner jeg ikke, hvad man skal gøre som en erfaren IT-mand. Og slet ikke, hvis det hele bliver filtreret af en maskine, som ikke forstår naturligt sprog, men kun kan spotte ord og årstal.

Jeg tror virkelig der er et marked for IT-folk, der kan træde ind og assistere de etablerede recruiterne med at forstå og matche ansøgninger. Nogen vil sige, at det er os IT-folk, der er for dumme, når vi ikke kan formulere os i et sprog, som andre kan forstå, men vi ved jo ikke, hvilke forudsætninger dem i modtageenden har for at forstå det vi skriver.

3
9. september 2021 kl. 09:59

Jeg har selv prøvet at grovsortere i CV.

Men min opgave var mere proaktiv, fordi ingen af kandidaterne havde søgt den stilling, som jeg skulle finde en kandidat til.

Jeg søgte derimod på folk, som havde uploadet deres CV til JobIndex, StepStone ... og en tredje hjemmeside som jeg kan ikke huske hvad den hed.

Min regel var egentlig ret simpel: Hvis en kandidats CV ikke viste man havde en fagrelevant uddannelse indenfor IT, eller alternativt har arbejdet med IT, så gik jeg videre til næste person.

Det kan man som regel afgøre ved at skimme et CV på rundt regnet 5 sekunder.

Jeg regnede ikke en kandidat til et programmørjob for seriøs, hvis det eneste programmeringserfaring på ens CV er at man kan skrive HTML.

Der skal lidt flere sprog på CVet før jeg ofrede endnu et minut til at gennemgå CVet i detaljer.

Det er først herefter jeg tog kontakt til personen for at finde ud af om de var interesseret i det job jeg havde til dem.

Jeg syntes selv at jeg famlede rundt i blinde, når jeg gennemgik folks CV, men jeg fik at vide at kvaliteten af de kandidater som jeg sendte videre til næste skridt i rekrutteringen var høj. :-)

2
9. september 2021 kl. 07:04

Det er da et dårligt råd at fjerne “irrelevante” informationer i CV’et. Jeg vil da gerne se alt hvad en jobsøgere har lavet, så jeg kan få tegnet et billede af hele vedkommende. Men det ændrer ikke på det problematiske i sådan en automatisk cv skanning.

1
8. september 2021 kl. 14:37

Er ret sikker på, at en del danske virksomheder også anvender den slags software. Som programmører ved vi, at der ikke er den store forskel på at programmere i et et objekt orienteret sprog byggende på C syntaksen frem for et andet. Der er detaljer, som man lige skal slå op, men grundlæggende er det det samme. Men lur mig, om systemerne forstår det.

Der er også det med "huller i CV'et": Vi opfordres som jobsøgende til at fjerne irrelevant information i CV'et, men derved opstår der jo netop huller, hvis man i en periode har arbejdet med en anden teknologi eller været underviser.

Jeg plejer at benyttet et brutto-CV for at undgå "huller" og til gengæld forklare i min ansøgning, hvordan mine brede kompetencer kan bibringe værdi til virksomheden og kun henvise til CV'et som reference, men senest har en recruiter fortalt mig, at de slet ikke gider læse ansøgningen, før CV'et er godkendt. Jeg er ret sikker på, at den virksomhed (vindmølleindustrien) brugte et af de omtalte systemer, for efter at have uploadet ansøgning og CV i PDF format blev jeg bedt om at tage stilling til en lang række kompetencer, som systemet havde udtrukket fra de to dokumenter. Ydermere blandede den kompetencer ind fra en tidligere ansøgning til dem - som content leverandør til deres hjemmeside.

Er det så mærkeligt, at erhvervslivet ikke kan finde kompetente ansøgere?