Milliardambition i Tyskland: 50Mb net til alle om 2,5 år

Den tyske regering afsætter nu over 20 milliarder kroner til at dække hele landet med højhastighedsinternet.

I 2018 skal samtlige husstande i Tyskland have adgang til internet med en hastighed på mindst 50 megabit per sekund. Det har den tyske minister for transport og digital infrastruktur, Alexander Dobrindt, fastslået, ifølge den tyske ambassade i London.

Helt konkret har Alexander Dobrindt lanceret et føderalt udviklingsprogram, der skal sikre udbygning af bredbåndsnettet. Programmet omfatter en bevilling på i alt 2,7 milliarder euro.

De treårige program er tiltænkt områder, hvor det er usandsynligt, at private virksomheder vil tilbyde bredbånd. En betingelse for at få tilskud er, at lokalsamfundene selv tager initiativ til udvidelse af deres netværk og samtidig vil koordinere projekterne lokalt.

To modeller gøres tilgængelige for lokalsamfund, der ønsker tilskud:

 • En 'Wirtschaftlichkeitslückenmodell' giver lokalsamfundene mulighed for helt selv at lukke den hvide plet på netkortet, hvis teleselskaberne har vurderet området som økonomisk uinteressant.

 • 'Betreibermodell' forsyner lokalsamfundene med 'sort infrastruktur', f.eks. fiberoptiske kabler, som de derefter kan lease ud til netudbydere.

En kombination af modellerne er også mulig.

Den tyske forbundsregering vil bidrage med op til 50 procent af omkostningerne. Det er muligt at kombinere tilskuddet fra forbundsregeringen med udviklingsprogrammer fra de lokale tyske stater, som kan tilbyde yderligere 40 procent finansiering. Til rest er 10 procent, som lokalsamfundet selv skal dække.

Ifølge ministeren kan et projekt maksimalt modtage op til 75 millioner kroner .

I dag har omkring 70 procent af husstandene i Tyskland adgang til internettet med mere end 50 megabit per sekund. Det er 7 procent mere end året før.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mads Buch

Jeg blev en anelse forvirret da jeg først så overskriften, jeg troede vi var kommet over tiderne med 50MB grænser på forbindelserne.

Mon ikke der rente faktisk skulle have stået 50Mb/s internet til alle?

Og iøvrigt 50MB = 400Mb, så det er ganske ambitiøst givet at det er i 2018 ;-)

 • 3
 • 1
Henning Mølsted Journalist

Kære Mads

Tak for din kommentar.

Jeg bakker 100 procent op om at Version2 anvender de korrekte enhedsbetegnelser i vores artikler. I en overskrift synes jeg dog det undtagelsesvist kan være ok med en forkortelse for at undgå for uskøn typografi. Fuldstændig som teleselskaberne også gør i deres markedsføring.

Med venlig hilsen

Henning Mølsted, redaktør

 • 3
 • 4
Christian Nobel

I en overskrift synes jeg dog det undtagelsesvist kan være ok med en forkortelse for at undgå for uskøn typografi.

50Mb/s er da også en forkortelse - men du mener måske at "æstetik" er vigtigere end saglighed?

Fuldstændig som teleselskaberne også gør i deres markedsføring.

Nu at bruge teleselskabernes markedsføring (op til 10 Mbps på en god dag, hvis du bor lige ved siden af centralen, og det ikke har regnet den sidste uge, og solen står i zenit, og der ikke er andre brugere på, og, og, og..) er nok ikke lige det der borger mest for troværdigheden!

 • 2
 • 1
Gert G. Larsen

De sidste meter op til lejlighederne er dog ikke fiber, men almindelig ethernet kabler.

Man er nød til at gå sammen med naboerne før at der sker noget.

Er det så dedikerede linjer?

Ude på landet har vi egne 100/100 fiberlinjer i dag. Men det har jo været lidt tilfældigt hvilke byer elselskaberne valgte og fravalgte. Nogle af nabobyerne her har stadig 6/1 som det maksimale.

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

Er det så dedikerede linjer?

Fortæl mig lige hvilken ISP i Danmark (eller verden) der leverer en dedikeret forbindelse til deres privat kunder.....

Selv elselskabernes fiber er delt på den ene eller anden måde (Ikke lig med at der ikke er båndbredde nok)....

Det er sådan ISP'erne tjener penge. De køber noget kapacitet og videresælger det 1:X (Indsæt selv tal i stedet for X)

 • 0
 • 0
Jens Jönsson

Ude på landet har vi egne 100/100 fiberlinjer i dag. Men det har jo været lidt tilfældigt hvilke byer elselskaberne valgte og fravalgte. Nogle af nabobyerne her har stadig 6/1 som det maksimale.

Så meget for "andelstanken". Alle elforbrugere er med til at betale, men det er kun nogen der får.....
Dem der får, de får så lukkede net, hvor elselskabet tager sig dyrt betalt og man ikke kan købe fra andre udbydere end elselskabet (Det var det med andelstanken igen ;-) ....)

 • 0
 • 1
Per Avlastenok

De har jo råbt højt i mange år, i de forskellige regeringer, Vi skal være i front i DK mht internetdækning. Intet er sket, de overlader det til elselskaberne at lægge fiber. Så vidt jeg ved, har regeringen i Australien betalt for fiberen i hele landet. Mener også at Østrig eller også er det Schweiz som har fiber i hele landet, betalt af regeringen der. Når man tænker på de bjerge og klipper de har i både Østrig og Schweiz, så bør det jo være ganske enkelt i DK, hvor vi stort set kun har muldjord.
Vil lige nævne, at jeg har fiber :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere