Mikroskoper taget i brug for at afsløre pirater
Softwaregiganten Microsoft vil sende et signal til verdens største softwarepirater ved at løfte sløret for, hvor langt selskabet gik i dets hidtil mest omfattende efterforskning af en piratring med base i Taiwan.
Der er vel at mærke ikke tale om softwarepirateri af den skuffe, hvor naboer låner hinandens kopier af Windows, eller hvor en medarbejder installerer en kopi af Microsoft Office på en ekstra pc uden licens.
I stedet er der tale om fabrikker, der fremstiller kopier af kommerciel software for at sælge dem gennem forhandlere over hele verden.
Fem års efterforskning
Microsofts kamp mod den taiwanske piratring tog selskabet mere end fem år at opklare, skriver nyhedsbureauet AP.
Softwaregiganten vurderer, at piratringen havde produceret illegale kopier svarende til over 4,6 milliarder kroner, hvis brugerne skulle have betalt normal pris til Microsoft.
Efterforskningen begyndte i slutningen af 1990'erne, da de første kopier af Windows og Office dukkede op, som var så svære at skelne fra originalerne, at Microsofts egne eksperter i visse tilfælde måtte bruge mikroskoper. Kun ved hjælp af mikroskoperne var det muligt at opdage små forskelle i de hologrammer, der var trykt på cd-rommerne.
»Kopierne var så gode, at vi måtte ty til ekstreme tekniske metoder for at være sikre på at, at der virkelig var tale om piratkopier,« siger juridisk rådgiver David Finn fra Microsoft til AP.
Afløserne stod klar
Microsoft har en afdeling på 80 ansatte til at efterforske denne type piratkopiering, og den konkrete efterforskning bredte sig til i alt 22 forskellige lande.
Selvom den taiwanske piratring fik et alvorligt tilbageslag, da toldere fandt en shippingcontainer fyldt med piratkopier, så overtog en kinesisk piratgruppe hurtigt det marked, hvor den taiwanske gruppe havde domineret med 90 procent af markedet.
Den kinesiske gruppe blev sidste år endeligt optrevlet efter seks års efterforskning af FBI og de kinesiske myndigheder.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.