Milliarddyr udskiftning: Skat har forældede it-systemer fra 1960'erne

29. august 2018 kl. 08:0026
Milliarddyr udskiftning: Skat har forældede it-systemer fra 1960'erne
Illustration: Skat.
70 af it-systemerne i Skat er så gamle og forældede, at de skal skrottes, fastslår ekspertgruppe. Prisen for den store udskiftning ventes af koste op mod 10 milliarder kroner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skat har i længere tid været præget af skandaler, og dette ser ikke ud til at ændre sig foreløbigt. En arbejdsgruppe konkluderer nu, at 70 af Skats vigtigste it-systemer er så forældede, at de skal skrottes og erstattes af helt nye. De ældste it-systemer er blevet dateret helt tilbage til 1960'erne.

Det skriver Politiken.

Undersøgelserne af systemerne har stået på i løbet af det seneste år, hvor arbejdsgruppen i samarbejde med Finans- og Skatteministeriet har gennemgået store dele af Skats 200 it-systemer.

»Det her kan ikke udsættes længere. De her systemer er så gamle, at det er svært at finde reservedele. Der skal påbegyndes en udskiftning nu. Der skal laves en langsigtet investeringsplan, og det er politikerne nødt til at forstå, selv om det sikkert ikke er særlig populært at bruge penge på it-systemer, der allerede kører«, siger et af udvalgets medlemmer, Lilian Mogensen, tidligere koncerndirektør i ATP og Udbetaling Danmark til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 70 vitale systemer, som det står værst til med, opkræver årligt skatter for omkring 800 milliarder kroner, og det vil tage omkring 15 år at erstatte og genoprette disse it-systemer.

Regeringen har på baggrund af udvalgets arbejde og anbefalinger afsat 600 millioner kroner på finanslovsforslaget for 2019. Forslaget bliver fremlagt torsdag, og pengene skal dække den første fireårige periode af udskiftningen.

Lillian Mogensen vurderer, at de samlede omkostninger for udskiftning af systemet vil være omkring 10 milliarder kroner.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
30. oktober 2018 kl. 20:27

Det er "Godt Gået" at holde Applikationerne kørende i 40+ år.

Pentagon har et ældre systemhttps://www.technologyreview.com/s/538966/what-is-the-oldest-computer-program-still-in-use/

Man skal nok ikke vælge Windows eller Linux hvis man har samme forventninger til de nye Applikationers levetid.

Jeg så en gang et screenshot fra en windows maskine som haft et oppetid siden i 20 år tror jeg det var. Jeg har da flere gange haft Linux maskiner kørende i årevis i serverrum.

Når det så er sagt, så er det ikke styresystemet der er problemet men hardwaren. Den del bliver dog lettere med virtualiseringer. Fremover vil en Software applikation kunne startes på en server, og migreres til en anden. Der er ikke noget til hinder for at sådan en komponent kan køre evigt (Ud over hvor mange bits dens tid er kodet til)

hvad der sker på backend siden i forhold til klient delen.

Jeg tvivler på at det er et klient system der har holdt så længe.

klientdelen bør så i så høj som mulig grad være webbaseret, så man undgår evige afhængigheder med opdatering af klienter.

Det var en overgang en god business at levere windows emulatorer til sådan nogle her: https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_3270Der findes sikkert også en web baseret emulator til dem.

25
30. oktober 2018 kl. 14:13

Man skal nok ikke vælge Windows eller Linux hvis man har samme forventninger til de nye Applikationers levetid.

Du skal nok skelne temmelig kraftigt mellem hvad der sker på backend siden i forhold til klient delen.

Hvis tingene er skruet fornuftigt sammen, så giver Linux jo lige præcis rigtig god mening på serversiden - klientdelen bør så i så høj som mulig grad være webbaseret, så man undgår evige afhængigheder med opdatering af klienter.

24
30. oktober 2018 kl. 13:49

Lad os håber at SKAT vælger en langstidsholdbar platform at få udviklet til.

Det er "Godt Gået" at holde Applikationerne kørende i 40+ år.

Man skal nok ikke vælge Windows eller Linux hvis man har samme forventninger til de nye Applikationers levetid.

23
31. august 2018 kl. 10:14

Det giver rigtig god mening at benytte ny-designede normaliserede databaser, og så lave en række veldefinerede interfaces.

Som du også siger, så er det vigtigt at der fra politisk hold startes med en regelsanering, for Dødsstjernen som Morten omtaler viser jo klart at sådan som relationerne er nu, så er det dømt til at gå galt.

Og så er jeg enig i at når der er blevet saneret, så skal der laves nogle langt mere simple og elegante systemer, hvor det aller vigtigste er opbygning af databaser (som er samfundets ejendom, ikke leverandørens) som der kan trækkes fra.

