Milepæl for kryptovalutaen: Bitcoin-halveringen kommer - og hvad så?

8. juli 2016 kl. 06:316
Weekenden markerer en skelsættende bitcoin-begivenhed, men ingen ved præcist, hvad det kommer til at betyde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

På lørdag omkring klokken halv fire indtræffer en milepæl i historien om verdens førende kryptovaluta.

Den såkaldte halvering står for døren - et punkt, hvor belønningen til minere i Bitcoin-netværket falder fra 25 Bitcoins til 12,5 - altså en halvering i den indtægt, som minere får ud af at smide computerkraft ind i netværket.

Men hvad den reelt kommer til at betyde, er meget usikkert.

»Det eneste man kan sige med sikkerhed er, at der kommer halvt så mange nye bitcoins per blok,« fortæller Simon Ousager, der er blockchainkonsulent i virksomheden Paradigm Consult og formand for Dansk Bitcoinforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Resten er spekulation,« fastslår han over for Version2.

Sådan køber du Bitcoins

Det er ikke helt lige ud af landevejen at investere i Bitcoins. Der findes endnu ikke nogle one-click-løsninger, der gør det nemt at købe Bitcoins. Dansk Bitcoinforening lister tre forskellige måder at få fingre i digi-mønterne.

Bitcoin videreforhandlere: Videreforhandler har en konto hos en Bitcion-børs. Når de modtager en bankoverførsel, køber de Bitcoins og sender til din Bitcoin adresse - som er gratis at oprette. For denne service tager viderehandlerne et gebyr, som typisk ligger imellem 4.5-9 %. Denne løsning anbefales af foreningen.

Bitcoinbørs: På en Bitcoin børs er der personer som køber og sælger Bitcoin direkte, og det er disse børser som afgør prisen på en Bitcoin. Det kræver en international bankoverførsel og typisk også et indsendt skanning af sit pas for at handle. Du slipper for gebyret hos videreforhandlere, men du skal generelt regne med længere ventetid.

Local Bitcoins: Gennem LocalBitcoins kan du mødes med andre Bitcoin-ejere, og købe Bitcoins direkte af dem. Her betaler du som regel med kontanter, og får Bitcoins overført mens I mødes.

Kilde: Dansk Bitcoinforening.

Halvering indbygget fra starten

Selv tidspunktet, hvor halveringen finder sted, er usikkert, og bunder i måden valutaen originalt er blevet designet af den fortsat anonyme Satoshi Nakamoto. Der eksisterer kun et finit antal Bitcoins - nærmere bestemt 21 millioner - og indtil nu er ca. 75 procent blevet minet.

For at der alligevel også i fremtiden skal være en fidus i at mine Bitcoins bliver belønningen for at mine en blok halveret, hver gang 210.000 blokke er blevet skabt.

Det er sket én gang før for kryptovalutaen - den 28. november 2012 - og det ændrede ikke meget på hverken kurs eller mængden af transaktioner. Men i dag - fire år senere - er virkeligheden for Bitcoin så forandret, at den sidste halvering næppe kan bruges som forudsigelsesgrundlag.

»Der er sket meget i mellemtiden. Der er nu langt flere professionelle tradere, investorer og private, der kigger på bitcoin, der er langt større transaktionsvolumen på børserne, og langt mere opmærksomhed generelt fra den finansielle sektor,« fortæller Simon Ousager.

I 2012 lå prisen for en Bitcoin stabilt på omkring 12-13 dollars. Nu går de virtuelle mønter for op til over 700 dollars.

Stabilitet eller udsving

Bitcoins store kursstigninger, som sætter værdien på sit højeste siden februar 2014, skal ses i lyset af et marked, der gør sig klar på halveringen - og dermed færre nye bitcoins i omløb. Derfor skal man heller ikke forvente kæmpe udsvingninger over weekenden, mener Lasse Birk Olesen, der er CPO og medstifter af den danske bitcoin-virksomhed Coinify.

»Markedet har allerede indstillet sig på det. Økonomer vil normalt sige, at det kun er uforudsete ændringer, der kan skabe store udsving i markeder,« forklarer han i en mail til Version2.

Andre forudsiger mere spekulation på Bitcoin-børserne i anledning af halveringen. På Bitcoin-bloggen The Halvening drages paralleler til Bitcoin-klonen Litecoin, der netop er gået igennem sin første halvering - med store opsving og kurscrash til følge.

'Hvad der er sikkert for denne Bitcoin-halvering er, at lignende vilde, spekulative, kortvarige opsving og crashes vil forekomme,' lyder forudsigelsen herfra.

Mange delte meninger

Uanset om kursen vil være stabil eller ej gennem halveringen kan begivenheden have potentielle konsekvenser for systemet, der understøtter kryptopengene.

»Der er nogle teoretiske ting, der kan ske, når du skærer belønningen til minere over i to,« indleder Simon Ousager, der understreger, at der er mange delte meninger om de potentielle effekter af halveringen - også internt i den danske Bitcoinforening.

»Det kan være at prisen bliver fordoblet, fordi efterspørgslen er stabil, men udbuddet bliver halveret. Og det kan også være en del af forklaringen på den prisstigning vi ser,« siger Simon Ousager

»Men der er ikke noget at sammenligne med, fordi vi ikke har set en halvering, hvor der har været så meget opmærksomhed på systemet, som der er nu,« fastslår han.

»Det kan også betyde, at du pludselig har mining udstyr, der ikke er profitabelt længere, så den globale computerkraft, der bliver brugt til at sikre netværket kan teoretisk set bliver halveret,« forklarer Simon Ousager og tilføjer, at det nok ikke kommer til at ske.

Fald i computerkraft

Selvom en halvering af computerkraft er usandsynlig, peger flere analytikere på, at halveringen i Bitcoin-reward vil gøre det mindre attraktivt at være miner, hvis man ikke har optimeret udstyr.

Ifølge nogle analyser er det så meget som 25 procent af computere i netværket, der ikke længere kan tjene nok til at dække strømregningen og andre omkostninger efter halveringen.

Et fald i computerkraft vil teoretisk set gøre systemet mere sårbart for det såkaldte ‘51 procent-angreb’, der går ud på at have kontrol over majoriteten af noder i Bitcoin-netværket. Et sådan overtag giver generelt carte blanche til at lave falske transaktioner og indskrive dem i blockchainen.

Angrebsformen betragtes generelt som usandsynlig, fordi det på grund af netværkets størrelse ville koste omkring 400 millioner dollars at udføre, lyder beregninger fra investeringsfirmaet ARK Invest.

Kina tager magten

Ikke desto mindre har det vakt stigende opsigt, at mining-selskaber i Kina sat sig på betydelige dele af den samlede transaktionsmængde. Ifølge New York Times, der har dykket ned i den kinesiske Bitcoin-dominans, gik 70 procent af Bitcoin-transaktionerne i april gennem fire kinesiske mining-firmaer.

Et sådan overtag har givet kineserne betydelig magt, når det kommer til at definere valutaen og teknologiens fremtid, og desuden givet anledning til panderynker, fordi den kinesiske regering har for vane at gribe ind i den finansielle verden, hvilket potentielt kan true Bitcoins indbyggede uafhængighed fra national regulering.

»Den koncentration inden for en enkelt jurisdiktion tyder ikke godt. Vi skal holde øje med de her ting, hvis vi vil have decentralisering i en meningsfuld forstand,« siger Emin Gun Sirer, der er professor ved Cornell University, til New York Times.

Den store magt på kinesiske hænder fik i januar den prominente Bitcoin-udvikler Mike Hearn til at forlade projektet helt og aldeles og erklære Bitcoin for et kulsejlet eksperiment. I maj erklærede den svenske mining-virksomhed KnCMiner sig konkurs med henvisning til konkurrence fra Kina og den forestående halvering.

»Effektivt vil vores mønt-pris - hvor meget det koster for os at producere en mønt - vil være over markedsprisen,« foklarede medstifter Sam Cole i den forbindelse til CoinDesk.

I mellemtiden er Bitcoin-kursen stort set kun steget, og de næste måneder vil vise, om kryptovalutaen kommer stærkere eller svagere ud af morgendagens uundgåelige halverings-usikkerhed.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
8. juli 2016 kl. 20:48

Spar mig lige for dét, gider du!......Stort set alt kan findes på nettet og Googles. Så hvis vi skal følge din logik, så er der jo slet ingen grund til at have disse tråde!

Jo, bl..a disse grunde: a) Deling og test af egne vurderinger til et emne eller problematik. b) Hvad der er i forvejen er godt og grundigt forklaret i manualen kan man ligesågodt selv finde frem og så derefter evt. stille de mere eller mindre uafklarede spørgsmål.

Det gør, efter min mening, en tråd mere interessant = mindre tomgang = sparet tid.

https://en.bitcoin.it/wiki/Main_Page har svar på det meste om btc, også om hvad mining er (højre side).

Det var bare min mening.

5
8. juli 2016 kl. 19:24

"Denne tillid skaber blockchains..."

Jeg kender slet ikke detaljerne, men der er noget med, at en forretning kan vælge flere metoder at validere bitcoins på. Fysiske butikker vælger den hurtige metode fordi du jo står med en fysisk vare og skal videre, og der er flere personer i køen bag dig.

Denne hurtige metode er sårbar fordi du (på en eller anden måde) kan betale med den samme bitcoin flere steder samtidig, og kun én af stederne vil modtage pengene når valideringen er slut efter ca. et døgn.

De langsommere metoder bruges bl.a. ved nethandel eller ved større beløb over bagatelgrænsen (de katastrofalt berygtede ATM'er i USA fx, som lader dig indsætte bitcoins på din bankkonto) hvor der kan gå op til et døgn, til gengæld er butikken sikker på at modtage sine penge.

Igen, der er masser af detaljer i det, jeg kan ikke huske dem.

4
8. juli 2016 kl. 13:45

Spar mig lige for dét, gider du!......Stort set alt kan findes på nettet og Googles. Så hvis vi skal følge din logik, så er der jo slet ingen grund til at have disse tråde!

Men ellers tak for forklaringen. Artiklen snakker jo om minding-selskaber....jeg troede de bare fandt nye bitcoins, og ikke havde noget at gøre med den grundlæggende bitcoin infrastruktur (de servere som i sidste ende verificere blockchains transaktionerne). Men det lyder som om at deres servere netop har denne rolle også.

3
8. juli 2016 kl. 12:39

Til spørgsmålet om "hvor kan der snydes?" så er udfordringen (som ved alle andre udvekslinger) at du skal have tillid til at den anden part leverer modydelsen efter du har "betalt" ham. Mere spændende ved gidseludvekslinger på amerikanske film, men i virkeligheden også relevant hver gang du køber en is og tager første bid inden pengene er afleveret. Denne tillid skaber blockchains ved hjælp af at alle handler i sidste ende skal verificeres af en majoritet af de servere der fungerer som 3. part, og en masse kryptografi.

Ideen er at hvis du kontrollerer majoriteten af disse servere, så kan du bilde andre ind at der er kommet penge ind på din konto som ikke er hævet et andet sted, og du hermed får kongens evne til at trykke egen mønt :)

http://coinjournal.net/why-a-51-attack-is-not-what-most-bitcoin-users-think-it-is/

2
8. juli 2016 kl. 11:49

Hvor kommer det ind i billedet.....hvor kan der snydes?

1
8. juli 2016 kl. 10:52

Det afgørende for en valuta er tillid. I gamle dage guld og sølv hvor man havde fik en direkte værdi med høj densitet. Idag nationalstaternes evne til at holde budgettet. Og i morgen kinesisk itvirksomheds ærlighed...