Mikrobølger skal sikre morgendagens harddisk-kapacitet

Ved hjælp af et mikrobølgefelt skal Western Digital kunne lagre data med endnu større tæthet og pålidelighed end med dagens harddiskteknologier. Illustration: Western Digital
Firmaet bag ny teknologi, Western Digital, lover tredobling af kapaciteten inden for otte år.

Western Digital afslørede for nylig, at selskabet har udviklet en teknologi, som skal sørge for, at harddiskkapaciteten vil kunne øges betragteligt også i årene fremover. Selskabet mener, at harddiske med en kapacitet på 40 terabyte vil blive tilgængelige omkring 2025.

Til trods for, at mange nu foretrækker at bruge SSD’er frem for harddiske både i pc’er og servere, så har harddiske stadig en stor fordel: prisen. Man kan købe en harddisk for cirka 250 kr. pr. terabyte, hvor SSD’er med samme lagringskapacitet hurtigt koster ti gange så meget.

Harddiske er derfor fortsat meget egnede til at lagre store datamængder - i hvert fald så længe det ikke spiller den store rolle, at det måske tager lidt længere tid for computeren at få adgang til indholdet.

MAMR

I dag findes der harddiske med en kapacitet på op til 14 terabyte, men Western Digital mener, at selskabet i årene fremover vil øge lagringstætheden og sænke omkostningerne med gennemsnitligt 15 procent pr. år. For at opnå dette har selskabet udviklet en ny teknologi, som efter al sandsynlighed bliver fuldt tilgængelig på markedet fra og med 2019. Teknologien kaldes Microwave-Assisted Magnetic Recording (MAMR).

Det centrale i teknologien er det, Western Digital kalder for en Spin Torque Oscillator (STO). Den bruges til at generere et felt med mikrobølger. Allerede nu lagres data på en harddisk ved at ændre polariteten i de magnetiske korn på harddisk-skiverne ved hjælp af et magnetisk felt, som tilføres af skrivehovedet. Ved at introducere mikrobølgefeltet fra STO’en skulle polariteten i harddiskmagneterne kunne drejes hurtigere og ved hjælp af et svagere magnetisk felt.

Fire terabit pr. kvadrattomme

Dette skal gøre det muligt at lagre data med endnu højere tæthed end i dag, uden at det går ud over pålideligheden. Målet for Western Digital er at kunne lagre 4 terabit pr. kvadrattomme. Ifølge selskabet er tæthedsgrænsen for SMR (Shingled Magnetic Recording)-baserede harddiske på 1,3 til 1,4 terabit pr. kvadrattomme.

Den nyere HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording)-teknologi har samme potentiale for lagringstæthed som MAMR, men den høje temperatur, som HAMR-teknologien benytter, påvirker pålideligheden og levetiden for både læsehoved og harddiskskiver negativt.

Interne tests hos Western Digital har demonstreret, at mediantiden for fejl i skrivehovederne er hundrede gange bedre med MAMR-hoveder end med HAMR-hoveder. Desuden skulle levetiden for skrivehovedet være op til en million gange højere.

Artiklen er oprindeligt bragt på digi.no

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere