Midt i boykot-bølge efter invasion: Staten udbyder russisk antivirus til myndigheder

3. marts kl. 03:4520
Midt i boykot-bølge efter invasion: Staten udbyder russisk antivirus til myndigheder
Illustration: moskva, Kasperskys hovedkontor. Tatiana Belova | Bigstock.
Mens Mærsk og mange andre virksomheder verden over stopper handel med Rusland, køber Staten indirekte ind hos russiske Kaspersky, der blev smidt ud af USA for spionage.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den Moskva-baserede antivirus-leverandør Kaspersky indgår i mindst 28 produkter på den såkaldte SKI-aftaleplatform. Det betyder, at alle dele af den danske stat kan købe løsninger, hvor det er den russiske software-kæmpe, der står for it-sikkerheden. Herunder også kommuner og regioner.

Der er ellers ved at brede sig en generel boykot-bølge mod russiske selskaber, og det er da heller ikke gået KMD, der forhandler SKI-aftalerne med Kaspersky-produkter, forbi:

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
4. marts kl. 14:52

Der stå Mærsk i Overskrift. og EB sige de damper der ud af ?

er det fake news?

14
4. marts kl. 12:29

Det er måske et godt tidspunkt at skifte væk fra en platform, hvor man er afhængig af virusscannere .....

13
3. marts kl. 23:16

Så skal mange andre jo også forbydes: Norton, McAfee, Windows Security og flere - alle der har hovedsæde i USA skal jo også overgive alle information, som staten beder dem om og i en krigssituation, kan vi så være sikker på, de ikke beder om at få/åbnet en bagdør?

Ja men nu er dansk sikkerhed ikke meget værd uden amerikanske garantier så det er lidt ligegyldigt. Vi og amerikanerne er allierede. Hvis amerikanerne beder om noget så får de det sandsynligvis. Men det ændrer ikke ved at vi bør opbygge en tech og forsvars industri sådan at vi ikke må stå med hatten i hånden. Det er der hvor vi står nu. Med hatten i hånden.

Og jeg kender ikke de lokale love i Rumanien, Tjekkiet, Spanien og andre lande, der har virksomheder, der laver anitivirus programmer.

De er faktisk også blandt vores allierede. Dem er vi også i samme båd med. Det kan man ikke sige om Rusland.

Det er ved at blive en kompliceret verden vi lever i.

Det har du ganske ret i. Og lige nu er kun Kina stort nok til at kunne gå alene. Alle andre må lave alliancer. Vi er i alliance med demokratier kloden rundt.

12
3. marts kl. 19:56

Det handler om at Kaspersky hører ind under russisk lovgivning. Hvis Putin siger hop så er svaret "hvor højt?

Så skal mange andre jo også forbydes: Norton, McAfee, Windows Security og flere - alle der har hovedsæde i USA skal jo også overgive alle information, som staten beder dem om og i en krigssituation, kan vi så være sikker på, de ikke beder om at få/åbnet en bagdør?

Og jeg kender ikke de lokale love i Rumanien, Tjekkiet, Spanien og andre lande, der har virksomheder, der laver anitivirus programmer.

Det er ved at blive en kompliceret verden vi lever i.

11
3. marts kl. 12:48

din kommentar lugter bare lidt af at hvis du ikke kan bevise at du ikke er skyldig ja så er du skyldig.

Nej det er ikke det det handler om. Det handler om at Kaspersky hører ind under russisk lovgivning. Hvis Putin siger hop så er svaret "hvor højt?"

Selvom Putin er leder af et brutalt semi-diktatur der lige nu forsøger at trampe demokratiet i Ukraine under fode, så vil jeg forvente at vestlige firmaer ville svare på samme måde i en krise eller krigssituation. Enten af patriotiske grunde eller blot fordi sådan er loven. De vil sikkert kigge på de kommercielle konsekvenser og hvis samme er for store så vil de brokke sig indtil de fik kompensation.

