Midt i it-skandale: Skat vil lave nyt it-system til 96 mio. kr.

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Skat vil udvikle et system til understøttelse af klagesager og ejendomsvurdering. Det bliver ikke et nyt EFI, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen.

Skat står på tærsklen til måske at skulle skrotte dele af et it-system, som har kostet mere end 600 millioner kroner, og som var en del af en stærkt forsinket og fordyret modernisering af it-systemerne hos Skat. Nu vil Skat sætte et nyt stort projekt i søen, fremgår det af et aktstykke til Folketingets finansudvalg.

Der er tale om et nyt system med et budget på 96,4 millioner kroner, der skal understøtte Skats behandling af klager og ejendomsvurderinger. Netop ejendomsvurderinger har været et område, hvor Skat har været udsat for massiv kritik.

Det nye system skal hjælpe Skat med at ramme mere præcist med ejendomsvurderingerne samt håndtere klagerne over de tidligere vurderinger.

Det nuværende system til ejendomsvurderinger bygger på komponenter, hvoraf de ældste er udviklet i 1960'erne og 1970'erne, og består af systemer udviklet at KMD, CSC og IBM. Ifølge aktstykket indebærer det blandt andet, at når der skal foretages ændringer, så skal det koordineres med de tre leverandører.

En af udfordringerne med det nye projekt vil være, at implementeringen vil foregå parallelt med en politisk proces på området. Derfor vil det være nødvendigt med en agil tilgang til udviklingen.

Hvis Skat ikke får et nyt system, vil det dels blive dyrt at håndtere klagesagerne, men dels vil Skat også fra 2017 få problemer med at modtage data fra andre myndigheder, som skal bruges i forbindelse med ejendomsvurderingerne.

Det fremgår ikke direkte af aktstykket, men det kunne antyde, at Skats gamle systemer ikke umiddelbart vil være i stand til at kommunikere med den fælles offentlige datafordeler, som er under udvikling.

Udviklingen af det nye it-system kommer som nævnt efter en omfattende systemmodernisering hos Skat, der har kostet mere end halvanden milliard kroner og er blevet fem år forsinket undervejs, og det sidste system ud af de seks i moderniseringsprojektet, EFI, er lige nu sat på standby, fordi det kun er delvist sat i drift og har vist sig ikke at overholde lovgivningen.

Det nye projekt indebærer også en betydelig risiko. Blandt andet har projektet en 'meget ambitiøs tidsplan', lyder det i aktstykket, og den samlede risikoprofil vurderes til at være høj.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger dog i et svar på et spørgsmål i finansudvalget fra Martin Lidegaard, at Skat har lært af skandalen om EFI-systemet:

»Det tilstræbes - blandt andet på baggrund af Skats erfaringer med EFI - at reducere kompleksiteten mest muligt i det it-system, der skal understøtte klagehåndteringen og de fremtidige ejendomsvurderinger,« skriver Karsten Lauritzen i sit svar.

Mens EFI og Skats Systemmodernisering blev sat i gang i 2004, så kommer det nye system til at være under tilsyn fra Statens It-projektråd, der blev oprettet i 2011.

Rådet anbefaler på forhånd Skat en række organisatoriske forbedringer for at sikre bedre styring med projektet og undgå, at en kompleks organisation tilføjer ekstra kompleksitet til projektet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Mikael Kristensen

En af udfordringerne med det nye projekt vil være, at implementeringen vil foregå parallelt med en politisk proces på området. Derfor vil det være nødvendigt med en agil tilgang til udviklingen.

Alarmklokke.

Hvad forhindrer dem i at udtænke et system der er immunt overfor lovændringer, eller er fleksibelt nok til at håndtere dem?

 • 5
 • 0
#2 Jarnis Bertelsen

Hvad forhindrer dem i at udtænke et system der er immunt overfor lovændringer, eller er fleksibelt nok til at håndtere dem?

En variant af Murphy's lov? Hvis du designer systemet til at kunne håndtere enhver tænkelig variant af lovgivningen, bliver det enten ekstremt kompliceret, eller så generelt at det ikke understøtter processen optimalt. Derefter vedtager politikerne en utænkelig variant af lovgivningen, så du alligevel skal lave tilrettelser.

 • 4
 • 0
#4 Claus Bobjerg Juul

Jeg tror mere at politikkerne ikke får lavet deres del, dvs. man venter og venter på at de skal lave om på reglerne, men der sker ikke noget og pludselige står man med det færdigt produkt. Nå men det kan vel give lidt erfaring med agil projektstyring/udvikling.

 • 0
 • 1
#5 Henrik Mikael Kristensen

Derefter vedtager politikerne en utænkelig variant af lovgivningen, så du alligevel skal lave tilrettelser.

Så må det jo være processen i at lave tilrettelser, der skal være så enkel som muligt, og ikke noget der skal følges op på ved at skulle koordinere med tre leverandører og betale millioner for rettelser.

Den politiske udvikling stopper jo ikke, og derfor skal systemet være bygget til det, og det kan man jo gøre ved at meget specifikke ting er nemme at implementere og efterfølgende smide væk, når loven ændres.

Derfor kan det måske betale sig med en mere generisk grundplatform.

 • 2
 • 0
#6 Frithiof Andreas Jensen

Den politiske udvikling stopper jo ikke,

Jo, den er stoppet med ADAM og DREAM - https://youtu.be/AJQ3TM-p2QI

Politikerne kan ikke vedtage lovgivning som ikke er indeholdt i modellerne fordi det vil väre "uansvarligt" og potentielt skade "provenuet". Det "uansvarlige" inkluderer naturligvis at SKAT overholder loven om ejendomsvurderinger. Men det er da et meget stärkt signal at SKAT vil skrive noget software inden at lovgivningen er på plads.

 • 1
 • 0
#7 Kenneth Schack Banner

Jeg synes selv ikke skat er kompetente nok til selv at håndtere sådan noget.. De har udvist samme opførelse som et lille barn.. - 6.2 mia kr forsvunder - flere it systemer der aldrig blev til virkelighed

Efter min mening så burde en tredjepart i det offentlige der har GODE resultater stå for dette efter en vurdering af det nuværende, da hele deres system efterhånden vel skal opgraderes/fornyes? Eller er det bare en udgift vi betaler senere mens skat bruger mafia attitude mod små folk der skylder minimalt, men hvis man hiver over 1 mia kr ud, så går man fri... ærligtalt, så har jeg ikke meget til overs for de klovne der styrer skat!

 • 1
 • 1
#10 Jesper Frimann

@Peter Andersen.

Enig. IMHO er en af root causes til vi har alle de her IT-problemer i det offentlige, netop at IT er forankret i finansministeriet. Igen så er Statens Indkøb, Statens IT, Digitaliserings styrelsen og 2 af de tungeste IT forbrugs organisationer i det offentlige (statens administration og moderniserings styrelsen), alt sammen under finansministeriet.

Cluet her er at se på SKANDALEPROJEKTERNE (ja jeg snakker højt), de ligger alle sammen (sådan da) officielt uden for finansministeriet.

Et Finansministerium hvor IT i staten er centralt forankret ?

Det burde være rimeligt evident, at der er noget riv ravende galt her.

Bemærk også i den her sammenhæng at Statens IT oprindeligt skulle sortere under SKAT.

// Jesper

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere