Millionbevilling sikrer uddeling af mikrocomputere til 100.000 skoleelever
Op imod 100.000 elever i 4., 5. og 6. klasser får nu tilbudt mikro-computere.
Det oplyser Industriens Fond.
Fonden har bevilget 12,6 mio. kroner til uddeling af mikrocomputere på størrelse med en tændstikæske, under projektet ultra:bit, som er udviklet af DR sammen med store dele af undervisningssektoren og Centre for Undervisningsmidler (CFU).
Pengene gør, at børnene får mulighed 'for at kode – og afkode – den teknologi, som de omgiver sig med', lyder det.
»Vi vil gerne kvittere for det store engagement i ultra:bit blandt både børn, forældre og lærere ved at udvide ambitionerne. ultra:bit er en enestående mulighed for at inspirere børn til at skabe løsninger med kodning. Børnene lærer et helt nyt sprog, og de lærer at tage stilling til den teknologi, de omgiver sig med. Det er kompetencer, der er relevante i dag, men bliver endnu mere nødvendige på fremtidens arbejdsmarked. Jo flere børn vi kan inspirere til at være kreative med kodning, desto bedre,« siger bestyrelsesformand i Industriens Fond Sten Scheibye ifølge meddelelsen fra Industriens Fond.
ultra:bit har til formål 'at inspirere børn til at udvikle digitale færdigheder gennem leg og undervisning, så de går fra at være storforbrugere af teknologi til også at være skabere med teknologi.'
Projektet har dog også mødt kritik i undervisningsfaglige kredse.
»(...) Det [er] katastrofalt, at Micro:Bit-projektet rulles ud med det, som vi vil karakterisere som endnu et glimmerprojekt,« skrev Ole Christensen, der er lektor på Københavns Professionshøjskole, og Lonnie Sørensen der er pædagogisk konsulent for it og medier i Høje-Taastrup Kommune, i et debatindlæg på folkeskolen.dk.
Klassesæt med mikrocomputer og undervisningsmateriale.
Konkret bliver skoler i 2019-2020 tilbudt at modtage ultra:bit-klassesæt med BBC micro:bits, som skolerne kan beholde og anvende til undervisning af børn på hele mellemtrinnet (4., 5. og 6. klasser) sammen med undervisningsmaterialer fra DR Skole.
Men ultra:bit omfatter også en stribe fakta- og fiktionsprogrammer fra DR Ultra, om vil fortsætte de næste år med.
Dertil kommer initiativer, der skal inspirere børn til at udnytte deres veludviklede fantasi, nysgerrighed og kreativitet til at bygge fremtiden med teknologi – og samtidig tage aktivt stilling til den, lyder det.
CFU tilbyder således undervisere på mellemtrinnet kompetenceudvikling, og op mod 10.000 børn får tilbud om at deltage i KreaKodeCamps, ligesom landets biblioteker og en hel række samarbejdspartnere laver arrangementer om digital dannelse.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.