Når det gælder avanceret teknologi så er jorden ved at dele sig i en kinesisk verden og en vestlig. Nå ja, og så er der også en lille ubetydelig russisk. I praksis må man have tillid til det land som producenten er hjemmehørende i til at teknologien ikke vil blive brugt mod dig og dit land. Vestlige lande kan ikke have tillid til russisk eller kinesisk teknologi fordi vi strategisk vil noget andet end de lande. Og omvendt.

9
3. marts kl. 12:20

fint med en reaktion, det ændrer bare ikke på at argumentet efter min bedste overbevisning ikke er gyldigt.

siger man derimod at man vælger at gå med et forsigtighedsprincip fordi man ikke kan være sikker er det helt fint i min verden... det er jo potentielt kritisk infrastruktur og eller følsomme oplysninger der kan komme i farezonen.

din kommentar lugter bare lidt af at hvis du ikke kan bevise at du ikke er skyldig ja så er du skyldig... og det får hårene til at rejse sig i nakken på mig...

som jeg fremførte i min første kommentar er jeg faktisk helt enig i at Kaspersky skal droppes i det offentlige... Men ikke fordi de ikke kan bevise at de ikke er forbundet med Kreml, derimod fordi vi ikke kan være sikre på det og derfor går med et forsigtighedsprincip.

det er i min verden en farlig glidebane at anvende omvendt bevisbyrde

8
3. marts kl. 12:03

Det var en reaktion på denne sætning i artiklen, Anders Jelnes:

"Samtidig har flere it-sikkerhedsfolk fra andre dele af branchen i flere omgange påpeget, at der aldrig har været håndgribelige beviser for Kasperskys skyld. "

7
3. marts kl. 11:47

min pointe var at jeg sådan set var enig... det jeg havde det stramt med var bemærkningen om at det ikke var bevist at de ikke var i lag med Kreml... det kan du aldrig bevise og derfor er det i min verden ikke et gyldigt argument.

6
3. marts kl. 10:58

Ja det er rystende læsning at SKI anvender en sådan leverandør.

Det kan der være historiske fine grunde til.

Idag. De må omgående fjernes fra vore computere.

5
3. marts kl. 10:33

Tak for uddybning, Michael Cederberg. Det lyder nogenlunde som det, jeg frygter.

3
3. marts kl. 10:30

Min pointe var, Anders Jelnes, at vi jo ikke ved noget om det, og så er det better safe than sorry. Det er i mine øjne ikke en smædekampagne - det er netop bare "better safe than sorry".

4
3. marts kl. 10:30

I hvilken grad er det til fare for den danske stat og andre på den ene side af den aktuelle konflikt, hvis Kaspersky faktisk har forbindelser til Putin/den russiske regering?

I praksis kan antivirus software alt på din computer. Den kører som en slags super-superbruger. Den kan connecte til alt hvad din computer kan connecte til. Den kan opsnappe alt hvad du skriver på keyboardet. Og fordi den auto-opdaterer så selvom den ingen bagdøre har i dag så kan nattens opdatering indeholde en bagdør.

Det her er så dumt at der burde ryge hoveder. Man har ganske enkelt givet Putin en gigantisk kill-switch til de offentlige IT systemer. En kill-switch der først kan suge alt data ud af samme systemer.

SKI er nogle forbandede klovne i det her spil. De er ganske enkelt farlige for Danmark. Sidst var det Huawei de havde i paletten.

2
3. marts kl. 10:21

egentlig enig i better safe than sorry, men det med at der ikke er bevis for det modsatte har jeg lidt svært ved at sluge... det er jo umuligt at bevise som jeg lige umiddelbart vurderer det... og nu skulle vi jo nødigt ende ud i at køre smædekampagner.

1
3. marts kl. 07:20

I hvilken grad er det til fare for den danske stat og andre på den ene side af den aktuelle konflikt, hvis Kaspersky faktisk har forbindelser til Putin/den russiske regering?

Selv om der måske ikke er endegyldigt bevis for Kasperskys onde hensigter eller forbindelser, så er det vel i den aktuelle situation bedre at være "safe than sorry". For der er vel heller ikke bevis for det modsatte?