Milliarddyrt fælles EPJ-projekt får ekstraregning på 172 mio.

Region Hovedstaden har afsat yderligere 172 millioner oven i de 861 millioner kroner, som regionen allerede har afsat til Sundhedsplatformen, som udvikles i samarbejde med Region Sjælland.

Et af Danmarks dyreste offentlige it-projekter står nu til at blive 172 millioner kroner dyrere. Region Hovedstaden har nemlig bevilliget en forhøjelse af budgettet for Sundhedsplatformen, som i forvejen stod til at koste regionen 861 millioner kroner. Dermed er regningen allerede over én milliard kroner.

Budgetforhøjelsen blev bevilliget på et regionsrådsmøde i april, fremgår det af mødereferatet.

Sundhedsplatformen er et omfattende it-projekt, som Region Hovedstaden er i færd med at få udviklet i samarbejde med Region Sjælland. Sundhedsplatformen skal blandt andet knytte de to regioners elektroniske patientjournalsystemer (EPJ) sammen.

Finansieringen af projektet er konstrueret således, at Region Hovedstaden står for 75 procent af omkostningerne, mens Region Sjælland således betaler de resterende 25 procent. Det er dog de fælles omkostninger. Hver region har en kontrakt med hovedleverandøren, amerikanske Epic, som giver mulighed for at tilkøbe yderligere funktioner, og det er blandt andet disse muligheder, som Epic nu anbefaler de to regioner at gøre brug af.

Læs også: Epic og NNIT vinder milliardstor ordre på sundhedsplatform

Dertil kommer en beslutning om at gøre driften af systemet mere robust ved at etablere to spejlede datacentre frem for blot to redundante datacentre. Det vil koste Region Hovedstaden 31,6 millioner kroner at udvide den nuværende leasing-aftale for at få spejling af datacentrene.

De funktionsmæssige tilvalg omfatter blandt andet en medicoteknisk integrationsplatform, som gør det muligt at indlæse data fra forskellige medico-apparater i Epics systemer. Det vil koste Region Hovedstaden 26 millioner kroner.

Læs også: 10 flyttekasser med ringbind afgør gigantisk it-udbud på Sjælland

Den største forøgelse af budgettet kommer fra fortsat support af eksisterende systemer, som det er planen at udfase, når Sundhedsplatformen sættes i drift. Det ventes nu at koste 47,3 millioner kroner end oprindeligt budgetteret.

Uddannelse og andre administrative udgifter skal forhøjes med 26 millioner kroner, og endelig bliver der afsat yderligere 41,3 millioner i reserve til investeringer og drift.

I alt har Region Hovedstaden altså besluttet at bruge 172 millioner kroner yderligere på Sundhedsplatformen, og regionen ender derfor med at bruge 1,033 milliarder kroner på projektet.

Sundhedsplatformen er dog tænkt til at afløse dels de gamle EPJ-systemer i de to regioner samt løse nogle af de problemer, som sundhedspersonalet i regionerne klager over i forbindelse med eksempelvis gentagne logins til systemerne.

Efter planen skal Sundhedsplatformen sættes i pilotdrift til maj 2016 på Herlev Hospital, hvorefter det skal være i fuld drift i de to regioner ved udgangen af 2017.

Version2 har anmodet om en kommentar til budgetforhøjelsen fra Region Hovedstaden, men havde ved redaktionens slutning ikke fået svar fra regionen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Ulrik Suhr

Hmm hvorfor er der ikke et interface som de medico-apparater så kan interface med? Det er vel dybest set medico-apparater'nes interesse i at kommunikere med andre systemer. Ellers kan man vel vælge et andet apparat når man skal købe nye som kan dette?

At det kun er EJP udviklerne som skal afholde udgiften er vel noget politisk, men som medborger må man forvente at udviklerne laver et setup så medico-apparater nu og i fremtiden kan integrere med systemet ellers må Epics systemer på skolebænken igen.

 • 1
 • 0
#6 Bjarne Nielsen

... bliver givet til en udenlandsk aktør, i stedet for en fra Danmark?

Jeg har hørt det synpunkt fremført, at der er nogen som mente, at man vil blive fin, hvis man købte det samme som det de fine bruger.

Jeg har også hørt det synspunkt fremført, at man som betydende aktør endelig ikke skal vælge samme system som alle andre, for så bliver det for nemt at sammenligne og benchmarke.

Hvis vi lige skal tage en mere, så har jeg også set det synspunkt, at hvis man er stor nok, så behøver man ikke opfylde standardkrav; så er man den nye standard.

...og ikke kun i denne sammenhæng :-).

 • 3
 • 1
#7 Nicolai Petersen

Hvis vi tager konspirationshatten på et øjeblik.!

Leverandør: Dette er den store pakke med alt hvad der skal bruges: Kunde: uha, det er dyrt. Leverandør: Ja men uden det hele virker det ikke: Kunde: kan vi ikke fjerne noget fra tilbuddet? Leverandør: Jo, men så skal vi bare lave det senere til en højere pris: Kunde: ok, vi skal bare have dette budget under denne magiske grænseværdi så vi kan få projektet godkendt. Leverandør: og hvad med resten? Kunde: Det må vi snige igennem ved en budgetforhøjlese om 2 år når projektet er så fremskredent at det ikke bliver lukket af den grund. (og jeg har fået min bonus) Leverandør: ok

Hvorvidt dette er sandt, tjaa. Hvem ved?

 • 8
 • 0
#10 Anders Kongsted

Min irritation over at høre om sådanne projekter er, at jeg forstår ikk' hvorfor vi skal have udviklet så mange programmer, som ikk' bruges af alle. Jeg har godt læst at der nu er 2 regioner sammen om det her projekt, men hvorfor benytter man ikk' produkt på alle sygehuse, så man ikk' står i problemer med at tingene ikk' kan snakke samme, samt flere regioner skal betale X mio/mia for at få udviklet noget software. Og uden at kende til programmer helt specifikt, så kunne de praktiserende lægerne måske også gøre brug af samme system, så de ikk' også skal have opfundet et eller andet system selv.

Så vidt jeg husker, så er der ikk' nogen der har fundet et pengetræ endnu, som man bare kan plukke 1000 kr. sedler af i uendelighed (eller bare en gang for den sags skyld :) ).

 • 0
 • 1
#12 Niels Ull Harremoës

Epic har en track record fra 11.000 hospitaler - det er der ikke så mange danske systemer, der har.

Der er også en del offentlige myndigheder der bruger Word eller OpenOffice i stedet for det danske program DanTekst. :-)

Så det er vel OK at bruge et velafprøvet system i stedet for at lave sit eget, selvom det er fra USA?

 • 3
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere