Milliarddyrt it-projekt: Nu får de første boligejere nye ejendomsvurderinger at se

Illustration: vladwel / Bigstock
Et mere detaljeret datagrundlag skal optimere ejendomsvurderingerne. Som noget nyt kan boligejerne selv tjekke data for den enkelte bolig, inden vurderingen foretages.

Vurderingsstyrelsen begynder nu at bruge sit nye vurderingssystem til at sende ejendomsvurderinger ud. I første omgang er det til ejerne af 50.000 parcel- eller rækkehuse over hele landet.

Det skriver Vurderingsstyrelsen i en pressemeddelelse.

I forhold til det »gamle« vurderingssytem, bygger det nye vurderingssystem ifølge styrelsen på et både nyt, men også mere detaljeret datagrundlag. De trækker på oplysninger fra blandt andet tinglyste ejendomshandler, geodata, plandata og Bygnings- og Boligregistret.

Samtidig giver det nye system også boligejerne mulighed for selv at tjekke data for den enkelte bolig, så boligejerne derfor nu – inden vurderingen foretages – har mulighed for at gøre indsigelse og give supplerende oplysninger.

Vurderingsstyrelsen har også fået indført et forsigtighedsprincip i det nye vurderingssystem. Det medfører, at det beløb, boligejere skal betale skat af, sættes 20 procent lavere end vurderingen.

Folketinget har også med tilbagebetalingsordningen vedtaget, at de boligejere, der har betalt skat af en for høj vurdering i årene 2011-2020, skal have pengene tilbage. Til gengæld bliver boligejerne, der har betalt boligskatter af en for lav værdi, ikke opkrævet ekstra skat med tilbagevirkende kraft.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Christian Nobel

Er det virkeligt pengene værd?

Svaret et nej.

Det nye system er en forventning om at magisk IT-sovs og skåltaler skulle kunne gøre op med en af grundfejlene i et vurderingssystem, nemlig det at den eneste måde at finde en vares reelle pris på er når den sælges - og det nye system vil komme med fuldstændigt lige så arbitrære bud som det gamle, så det er en milliard+ direkte i kloakken.

Den anden grundfejl, og det er det virkeligt alvorlige, nemlig hele grundpræmissen med løbende beskatning af en fiktiv værdi er en misforståelse, for man realiserer ikke nogen gevinst sålænge man bor i en bolig, først når man sælger den.

Det eneste rigtige ville være at lave en provenu beskatning ved salg.

  • 11
  • 0
#3 Morten Wieth

"Vurderingsstyrelsen har også fået indført et forsigtighedsprincip i det nye vurderingssystem. Det medfører, at det beløb, boligejere skal betale skat af, sættes 20 procent lavere end vurderingen."

Nej, det kommer fra en politisk aftale. Desuden er det rent spin. Denne "rabat" bliver jo indført - ta-dah - præcis samtidig med, at man indfører nye beskatningssatser. Og det samlede provenu er - også politisk - lagt fast. Så rabatten på grundlaget vil resultere i en tilsvarende højere sats, ikke i et lavere skattebeløb.

Så det er rent blålys. Reelt er "forsigtighedsprincippet" i mine øjne en mekanisme til at sikre, at man kan afvise alle klager over vurderinger, der er op til 20% for høje. Så hvis dit hus er vurderet 19% højere end naboens, så kan du ikke klage, selv hvis husene er helt identiske.

  • 10
  • 0
#4 Jørgen Hansen

Man vil med alle midler sikre, at en middelalderlig beskatningsform videreføres med nye magiske IT klæder. Det er idiotisk og uretfærdigt at beskatte urealiserede værdier. Det svarer til dengang fæstebonden skulle aflevere et fast antal tønder korn uanset høstens størrelse.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere