Miljøministeriet dropper Microsoft - skifter til statens discount-CMS

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Endnu et ministerium har valgt statens Umbraco-baserede CMS-løsning Go Basic. Miljøministeriet sparer penge - og får responsivt design.

Miljøministeriet skifter CMS, og valget er faldet på det Umbraco-baserede Go Basic. Det skal erstatte den bedagede løsning Microsoft CMS, der fra april 2014 ikke længere understøttes af Microsoft. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Go Basic er et initiativ fra Økonomi- og indenrigsministeriet, der skal gøre det billigere for myndighederne at udvikle brugervenlige hjemmesider. Og nu har altså endnu et ministerium meldt sig under Go Basic-fanerne. Go Basic er gratis, og det har ifølge Carsten Lind fra Miljøministeriets koncern it spillet ind i overvejelserne:

Læs også: Ministerium fravælger statslig webplatform

»Fornuftig omgang med skatteborgernes penge har været vigtigt for vores valg. For eksempel indeholder startpakken for Go Basic de mest almindelige funktioner, som vi har behov for til vores hjemmesider«, udtaler han.

Læs også: Billig, statslig Umbraco-hjemmeside koster danske webbureauer dyrt

Med det nye CMS får Miljøministeriets hjemmeside blandt andet responsivt design, således at den kan tilgås optimalt fra både stationære og mobile enheder, ligesom den overholder kravene for handicaptilgængelighed

Miljøministeriet støtter nyt fællesstatsligt hjemmesidesystem

Miljøministeriet har valgt Go Basic, som indeholder de mest almindelige funktioner til offentlige hjemmesider. Go Basic er udviklet af Økonomi – og indenrigsministeriet og baseret på Umbraco, der er et dansk Open Source CMS.

Miljøministeriet skifter sit Content Management System (CMS), som anvendes af departementet, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Geodatastyrelsen og Natur- og Miljøklagenævnet. Den eksisterende platform er Microsoft Content Management Server 2002, som ikke længere supporteres af Microsoft efter april 2014.

Go Basic understøtter designmetoden Responsive Web Design (RWD), så alt indhold på hjemmesiden retter sig ind efter, hvilken skærmstørrelse der benyttes, det gælder både i forhold til tekst, billeder, videoklip, navigation mm. På den måde kan indholdet tilgås fra både stationære og mobile enheder. Herudover er Go Basic er optimeret til at overholde krav om tilgængelighed for handikappede (WCAG).

Go Basic med ”gratis” startpakke
Go Basic er etableret som et initiativ fra Økonomi- og indenrigsministeriet, som selv anvender Go Basic på egne hjemmesider. Økonomi- og indenrigsministeriet udtrykte ved lanceringen af sin Go basic-hjemmeside, at de vil støtte udviklingen af Go Basic som et led i den videre udvikling af sine egne hjemmesider, ligesom man også vil sikre opgradering af Go Basic til de kommende versioner af Umbraco.
Hensigten er, at det skal være hurtigere og billigere for offentlige myndigheder at udvikle fleksible og brugervenlige hjemmesider.

Plus for Miljøministeriet med øget tværoffentligt samarbejde
Forud for valget af Go Basic gennemførte Miljøministeriets projektgruppe inspirationsbesøg hos andre offentlige kunder for at høre om erfaringer og udfordringer med deres Content Management Systemer.
Miljøministeriet anser det som et ekstra plus, at der i Go Basic er et potentiale for øget tværoffentligt samarbejde om den videre udvikling af Go Basic.

 • Fornuftig omgang med skatteborgernes penge har været vigtigt for vores valg. Fx indeholder startpakken for Go Basic de mest almindelige funktioner, som vi har behov for til vores hjemmesider, siger funktionsleder Carsten Hougs Lind fra Miljøministeriets koncern it.

 • Ud over funktionalitet og økonomi, er Go Basic et fornuftigt valg på grund af dets arkitektur som, med få koblingspunkter til Umbraco, giver en tilpas nem opgradering i takt med, at Umbraco udvikler sig. Go Basics modulbaserede koncept tillader også ministeriets styrelser at udvikle funktionalitet individuelt og samtidigt at kunne dele den på tværs, supplerer Peter Nørregaard, fra PA Consulting, der har fungeret som ekstern konsulent for ministeriet i anskaffelsesprocessen.

Miljøministeriet forventer at have gennemført implementeringen og tilretningen af sit nye CMS tidligt i 2014.

Læs mere om Go Basic og hent startpakken gratis på: www.gobasic.dk/

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (32)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Niels Hartvig

Når selv Harrods, Rolls Rpyce og Beverly Hills kører Umbraco, så er discount måske det nye bling bling.

Skål! Om det er i Redbull, Smirnoff, Heineken eller Campari er lige godt for mig. De kører også alle på discount bølgen.

 • 5
 • 1
#3 Ch He

Mon ikke mere det er ment som en kritik af forretnings modellen bag-/og "brugen" af Umbraco-applikationen som "foundation" i denne sammenhæng - end af Umbraco-applikationens design i sig selv ^^

 • 1
 • 0
#4 Niels Hartvig

Det er stadig og en gåde hvorfor folk bliver ved med at have så ondt i røven over at der er valgt et framework der baserer sig på en MS stack. De økonomiske argumenter er blevet skudt ned så mange gange at det er tid til at komme med nye boller på suppen.

Jeg så hellere en indsats for at offentlige IT investeringer gik til open source løsninger der kultiverer en dansk iværksætter kultur, fremfor mammut udbud til amerikansk ejede konsulenthuse der laver lock-in løsninger (uanset hvad stack der ligger under).

Det er selvfølgelig knapt så religiøst.

 • 17
 • 2
#5 Ch He

Jeg er enig - og det økonomiske aspekt er imho også en politiseret banalisering af en langt større og kompleks problematik – der måske nok i virkeligheden bør tage udgangspunkt i den grundlæggende kompetence-mangel der flyder i det offentliges strategiske- og operationelle lag.

 • 4
 • 0
#6 Jan-erik Revsbech

Discount eller ej, så syntes jeg at det er rigtig rart at se flere og flere ministerier og andre offentlige institutioner vælge OpenSource løsninger. Om det lige er .NET, Java, Ruby, eller PHP-baseret, hedder Umbraco, Drupal eller TYPO3 eller om det kører på en MS eller Linuxbaseret stack er ikke så vigtigt. Det er forståelsen af at OpenSource kan bringe en væsentlig værdi til IT-projekter af denne type som er vigtig.

Jeg kan rigtig godt lide tankegangen bag GoBasic, men det er selvfølgelig ikke en silver-bullet til alle CMS-projekter.

 • 0
 • 0
#7 Rasmus Gehrke

Så ligner det at Umbraco bliver den store "fællesstatslige" satsning (ift. CMS valg). Tænker at når flere af ministerierne vælger Go Basic, så påvirkes det vel ned i gennem den offentlige online-service hieraki. Næste skridt må være styrelserne og kommunerne (omend Go Basic vel næppe faciliterer krav/behov her?)? Jeg forstår godt hvis der skåles i Campari og klappes i hænderne hos Umbraco disse dage.

 • 0
 • 0
#8 Daniel Udsen

Er umbraco ikke et dotNET framework der realt kræver en ISS, MS.NET og windows platform for at virke korrekt, ikke at der er noget galt med det men det er måske lige en tand for langt at sige man er skiftet fra MS til en discount platform i den situation. De ender garenteret med at betalestadigvæk ca det samme i licens til MS, specielt når man regner SQLserver licensen med.

Microsoft CMS er døende og sharepoint skal holdes langt væk fra offentligt tilgængelige hjemmesider det efterlader umbraco som det primære CMS for MS platformen.

 • 2
 • 1
#9 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det er stadig og en gåde hvorfor folk bliver ved med at have så ondt i røven over at der er valgt et framework der baserer sig på en MS stack.

Fordi åbne standarder er væsentlige. Mere væsentlige end Open Source mm. Det er problematikken, især når vi taler offentlige investeringer.

PS: Jeg går ud fra at Umbraco kan afvikles på et Open Source miljø med Mono som fundament?

 • 0
 • 0
#10 Mark S. Rasmussen

Er umbraco ikke et dotNET framework der realt kræver en ISS, MS.NET og windows platform for at virke korrekt, ikke at der er noget galt med det men det er måske lige en tand for langt at sige man er skiftet fra MS til en discount platform i den situation. De ender garenteret med at betalestadigvæk ca det samme i licens til MS, specielt når man regner SQLserver licensen med.

Som Niels også nævner, så er det her en gammel traver som efterhånden burde være tæsker sønder og sammen.

SQL Server Express er gratis, og til Go Basic sites så er eneste reelle grænse database størrelsen på 10GB - og det rækker altså voldsomt langt.

Microsoft licensering kan du i dag køre på abonnementsbasis og betale rundt regnet en halv timeløn til en gennemsnitlig udvikler, om måneden, for en server licens. Den kontorstol du sidder på, den dækker givetvis to års hosting af et typisk Go Basic site. Det er et non-issue til sites af denne type.

 • 2
 • 2
#13 David Rechnagel Udsen

Jeg er sådan set enig. Men Linux, MySQL, Ruby, PHP, Redis, eller hvad pokker et element du har i din web stack er ligeså lidt en åben standard som Windows, SQL Server og .NET.

Virkelig? Jeg gætter du på du enten har et link til Windows', SQL Servers eller .NETs kildetekst; og hvis ikke så da i det mindste adgang til deres arbejdesmailingliste, så man kan se udviklingsprocessen. Jeg antager du har disse henvisninger frit tilgængelige, da du påstår at de er lige så åbne som Linux, MySQL, Ruby og PHP.

 • 1
 • 1
#14 Niels Hartvig

Det handlede om åbne standarder. De kan ikke gradbøjes. En åben standard er en åben standard og ingen af de nævnte frameworks har noget med standarder at gøre. Open source ≠ Åben Standard.

Som jeg tidligere har nævnt, finder jeg det langt mere væsentligt at fokusere på at alt fra stack'en og op er så åbent som muligt.

 • 3
 • 3
#16 David Rechnagel Udsen

Det handlede om åbne standarder. De kan ikke gradbøjes. En åben standard er en åben standard og ingen af de nævnte frameworks har noget med standarder at gøre. Open source ≠ Åben Standard.

Som jeg tidligere har nævnt, finder jeg det langt mere væsentligt at fokusere på at alt fra stack'en og op er så åbent som muligt.

Væsel ord. Software er ikke standarder, software implementerer standarder. At sige at Linux ikke er en åben standard er lige så ligegyldig som at sige at en tomat ikke er en grønsag.[0]

[0] I biologi er grønsager og frugter ikke modparter, frugter er en underfamilie i grønsagsfamilien. Og i madlavning bliver en tomat brugt som en kulinarisk grønsag.

 • 0
 • 1
#17 Niels Hartvig

Væsel ord.

Wow. Så ramte debatten på v2 vist lidt af et lavpunkt.

For god ordens skyld, så er vi enige. Min kommentar var jo netop, at åbne standarder i denne forbindelse ikke havde noget med software (operativsystem/app server/db) stack at gøre.

 • 1
 • 0
#18 Jesper Lund Stocholm Blogger

At sige at Linux ikke er en åben standard er lige så ligegyldig som at sige at en tomat ikke er en grønsag.

Præcist - og derfor giver det ikke mening at snakke om kildeteksten til SQL Server i kontekst af "åbne standarder".

Det eneste væsentlige i denne snak om Umbraco er naturligvis, om Umbraco kan udstille data og tekst som beskrevet i en åben standard.

Mig bekendt skulle dette være fint muligt i Umbraco :o)

 • 2
 • 0
#19 David Rechnagel Udsen

Præcist - og derfor giver det ikke mening at snakke om kildeteksten til SQL Server i kontekst af "åbne standarder".

Enig. Men det er væsel ord, fordi det i konteksten for det til at lyde som om at Windows er lige så frit som Linux. Jeg er nu helt sikker på at det ikke var Hr. Hartvigs hensigt at antyde dette, så jeg tager min kritik tilbage med at hans ordvalg måske nok kunne have været mere præcis. Især i en kontekst hvor man prøver at forklare en anden forskellen på åbne standarder og frit programmel.

 • 0
 • 0
#23 Nikolaj Brinch Jørgensen

Det eneste væsentlige i denne snak om Umbraco er naturligvis, om Umbraco kan udstille data og tekst som beskrevet i en åben standard.

Mig bekendt skulle dette være fint muligt i Umbraco :o)

Nej det er det ikke. Det er muligt det er det eneste væsentlige for dig. Men for mig er det også væsenligt at et system benytter åbne standarder. På den måde er jeg ikke bundet til lige præcis det system, men kan senere vælge et andet, skulle jeg få brug for det (leverandøren går konkurs, skifter licenspolitik osv. osv. osv.).

Når vi taler CMS o g åbne standarder, findes der jo lagringsstandarder og kommunikationsprotokolstandarder for den slags. CMS systemer der ikke overholder dem, skal man være på vagt overfor.

 • 0
 • 0
#29 Daniel Udsen

SQL Server Express er gratis, og til Go Basic sites så er eneste reelle grænse database størrelsen på 10GB - og det rækker altså voldsomt langt.

Postgre er gratis for alle datamængder, freeware, shareware og promotionware er ikke det samme som opensource software, især ikke når vi taler større organisationer og ikke hobbyister, for hvem jurabetyder noget i praksis.

Jeg tvivler iøvrigt på der findes burokrater i DK der ikke sikre sig en fuld support aftale og så taler vi under ingen omstendigheder om gratis. Og staten hyrer altid konsulenter, og tilpasser alt indkøbt så det er ikke en udgift du slipper ud af ved at blive hos microsoft.

SQL Express er ikke et realistisk altilernativ til en opensource stack for større firmaer. Det samme kan siges om Oracle's Express produkter osv.

Vi taler selvfølgeligt om små retoriske forskelle men det er ikke uden betydning om vi lader folk påstå det er at bryde med deres ms strategi fordi man tager en højnivou komponent og udskifter med en anden.

Du har ikke erstattet MS før du har skiftet den uderliggende platform ud, dermed ikke sagt at der nødvendigvis er noget galt med at betale MS for software, så længe man har sin specifikken omkostningsanalyse på plads. I det her tilfældet taler vi om den rationelle opgraderinsvej fra deres gamle CMS, og ikke et radikalt platformskift.

 • 1
 • 0
#30 Niels Hartvig

Vi taler selvfølgeligt om små retoriske forskelle men det er ikke uden betydning om vi lader folk påstå det er at bryde med deres ms strategi fordi man tager en højnivou komponent og udskifter med en anden.

Hvor har nogen påstået at man "bryde[r] med deres ms strategi"? Som jeg læser artiklen og pressemeddelelsen handler det om at de skifter "Microsoft Content Management Server" ud. At v2 så vælger at presse overskriften skal vel ikke komme Miljøministeriet til last?

 • 1
 • 0
#31 Daniel Udsen
 • 0
 • 0
#32 Benjamin Enzenberg

Kunne Version2 ikke én gang for alle notere sig, at GoBasic ikke er 'statens'. Det er hverken i praksis eller formelt en statslig standard eller en fælles-statslig platform. Økonomi- og Indenrigsministeriet har stillet deres egen Umbraco-baserede løsning til rådighed under navnet GoBasic. Et i sig selv virkelig glimrende initiativ, som f.eks. Miljøministeriet nu har kunne få glæde af.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere