Middelfart, Mariagerfjord og Læsø dårligst til at skaffe bedst og billigst it

Kommunerne kan sagtens sende mere af deres it-portefølje som omsorgs- eller økonomisystemer eller it-driften i udbud, viser benchmark fra DI Digital.

Der er meget stor forskel på, hvor gode danske kommuner er til at sende deres it-opgaver i udbud - og dermed sikre den laveste pris og den bedste kvalitet for pengene.

Det viser en analyse af kommunernes udbudsniveau, som DI Digital har udarbejdet.

»Konkurrence om kommunernes opgaver har en klar betydning for, at borgerne får mest for skattekronerne, og at det er den leverandør, der kan levere den bedste løsning, som udfører opgaven,« skriver branchedirektør Adam Lebech, i en klumme.

De typiske it-indkøb, der kan udbydes, er it-løsninger som omsorgssystemer, jobcenterløsninger eller økonomisystemer. Eller det kan være på driftssiden med drift og vedligehold af systemer, klienter og pc-arbejdspladser samt brugersupport.

Analysen, som også omfatter 'telefoni', viser også, hvilket potentiale en øget konkurrenceudsættelse kan give.

»Vi vil gerne vise alle landets politikere, at der er stort potentiale for at få en bedre kvalitet i opgaveløsningen eller spare penge uden at gå på kompromis med kvaliteten,« skriver branchedirektør Adam Lebech.

København ligger i bund-5

Et udtræk, som Version2 har fået gennemført hos DI Digital, viser, at kommunerne Middelfart, Mariagerfjord og Læsø bunder listen. De tre kommuner udbyder kun hhv. 39, 28 og 8 procent af de opgaver inden for området 'it og telefoni', som der kunne udbydes til private leverandører.

I toppen af listen ligger Brøndby, Fanø og Nordfyns kommuner, der udbyder hhv. 100, 97 og 97 procent af potentialet.

Gennemsnittet for hele landet er knap 71 procent af it- og telefoni-opgaverne.

Landets suverænt største kommune, København, indtager også et lavt udbudsniveau. Kun 43 procent af it-opgaverne lægges ud.

»Vi har lavet et beregningsværktøj, så alle kommunalbestyrelsesmedlemmer selv kan gå ind og beregne, hvor meget de mener er realistisk at effektivisere for via konkurrenceudsættelse,« siger Adam Lebech.

DI skriver i denne uge til samtlige landets 2.778 kommunalpolitikere med en klar opfordring om, at de skal sende flere opgaver i udbud – også på it-området.

Se det fulde særudtræk fra DI Digital over kommunernes konkurrenceudsættelse af it og telefoni 2015 her. Download anbefales

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Niels Buus

Det er fint nok at forsøge at lave en procentvis opgørelse over hvor meget udlicitering de forskellige kommuner bedriver.

Men det er altså ikke i orden at bruge det som en målestik for hvor meget it de forskellige kommuner får for deres penge. Det hører til i politisk valgmateriale, ikke i et medie som version2.

  • 5
  • 1
#2 Rasmus Rask

Enig!

Der er meget stor forskel på, hvor gode danske kommuner er til at sende deres it-opgaver i udbud - og dermed sikre den laveste pris og den bedste kvalitet for pengene.

HA! Hvornår har et udbud i sig selv nogensinde været en garant for lav pris og høj kvalitet?

  • 7
  • 0
#3 Bo Thomsen

Version 2, konklusionen i og DI laver på baggrund af denne undersøgelse må siges at være en ommer. Der er vidst næppe en undersøgelse der har vist at udbud sikre bedst pris og kvalitet. Det er IC4 skandalen vidst et glimrende eksempel på, der har man valgt det "bedste" og "billigste" tilbud ;) Eller Polsag hvis vi skal blive i denne branche.

I København kan vi fint klare ting internt når kommunen nu er så står og det går da ganske fint.

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere