Mikro-bærbar efterligner Donkey Kong

21. juni 2010 kl. 14:055
Mikro-bærbar efterligner Donkey Kong
Illustration: Toshiba.
Toshiba lancerer efter sommerferien en lille netbook, som har to skærme, hvor den ene kan bruges i stedet for et tastatur. Pc'en kører Windows 7, men Toshiba lover blot tre timers batteritid.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den har visse ligheder med Donkey-Kong-spillene fra 1982 eller en Nintendo DS, men ifølge Toshiba er den specielle konstruktion beregnet til professionelle og private brugere, som vil eksperimentere med en ny brugerflade.

Toshibas Libretto W100 ligner nemlig en normal lille bærbar pc, men har to skærme, hvor den ene sidder dér, hvor der normalt ville sidde et tastatur.

Skærmene er blot 7 tommer hver og er begge berøringsfølsomme med multitouch.

Det betyder, at man kan bruge Libretto W100 som e-læser ved at holde den som en bog, men man kan også få vist et tastatur på den ene skærm og skrive på den ligesom en lille bærbar pc.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Toshiba foreslår eksempelvis også, at man kan have et dokument eller et websted på den ene skærm, og samle idéer, noter og andre udklip på den anden.

**Læs også: **Anmeldelse: Lenovos monster er den bærbare Fiat Multipla

På hardwaresiden er der tale om en ultralet netbook. Toshiba har dog ikke offentliggjort prisen. Hver skærm har en opløsning på 1.024 gange 600 pixel, og pc'en vejer i alt blot 819 gram, oplyser Toshiba ifølge en pressemeddelelse.

Libretto W100 har 2 gigabyte RAM og en SSD-disk på 62 gigabyte, og visse modeller vil få mulighed for indbygget mobilt bredbånd.

Styresystemet er Windows 7 Home Premium. Valget af Home Premium frem for Starter, som ellers er beregnet til netbooks, kan muligvis skyldes, at Microsoft har sat begrænsninger for, hvor store skærme, der må bruges sammen med Starter-versionen.

Libretto W100 har også noget overraskende en Intel Pentium U5400 processor i stedet for eksempelvis en Atom-processor, som ellers normalt bruges i ultrakompakte bærbare pc'er. Det er en 1,2 gigahertz processor med to kerner, som Intel for nyligt har lanceret.

Pentium U5400 har imidlertid et maksimalt strømforbrug på 18 watt, hvilket er betydeligt højere end Atom-processorerne. Det er sammen med to skærme med til at bringe batterilevetiden ned.

Ifølge Toshiba er batteritiden for Libretto W100 således blot op til tre timer.

Pc'en vil blive lanceret efter sommerferien i udvalget europæiske lande, oplyser Toshiba.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. juni 2010 kl. 15:21

Toshiba har samtidigt annonceret en ARM-baseret netbook (http://www.reghardware.com/2010/06/21/toshiba_ac100/), som jeg hellere ville have.

Eneste minus er, at skærmopløsningen kun er 1024x600. Jeg ved, at det er "standard" på netbooks, men det skyldes primært licensbegrænsninger i de versioner af Windows, man har brugt. Når AC100 nu bruger Android i stedet for Windows, så burde den ikke være begrænset af dette. Er skærme på 1024x600 virkelig så meget billigere end skærme på 1280x720, at det kan betale sig?

4
23. juni 2010 kl. 17:17

Er skærme på 1024x600 virkelig så meget billigere end skærme på 1280x720, at det kan betale sig?

Formodentlig ja – der bliver jo solgt så utroligt mange 10,1" 1024×600-paneler til diverse netbooks, at der er betydelig volumen på. Den slags er som oftest gavnligt for en lav pris. :-)

3
21. juni 2010 kl. 16:25

Hej Torben

Ja, den ser også ret interessant ud (men den med to skærme vandt slaget om at blive "dagens gadget"). Jeg overvejer, om det ikke snart er tid til at lave en test af de Android-netbooks og tablets, som er på vej.

5
23. juni 2010 kl. 17:19

Jeg overvejer, om det ikke snart er tid til at lave en test af de Android-netbooks og tablets, som er på vej.

En sådan test vil jeg da i hvert fald personligt se frem til med interesse. Der er nok stadig et års tid tilbage i min netbook, men jeg er da begyndt at oveveje, hvad jeg skal gå efter næste gang.

2
21. juni 2010 kl. 15:53

Helt enig, den ville jeg nu også hellere have :-)

Efter min mening er en touchskærm heller ikke optimale at skrive på hvis den skal bruges som et decideret tastetur - jeg synes f.eks. ikke at iPad'en fungerer ret godt hvis der skal skrives meget tekst.