Millionbøder til Apple og Samsung for sløvende systemopdateringer

Illustration: Parilov, BigStock
Forbrugerne presset til at skifte til en nyere model ved bl.a. at gøre ældre modeller langsommere, mener konkurrencemyndigheder, der nu giver store bøder til Apple og Samsung.

Apple og Samsung får nu millionbøder for de softwareopdateringer, der har gjort kunders mobiltelefoner langsommere. Det skriver DR der bringer et Ritzau-telegram.

Det er Italiens konkurrencemyndigheder, der har hevet bødeblokken frem: Apple og Samsung får begge en bøde på fem millioner euro - 37 millioner kroner - og Apple har fået endnu en bøde af samme størrelse for ikke at give kunderne klar information.

Ifølge italienske forbrugerforeninger blev forbrugerne presset til at skifte til en nyere model ved bl.a. at gøre ældre modeller langsommere.

Ud over bøden får Apple og Samsung en påtale for ikke at have har oplyst kunderne godt nok om effekten af opdateringerne.

Begge selskaber afviser.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenn Nielsen

Jeg ville tro det kunne have større opdragende effekt, hvis man besluttede at det var kunderne som skulle kompenseres. Så ville kunden have et incitament til "at gide" klage.

Problemet er ikke kun mobiltelefoner; på tv-siden "fester" de også. F.eks. bliver mit slamsung tv langsommere til at reagere, for hver måned der går. De tillader sig også at fjerne funktionalitet, under påskud af at "det ikke længere er supporteret".

Så, deet...

K

 • 5
 • 1
#2 Rasmus Jürs

Jeg kender ikke specifikt til Samsung sagen men så vidt jeg ved var Apples undskyldning at det var for at holde på batteritiden på ældre enheder med slidte batterier.

Det kan jeg i og for sig godt se fornuften i, dog mener jeg absolut at brugeren burdte give samtykke til dette i forbindelse med en opdatering eller lignende.

 • 1
 • 0
#3 Rasmus Jürs

Smart TV giver jeg ikke meget for. Jeg klæder mig til Apple TV eller lignende og har aldrig brugt den indbyggede software. Det er simpelthen for ringe og bliver aldrig supporteret længere end indtil den næste model kommer på gaden.

Mit sidste Phillips med Android var brugbart i omkring 3-4 måneder inden det holdt op med at virke med noget som helst. Og jeg har ALDRIG set noget der ligner en software opdatering.

 • 0
 • 1
#4 Jan Vennike

Jeg har så et 4 år gammelt Sony TV hvor alt fungerer endnu, inkl Netflix m.v. - så det kommer nok også an på fabrikanten, og Phillips er jo heller ikke Phillips mere - mener at deres TV er bare et brand på noget taiwan noget nu

 • 1
 • 1
#8 Christian Lynbech

Ingen batterier holder evigt og alternativet til at sætte hastigheden ned var at telefonen spontant slukker; jeg ved godt hvad jeg foretrækker. Jeg har set min iPhone 6S gå i sort, det er specielt hvis det er koldt problemet opstår.

Apple har indrømmet at man ikke fik meldt ordentligt ud da man indførte neddroslingen og har siden gjort at man slå beskyttelsen til og fra og indførte iøvrigt også et batteri skift program til en meget reduceret pris, der faktisk har haft den modsatte effekt idet det har forlænget livet for en del gamle telefoner. Det skulle (ifølge en fra Human) være sådan at neddrosling funktionen først slåes til hvis telefoni har været udsat for det problem der skal beskyttes imod.

 • 1
 • 2
#11 Hans Nielsen

Smart TV giver jeg ikke meget for

Her er Google Chromecast svaret. Eller en Raspberry Pi. Så holder vi os under 300,-kr, og det er også muligt at bruge fri software.

Der findes INGEN andre bedre løsninger, efter min mening. Selv om jeg har en "smart" TV boks med stemmesøgning og indbygget "google TV". Så bruger jeg en Chromecast, da det er nemmere, hurtigere, virker altid, og man er ikke "låst" til programmer eller udbyder. Man kan streame fra browser, PC, telefon, tablet.

Hvis nogen begynder at bruge tid, energi, eller penge på andre "snart tv løsninger", så synes jeg det virker tåbeligt. Har dog stadig en PS3 som stadig er en en OK BR og DVD afspiller, som også afspille Netflix og HBO. Det er også en OK løsning, man skal bare huske at slukke den helt, på grund af strømforbruget.

 • 1
 • 0
#12 Gert Agerholm

Det ville være mere spiseligt hvis producenten via enheden informerer om problemet, eks slidt batteri, og foreslog at man droslede ned på nogle ydelser.

Det er nettop det Apple gør med IOS 12. Jeg har 1 gang haft at min iPhone 6s gik ud på grund af batteriet. Ved start blev jeg gjort opmærksom på at man havde aktiveret "neddrosling" og at det manuelt kunne deaktiveres igen.

 • 0
 • 1
#16 Hans Nielsen

Chromecast ville nok gå i sig selv,

Det tror jeg ikke, der sælges rigtige mange af dem, og de er understøttet i alle browser.

Men synes din løsning er noget dyrt. For noget som er tæt på en Android TV løsning.

Du kan få 8 stk chome cast, eller vælge en Playstation eller Xboks i stedet for en shield. Så har du samtidigt en fornuft spil boks hvor der findes spil, og CD/DVD/BR afspiller i 4K. Hvis du gerne vil streame fra din PC og ikke skal bruge 4K, så er en steam link en betydeligt billigere løsnings.

Men jeg vil da gerne vædde på at jeg stadig om 8-12 år, kan bruge min Chromecast til 220,- kr, mens dit Shield TV for længst er lagt i graven ?

:-)

 • 0
 • 0
#17 Bjørn Damborg Froberg

Men jeg vil da gerne vædde på at jeg stadig om 8-12 år, kan bruge min Chromecast til 220,- kr, mens dit Shield TV for længst er lagt i graven ?

Det kan kun tiden jo spå om. De har lige lagt om til Android TV helt og holdent, så den er blevet mindre proprietær. Det er en 'nix så worst case kan den rootes (som med en alm. telefon). Tænker du laver en kalender-reminder til om 8 år, så tar' vi lige en status ;-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere