Miljøsvineri får kamp til stregen af åbne data i skyen

Information om spildevand og andre miljødata kan nu åbent tilgås på Miljøportalen. Digitaliseringsprojektet gør op med dovne kommuner og giver bedre miljøplaner, lyder det.

Det var indtil for nylig en kæmpe udfordring at lave vandmiljøplaner i Danmark. Når staten skulle bruge aktuel miljøinformation om, hvor der eksempelvis var blevet udledt spildevand i naturen, så løb den ofte hovedet mod en mur. Et tungt og besværligt it-system gjorde nemlig, at flere kommuner forsømte deres pligt til at indberette miljødata.

Det var historien indtil for tre år siden, hvor Miljøportalen begyndte at samle alle data om spildevand og lægge dem op i skyen.

»Det tager nu langt mindre tid at lægge miljødata ind i systemet, og det giver færre frustrationer,« siger Thomas Tingberg, der leder Puls-projektet hos Miljøportalen, til Version2 og forklarer, at Miljøministeriet med det nye system har adgang til flere og mere aktuelle oplysninger, når det skal lave vandplaner.

Jo bedre data, der er adgang til, desto bedre bliver vandplanerne til at sørge for, at danske søer, åer og andet vandmiljø beskyttes mod de forurenende stoffer, som der ledes ud i naturen.

Lukket Citrix-miljø og gammeldags arbejdsgang bremsede indberetninger

Det er dog først for nylig, at de danske miljødata har fået en samlet platform at stå på.

For blot tre år siden havde kommunerne et stort bøvl med at indberette og hente miljødata om spildevand. Når laboratorierne eksempelvis havde taget en vandprøve, skulle de sende et papirbrev med analyseresultater til rekvirenten, som så efterfølgende sendte resultaterne videre i et Excel-ark via e-mail. Og når miljødata skulle lægges ind i databaserne, så lå det inde i et lukket Citrix-miljø, hvilket heller ikke gjorde arbejdsgangen lettere:

»Hvis en bruger skulle have fat i data, skulle de være oprettet og logge ind i databasen indefra. Det gjorde ikke udvekslingen af data særlig hensigtsmæssig,« siger Thomas Tingberg.

Samlet betød den gammeldags måde at indberette miljødata på, at materialet var mangelfuldt.

»Det skete ofte, at data ikke blev afleveret, fordi der var for meget bøvl med systemerne,« siger Thomas Tingberg og forklarer, at hvis data skulle indberettes centralt, så skulle der ude i hver kommune være en sagsbehandler, der skulle læres op i, hvordan man både hentede og gemte data i systemet.

»Det betød, at nogle kommuner og forsyningsselskaber aldrig opdaterede databaserne - eller at de var meget langsomme til det,« siger han.

Der blev derfor truffet en beslutning om at gøre noget ved sagen, og i 2012 lancerede Miljøportalen derfor første udgave af et system til at indberette og hente miljødata om spildevand direkte i skyen, kaldet Puls.

»Man ville gerne erstatte tidligere databaser, som var udviklet på en facon, så de ikke var så åbne til omverdenen. Rent teknisk er de blevet lagt om til serviceorienteret arkitektur, så man kan tilgå data fra andre applikationer,« siger Thomas Tingberg og uddyber:

»Der har været en stor effektivisering ved digitaliseringen. Nu går kommunerne selv ind og henter oplysningerne fra en central database i stedet for at få dem sendt i et Excel-ark fra laboratoriet. Det gør forsyningssikkerheden for data langt større.«

Puls blev færdigudviklet i december 2014 og indeholder nu både spildevandsoplysninger om regnvand, industriudledning samt dambrug.

Og for dem, der ser frem til sommer, sol og strand, så kan det oplyses, at Miljøportalens næste projekt er at samle al information om kvaliteten af badevandet fra hele Danmark og gøre det tilgængeligt på tjenestens interaktive danmarkskort.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere