Milliarddyrt fælles EPJ-projekt får ekstraregning på 172 mio.

10. november 2015 kl. 16:5714
Milliarddyrt fælles EPJ-projekt får ekstraregning på 172 mio.
Illustration: ever/Shutterstock Inc.
Region Hovedstaden har afsat yderligere 172 millioner oven i de 861 millioner kroner, som regionen allerede har afsat til Sundhedsplatformen, som udvikles i samarbejde med Region Sjælland.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et af Danmarks dyreste offentlige it-projekter står nu til at blive 172 millioner kroner dyrere. Region Hovedstaden har nemlig bevilliget en forhøjelse af budgettet for Sundhedsplatformen, som i forvejen stod til at koste regionen 861 millioner kroner. Dermed er regningen allerede over én milliard kroner.

Budgetforhøjelsen blev bevilliget på et regionsrådsmøde i april, fremgår det af mødereferatet.

Sundhedsplatformen er et omfattende it-projekt, som Region Hovedstaden er i færd med at få udviklet i samarbejde med Region Sjælland. Sundhedsplatformen skal blandt andet knytte de to regioners elektroniske patientjournalsystemer (EPJ) sammen.

Finansieringen af projektet er konstrueret således, at Region Hovedstaden står for 75 procent af omkostningerne, mens Region Sjælland således betaler de resterende 25 procent. Det er dog de fælles omkostninger. Hver region har en kontrakt med hovedleverandøren, amerikanske Epic, som giver mulighed for at tilkøbe yderligere funktioner, og det er blandt andet disse muligheder, som Epic nu anbefaler de to regioner at gøre brug af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil kommer en beslutning om at gøre driften af systemet mere robust ved at etablere to spejlede datacentre frem for blot to redundante datacentre. Det vil koste Region Hovedstaden 31,6 millioner kroner at udvide den nuværende leasing-aftale for at få spejling af datacentrene.

De funktionsmæssige tilvalg omfatter blandt andet en medicoteknisk integrationsplatform, som gør det muligt at indlæse data fra forskellige medico-apparater i Epics systemer. Det vil koste Region Hovedstaden 26 millioner kroner.

Den største forøgelse af budgettet kommer fra fortsat support af eksisterende systemer, som det er planen at udfase, når Sundhedsplatformen sættes i drift. Det ventes nu at koste 47,3 millioner kroner end oprindeligt budgetteret.

Uddannelse og andre administrative udgifter skal forhøjes med 26 millioner kroner, og endelig bliver der afsat yderligere 41,3 millioner i reserve til investeringer og drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt har Region Hovedstaden altså besluttet at bruge 172 millioner kroner yderligere på Sundhedsplatformen, og regionen ender derfor med at bruge 1,033 milliarder kroner på projektet.

Sundhedsplatformen er dog tænkt til at afløse dels de gamle EPJ-systemer i de to regioner samt løse nogle af de problemer, som sundhedspersonalet i regionerne klager over i forbindelse med eksempelvis gentagne logins til systemerne.

Efter planen skal Sundhedsplatformen sættes i pilotdrift til maj 2016 på Herlev Hospital, hvorefter det skal være i fuld drift i de to regioner ved udgangen af 2017.

Version2 har anmodet om en kommentar til budgetforhøjelsen fra Region Hovedstaden, men havde ved redaktionens slutning ikke fået svar fra regionen.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
11. november 2015 kl. 15:06

Systemet hostes i Danmark, og data ligger derfor i Danmark.

12
11. november 2015 kl. 11:26

Epic har en track record fra 11.000 hospitaler - det er der ikke så mange danske systemer, der har.

Der er også en del offentlige myndigheder der bruger Word eller OpenOffice i stedet for det danske program DanTekst. :-)

Så det er vel OK at bruge et velafprøvet system i stedet for at lave sit eget, selvom det er fra USA?

11
11. november 2015 kl. 11:05

Hvornår blev USA en del af EU?
just asking.

Hvis virksomheden er repræsenteret indenfor EU kan de byde. På samme måde som IBM, CSC, Microsoft, HP eller whatever.

Selv hvis du vælger en ren dansk virksomhed så risikerer du at om tre måneder er den på amerikanske hænder (se evt. DONG).

10
11. november 2015 kl. 10:27

Min irritation over at høre om sådanne projekter er, at jeg forstår ikk' hvorfor vi skal have udviklet så mange programmer, som ikk' bruges af alle. Jeg har godt læst at der nu er 2 regioner sammen om det her projekt, men hvorfor benytter man ikk' produkt på alle sygehuse, så man ikk' står i problemer med at tingene ikk' kan snakke samme, samt flere regioner skal betale X mio/mia for at få udviklet noget software. Og uden at kende til programmer helt specifikt, så kunne de praktiserende lægerne måske også gøre brug af samme system, så de ikk' også skal have opfundet et eller andet system selv.

Så vidt jeg husker, så er der ikk' nogen der har fundet et pengetræ endnu, som man bare kan plukke 1000 kr. sedler af i uendelighed (eller bare en gang for den sags skyld :) ).

9
11. november 2015 kl. 09:50

Og så kommer der også lige en "lille" ekstraregning, når der er x problemer i pilotdriften maj 2017.

8
11. november 2015 kl. 09:23

Ja, Nikolaj - det lyder besnærende sandsynligt- desværre.

7
11. november 2015 kl. 09:18

Hvis vi tager konspirationshatten på et øjeblik.!

Leverandør: Dette er den store pakke med alt hvad der skal bruges: Kunde: uha, det er dyrt. Leverandør: Ja men uden det hele virker det ikke: Kunde: kan vi ikke fjerne noget fra tilbuddet? Leverandør: Jo, men så skal vi bare lave det senere til en højere pris: Kunde: ok, vi skal bare have dette budget under denne magiske grænseværdi så vi kan få projektet godkendt. Leverandør: og hvad med resten? Kunde: Det må vi snige igennem ved en budgetforhøjlese om 2 år når projektet er så fremskredent at det ikke bliver lukket af den grund. (og jeg har fået min bonus) Leverandør: ok

Hvorvidt dette er sandt, tjaa. Hvem ved?

6
11. november 2015 kl. 08:49

... bliver givet til en udenlandsk aktør, i stedet for en fra Danmark?

Jeg har hørt det synpunkt fremført, at der er nogen som mente, at man vil blive fin, hvis man købte det samme som det de fine bruger.

Jeg har også hørt det synspunkt fremført, at man som betydende aktør endelig ikke skal vælge samme system som alle andre, for så bliver det for nemt at sammenligne og benchmarke.

Hvis vi lige skal tage en mere, så har jeg også set det synspunkt, at hvis man er stor nok, så behøver man ikke opfylde standardkrav; så er man den nye standard.

...og ikke kun i denne sammenhæng :-).

5
11. november 2015 kl. 08:42

Du kender måske begrebet "EU udbud" ?

Hvornår blev USA en del af EU? just asking.

3
11. november 2015 kl. 08:07

Hmm hvorfor er der ikke et interface som de medico-apparater så kan interface med? Det er vel dybest set medico-apparater'nes interesse i at kommunikere med andre systemer. Ellers kan man vel vælge et andet apparat når man skal købe nye som kan dette?

At det kun er EJP udviklerne som skal afholde udgiften er vel noget politisk, men som medborger må man forvente at udviklerne laver et setup så medico-apparater nu og i fremtiden kan integrere med systemet ellers må Epics systemer på skolebænken igen.

2
11. november 2015 kl. 07:16

Er der nogen der kender årsagen til at en opgave med så følsomme person oplysninger bliver givet til en udenlandsk aktør, i stedet for en fra Danmark?

Men det er måske bare mig der er mistroisk...

1
10. november 2015 kl. 17:14

Hvorfor har disse ting ikke været indregnet i det oprindelige budget? Hvad har ændret sig?

Og så kunne det være rart med en garanti for, at ATEA ikke har været i nærheden af dette projekt (eller andre aktører af lignende kaliber).