Det jeg bare er bange for, og det var det min kommentar gik på, er at det offentlige jævnligt prakkes proprietære systemer på, hvor data er lukket inde, og designet tyder på at der er tale om det jeg kalder drag'n'drop programmører, som klart savner klassiske dyder.

Affaldsdatasystemet er et gyseligt eksempel på det.

22
31. august 2018 kl. 10:02

Langt hen ad vejen enig - alder betyder ikke nødvendigvis det ikke virker. Men - SpaceX har demonstreret at mange små motorer løfter lige så godt / bedre end en stor.... Bare for at beholde analogien.

Mht. udskiftning - så se mod de Baltiske lande som starter forfra på IT i staten, og opnår elegante løsninger og funktionaliteter vi bare ikke kan klistre på vores gamle løsninger. Det er DET jeg mener... Det giver rigtig god mening at benytte ny-designede normaliserede databaser, og så lave en række veldefinerede interfaces. Det giver kæmpe effektivitets gevinster - bare som eksempel. Det ER muligt at visse kernesystemers data er gode nok, så man kan nøjes med at udvikle APIer - men sandsynligheden er ikke stor

21
31. august 2018 kl. 00:40

Der er mange private virksomheder som har samme udfordringer - og essensen er jo at det er for svært at få lov til at udskifte systemer!

Nu starter du jo men den forudsætning at det man skifter til er bedre, smartere og billigere. Og samtidigt stadigt løser alle opgaver "mindste" lige så god som før.

Den mest kraftfulde raketmotor blev lavet i 60'erne og er stadigt ikke overgået, problemer der blev løst med regnestok.

Hvis man regner det ud på liv, løft, og samlet pris, så er der ikke sikkert at Apollo var dyre end efter følgenden ? Men det kostet en rumstation at vente ?

Min pointer er bare, at alder, ikke betyder at noget ikke virker OK. Og OK kan være godt nok.
Og - også langt billiger. End end dyr mangelfuldt implementering

19
30. august 2018 kl. 16:07

Der er mange private virksomheder som har samme udfordringer - og essensen er jo at det er for svært at få lov til at udskifte systemer! Det får SKAT så lov til nu - og det er da en kæmpe fordel for dem. Tillykke!

Der spildes nærmest uendelige midler på opretholdelse / vedligeholdelse / drift af gamle systemer, simpelthen fordi for mange er bange for at miste historik - men dybest set er det ofte meget meget lettere at lave et helt nyt system med tidssvarende metoder, end at forsøge at tilrette.

Ja, ja - så kommer EFI op igen - men her var sagen jo egentligt ret enkel - nemlig at man ikke sikrede en ensretning af opkrævnings og renteregler INDEN man lavede systemet - men derimod forsøgte at få det til at gøre ligesom de gamle systemer.

Hvis DEN lektie er gået ind, så man samtidig renoverer og harmoniserer opgavegrundlaget, så ligger der potentielt gigantiske gevinster ved udskiftningen. Held og lykke til alle os der betaler!!!

18
30. august 2018 kl. 00:27

Er det ikke lige præcis de to fejl som de hidtil har lavet? Ansætte nyuddannede uerfarne dataloger eller hyre de samme ditto via konsulentfirmaer.

16
29. august 2018 kl. 16:04

Tak, Morten Kjærsgaard....

Det skulle jeg vist aldrig have spurgt om - det blev ikke ligefrem klarere....

15
29. august 2018 kl. 15:15

Skat bør ansætte en masse dataloger m.v. til den opgave, og for Guds skyld ikke hyre konsulenter. In house folk er billigere og spiller mere på egen boldbane. Pyt så med at man skal give den et halvt eller et helt års løn når opgaven er færdig, det

14
29. august 2018 kl. 15:13

Helt enig, der er god tid til at sanere skattereglerne, så der kan luges ud i et hav af bizarre systemer, og dermed spares mange penge.

Folketingets skatteudvalg al med ind over. Det første man gør er vel at gennemgå kravene. Der bør man have nogle analytikere som tør skære igennem og spørge politikerne, mener I virkeligt det her?

Og det skal være nogle folk, som ikke bagefter har en interesse i af få fingrene i 10 mia Kr. udvikling!

13
29. august 2018 kl. 13:55

Skattereglerne er da simple nok?

Det er derfor vi har brug for at få digitaliseret behandlingen af dem, fordi det simpelthen er umuligt at gøre det korrekt i hånden, og selv når vi implementerer dem i et digitalt system, så er det også nærmest umuligt.

Kan ikke se problemet.

Vidste du i øvrigt, at undersøgelser har vist, at 98% af alle skattesvindelsager, simpelthen bare var forvirrede danskere der forsøgte at lave en korrekt selvangivelse, og at 93% af alle bankrøverier bare er frustrerede kunder, der forsøger at få deres penge udleveret som kontanter?

Ja-ja, det' skam sandt! Man lærer så længe man lever, ikke?

/s

12
29. august 2018 kl. 13:51

Hvor er problemet. Der må være et marked, og virksomhed som kan omdanne gammel kode til ny, med sikkerhedskoderne i orden.

Funktionaliteten er vel stort set i orden. bortset fra nogle mia, der er smuttet ud, p g a menneskelig forsømmelighed..

11
29. august 2018 kl. 12:50

en grafisk fremstilling af Skats IT - here goes:
<a href="https://www.altinget.dk/digital/artikel/158337-it-direktoer-hvem-toer-k…;

EFI blev kaldt 7-9-13-systemet

Den har jeg aldrig hørt før :-)

Men tak for en rigtig god artikel, der understreger et stort problem med offentlig IT, nemlig udbudsreglerne. Dit ønske om at indføre en iterativ proces hænger dårligt sammen med ønsket om at fastlægge alle krav inden indgåelse af kontrakt.

Thomas Pedersen har en god kommentar til problemerne i et indlæg under Martin J. Ernsts svar til Stephen Alstrup

10
29. august 2018 kl. 12:41

[quote]..Er dette ny viden?[quote]

Altså, nu er der så meget "ged" i den, at man foreslår, at der begyndes helt forfra, og det kan efter min mening tolkes derhen, at problemerne har været kendt længe, og at dette er en "feje under gulvtæppet" - manøvre.

Officielt har systemerne fungeret rimeligt, men har de nu også det? Eller skal vi forvente, at skeletterne vil vælte ud af skabet?

9
29. august 2018 kl. 11:57

Er det hardwaren som er fra 60'erne? Det lyder helt vildt.

7
29. august 2018 kl. 10:43

Så kunne det være sjovt at høre om kildekoden stadig findes.

Og i påkommende tilfælde hvilket sprog der er anvendt :)

6
29. august 2018 kl. 10:22

måske skulle man hellere sanere skattereglerne

Helt enig, der er god tid til at sanere skattereglerne, så der kan luges ud i et hav af bizarre systemer, og dermed spares mange penge.

Men det er vel fuldstændig ligesom med den offentlige trafik, vi er åh-så-specielle her i landet, så vi skal have 99 takstzoner i hovedstadsområdet, hvor man i Stockholm kan nøjes med 1.

Og i stedet for at sanere taksterne, så bygger man et elendigt system ovenpå, fuldstændig som Skats kludetæppe.

5
29. august 2018 kl. 10:15

Jeg undrer mig over, at dette er nyt: Var dette ikke kortlagt, inden man gik i gang med EFI - og dennes efterfølger?

Jo, det har været kendt længe, i hvert fald siden 1999 hvor man undersøgte alle systemer for år 2000 problemer. Hvis et system virker som det skal og som det er designet til så er begrebet “forældet” lidt malplaceret, det er forældet fordi nogen vil sælge (eller købe) noget nyt - som helt sikkert ikke holder mere end 5 år.

3
29. august 2018 kl. 08:50

Var dette ikke kortlagt, inden man gik i gang med EFI - og dennes efterfølger? Hvis ikke - burde det ikke have været kortlagt inden igangsætning af de projekter? Eller har det intet med hinanden at gøre?

Det har sikkert været kortlagt, men muligvis ikke med samme fokus som her. EFI skulle jo erstatte en række systemer inden for inddrivelsesområdet, hvor analysen som artiklen her henviser til, er en analyse af hele systemkomplekset. Så man har nok haft et delbillede af, hvor slemt det står til.

SKAT er ikke stillet meget anderledes end mange banker rundt omkring i verden, hvor problemet er det samme. Der er derfor mange gode erfaringer at hente derfra.

2
29. august 2018 kl. 08:32

Jeg undrer mig over, at dette er nyt: Var dette ikke kortlagt, inden man gik i gang med EFI - og dennes efterfølger? Hvis ikke - burde det ikke have været kortlagt inden igangsætning af de projekter? Eller har det intet med hinanden at gøre?

Findes der en grafisk fremstilling af hele skattekomplekset? For det er ikke til at finde rundt i, hvornår man taler om den ene eller den anden del af det.

1
29. august 2018 kl. 08:32

...måske skulle man hellere sanere skattereglerne hvis det vil tage 15 år * hvor mange FTE for at erstatte, ikke udvide men erstatte, de gamle IT systemer.