Midt i skandale-afsløringer: Facebook skifter navn til Meta

29. oktober 2021 kl. 09:1114
Midt i skandale-afsløringer: Facebook skifter navn til Meta
Illustration: Dean Drobot / Bigstockphoto.com.
Fremover hedder selskabet bag det sociale medie Facebook ikke længere Facebook, Inc., men Meta. Rebrandingen sker midt i en række skandalesager.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Selskabet bag det sociale medie Facebook – og søstertjenesterne Instagram, Messenger og Whatsapp – skifter navn fra Facebook, Inc. til Meta.

Det skriver blandt andre TV 2, ligesom det fremgår af Metas' hjemmeside.

»Lige nu er vores brand så tæt knyttet til ét produkt, at det umuligt kan repræsentere alt det, vi laver i dag, endsige i fremtiden,« siger Mark Zuckerberg, der er medstifter af og adm. direktør i Meta, i forbindelse med annonceringen af det nye navn.

Navneskiftet var ventet og sker efter en række skandalesager: Facebooks nedbrud og Frances Haugen afsløringer af, hvordan det sociale medier har løjet for offentligheden om, hvordan det vægter trafik og engagement – og dermed profit – højere end at løse problemer med had og vold på platformen.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
31. oktober 2021 kl. 04:21

Det synes jeg er en interessant observation, Tom Paamand. Og netop navnet 'Meta' er da oplagt, fordi det er super glat, lyder sufistikeret, og fordi enhver ytring eller handling udtrykt og udført under etiketten 'meta' er konsekvensfri fordi evt. kritikere af forretningen åbentlyst må have misforstået genialiteten og de subtile nuancer, -uvidende som de jo er. Helt ligesom studentikose Erasmus Mantanus kan forblænde almuen med pseudo...

Nu hvor jeg tænker over det, så tror jeg aldrig at jeg nogensinde før har hørt om et brand som lyder mere af ... Bullshit.

12
30. oktober 2021 kl. 20:17

Magthaverne har intet ønske om at droppe Facebook - tværtimod.

Det er nok lige så svært at vænne dem af med det, som at vænne dem af med de mange penge og karrieremuligheder, som igennem lobbyisme mv. er en grim understrøm i politik (og ikke kun i DK, hvor man åbenbart ser det som en forfremmelse at gå fra regering og centraladminitrationen og ind i DA m.fl. - og åbenbart især DI, som angiveligt ligger over DA i hakkeordnen ... go figure).

På den måde kan de venstreliberale magthavere lade Facebook gå deres ærinde når det gælder om at holde deres modstandere på højrefløjen væk fra indflydelse.

Der er du vist startet med en konklusionen og regnet dig baglæns uden at se op og mærke virkeligheden. Populisme findes på begge fløje, men er i dag især en højre-specialitet, se f.eks. Boris Johnson og de såkaldte konservative.

Men du bliver måske snydt af, at det i USA er "de røde", som er antidemokratiske og som misbruger SoMe ... problemet for argumentet er bare, at de har byttet om på farverne derovre: det er Trump og Republikanerne, som er røde - demokraterne, som er blå, befinder sig tættere på midten, og de mest rabiat ventresnoede bliver beskyldt for at være socialister - gys!

Jeg synes måske at vi i stedet for at lave det til en fløjkrig skulle kigge på at finde nogle løsninger. Men du har selvfølgelig ret i, at hvis vi skal løse problemet med dem, som har raget alt for megen magt og rigdom til sig, så skal vi også kigge på, hvordan de har formået at få så mange politikere i lommen - på begge fløje. For politikerne har nok fået deres snævre fokus på kortsigtede og uholdbare løsninger fra det sted (for nu ikke ligefrem at sige grådighed). Monkey see, monkey do.

11
30. oktober 2021 kl. 18:53

Og hvis kulturministeren har så meget imod Facebook - hvorfor bruger hun så selv dette medie?

Magthaverne har intet ønske om at droppe Facebook - tværtimod.

Facebook har netop mulighed for at lave den censur og tankekontrol som de fleste liberale demokratier har forbud mod i deres grundlov.

På den måde kan de venstreliberale magthavere lade Facebook gå deres ærinde når det gælder om at holde deres modstandere på højrefløjen væk fra indflydelse.

10
30. oktober 2021 kl. 14:30

Verden og menneskeligheden er i flere yderst konkrete kriser, og har i slet ikke brug for at ressourcestærke og magtfulde mennesker mister kontakten med virkeligheden, og bruger deres store magt og mange ressourcer på at jagte luftkasteller, som rumturister og virtuelle virkeligheder. Ideen om at dem, som har formået at skrabe til sig i absurd grad, også skulle være de bedst kvalificerede til at lede os godt og sikkert ind i fremtiden, har godt nok fået en solid slagside i de sidste par år.

Det (it) er i den grad gået "over gevind". Og "Meta" er langt fra det eneste eksempel. Vi behøver ikke gå langt - og slet ikke - udenfor landets grænser. Faktisk ...

9
30. oktober 2021 kl. 12:20

Enig. Rent faktisk ligner det her en "nothing-burger".

Det er aldrig ligegyldigt, når så store og uhyggeligt magtfulde aktører breder sig ud og gør sig selv og deres magt mere usynlig og diffus.

Men jeg har også svært at se det som direkte konsekvens af de mange afsløringer, for så skulle man have holdt langt lavere profil - og Zuckerberg skulle da slet ikke have sat sig selv i spidsen, for hans personlige brand er om muligt endnu ringere end Facebook.

Faktisk finder jeg det skræmmende på flere leder, for det tyder mest af alt på, at han helt har tabt al jordforbindelse og realitetssans. Dels ved rent faktisk at tro på noget så luftigt som "metaverset", dels ved at tro, at det er en god ide at bruge sig selv til at promovere det.

Verden og menneskeligheden er i flere yderst konkrete kriser, og har i slet ikke brug for at ressourcestærke og magtfulde mennesker mister kontakten med virkeligheden, og bruger deres store magt og mange ressourcer på at jagte luftkasteller, som rumturister og virtuelle virkeligheder. Ideen om at dem, som har formået at skrabe til sig i absurd grad, også skulle være de bedst kvalificerede til at lede os godt og sikkert ind i fremtiden, har godt nok fået en solid slagside i de sidste par år.

7
30. oktober 2021 kl. 11:40

Hvis man bliver afhængig, kan man så komme på metadon?

6
30. oktober 2021 kl. 09:09

Koblingen mellem dette gigantiske, strategiske navneskifte og de nævnte "skandalesager" er svær at se. Navneforandringen følger Facebook's ambitioner ifm. virtual reality som et stækt voksende teknologi.

Og hvis kulturministeren har så meget imod Facebook - hvorfor bruger hun så selv dette medie? Hvorfor bruger hun og hendes ministerium ikke alternative medier som fx Minds.

5
30. oktober 2021 kl. 08:41

Ja det lugter jo meget af at målet er at alle er koblet på og man kan ligge i sin seng hele dagen. Så kan du blive underholdt virtuelt, mødes med venner og familie virtuelt, være en virtuel ressource for dit arbejde - det er alligevel kun din hjerne der er en interessant ressource der.

Får altid nervøse træk når jeg ser det nylige billede fra en konference hvor alle har VR briller på og Zuckerberg går ned igennem salen som en hersker. Minder for meget om The Matrix..

4
30. oktober 2021 kl. 07:34

Fra NRK:

"Da kunne man jo håpe at de ville svare med å ta kritikken på alvor, love å samle mindre data, skjerpe seg på håndtering av konflikter og ta en skikkelig gjennomgang av sin monopol-lignende posisjon. Mens det brenner på alle kanter er det dette sjefen for Facebook legger ut på sin egen profil. Kilde: Mark Zuckerberg / Facebook Men nei. De svarer med at de skal bli enda større og helst vil lage et helt nytt univers for oss. De sier de skal ansette titusenvis av mennesker og til og med endre navn på moderselskapet sitt for å gjenspeile sin drøm om verdensherredømme. Eh. Sorry: universherredømme. Stikkordet om Facebooks fremtid er nemlig det kryptiske ordet «metaverse»."https://nrkbeta.no/2021/10/29/facebooks-vei-mot-verdensherredomme/

3
29. oktober 2021 kl. 19:34

MetaDATA :)

Godt man ikke bruger den platform :)

1
29. oktober 2021 kl. 09:24

...Vers...

"Nogen" har totalt sovet i timen, mens vi andre advarede så godt, vi kunne:

" Og nu kommer en lignende melding fra den danske kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), skriver Politiken. »De massive skyggesider er kommet utrolig hurtigt, og jeg har totalt sovet i timen,« lød selverkendelse således fra Halsboe-Jørgensen på en konference for organisationer og virksomheder, der er gået sammen i en alliance for bedre brug af teknologien. »Vi har fået giganter, som er inde i hovedet på vores børn, som skader vores trivsel og polariserer vores samtale,« sagde ministeren ifølge Politiken."

Skal vi tro på, at de endeligt har fattet det? At de f.eks. jager giganterne ud af skolerne og de offentlige hjemmesider? Jeg tvivler. Der er for mange gavmilde tech-lobbyister og lokkende svingdørskarrierer...