Microsofts kovending: Understøtter nu savnet HTML5-tag i IE9

Det meget omtalte canvas-element til 2D-grafik understøttes nu i den seneste preview-udgave af Microsofts Internet Explorer 9.

Microsoft har nu valgt at understøtte det meget omtalte canvas-element i HTML5-standarden i den tredje såkaldte preview-version af den kommende Internet Explorer 9, som blev lagt ud til download onsdag.

Dermed rækker Microsoft hånden ud til de udviklere og brugere, der kritiserede andet preview af Internet Explorer 9 for netop ikke at understøtte canvas-elementet.

**Læs også: **Næste Internet Explorer elsker HTML5 - men uden canvas-elementet

»I det seneste platform preview understøtter vi alle canvas-elementets API'er (programmeringsinterfaces, red.) og de fleste Canvas 2D Context API'er,« oplyser Microsoft på hjemmesiden for det nye preview.

Det er samtidig et kraftigt signal fra Microsoft om, at selskabet satser på HTML5 overfor den plugin-baserede afspilning af grafik, lyd og video i browseren, som det kendes fra Adobes Flash.

HTML5 er den kommende standard for HTML-indhold på nettet. Standardens nye canvas-tag gør det muligt at tegne 2D-grafik via Javascript i browseren, hvilket for eksempel kan bruges i webbaserede tegneprogrammer.

Selvom HTML5-standarden stadig er under udvikling, kan flere at de nye tags fra HTML5 allerede benyttes i dag. Andre store browsere som Firefox, Chrome, Opera og Safari har været hurtigere ude med understøttelsen end Internet Explorer.

Også de to ny HTML5-tags til video- og lydafspilning er nu understøttet som standard i Internet Explorer 9.

Microsoft oplyser ifølge CNet, at selskabet er ved at stable et samarbejde på benene med hardwareleverandører som Nvidia og Asus om at forbedre ydelsen i webapplikationer ved at udnytte blandt andet pc'ens grafikprocessor.

Internet Explorer 9 ventes færdigudviklet i slutningen af 2010 eller begyndelsen af 2011.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Thomas Dybdahl Ahle

Det er samtidig et kraftigt signal fra Microsoft om, at selskabet satser på HTML5 overfor den plugin-baserede afspilning af grafik, lyd og video i browseren, som det kendes fra Adobes Flash [b]samt Microsofts eget Silverlight[/b]

Jeg tror ikke, der er nogen form for belæg for, at Microsoft skulle have afskrevet plugin-baseret grafik.

 • 0
 • 0
#3 Jacob Nordfalk

IE er lige rykket op fra "dårligst" til "næstdårligst" - flot

Jeg synes også det er en glædens tid - der er så mange der IKKE bruger IE mere at vi andre ikke-IE-brugere ikke bliver lukket ude fra diverse websteder.

I små 10 år har dynamikken været at fordi MS sad på brugerens browser, og den ikke overholdt standarderne, lavede ignorante webudviklere "kun-IE-sider" som vi andre så kunne skyde en hvid pind efter. Smart, for så var vi nødt til at købe Windows.

MS vil selvfølgelig hævde at de ikke er skyld i ignorante webudviklere, men deres meget aggressive browserpolitik i 90'erne taler deres klare sprog (de gjorde kort sagt alt hvad de overhovedet kunne for at kvæle andre browsere og sørge for at folk bruge IE - inkluve at true producenter og forbyde at andre browsere fulgte med nyinstallationer).

Det levner mig unægtelig med ret meget uvilje mod og frygt for at IE igen bliver dominerende.

Nu er IE-mareridtet endelig overstået, lad os håbe det aldrig kommer igen.

Når jeg tænker over det kunne jeg godt blive fristet til at afvise IE-brugere fra mine websider (omdirigere til et sted de kan opgradere til en anden browser).

Blot som mit eget helt personlige bidrag til en friere og bedre verden (og ja, fordi jeg er lidt hævngerrig efter 10 års udelukkelse).

 • 0
 • 0
#4 jonas Vejlin

De få gange jeg har lavet en hjemmeside har jeg altid lavet et lille tjek om de kørte IE eller ej. Hvis de kørte IE så blev de nægtet adgang og bedt om at finde en anden browser. Dette blev gjort af flere grunde så som at jeg ikke kunne se indholdet i mine side (pga jeg sidder på linux derhjemme og derfor ikke kan teste). Og så var der en lille protest overfor "dumme" brugere som tror at IE er internettet

 • 0
 • 0
#5 Jacob Nordfalk

Interessant, Jonas.

Ku du dele koden, incl forklaringer etc?

Det ku jo være sjovt at lave en "hævnens årti"-funktion, der udelukker IE-bruger en tiårs tid :-)

Sådan en lille nem ting man bare kan putte ind i sine sider :-)

 • 0
 • 0
#9 Jacob Nordfalk

Hej Jacob CMA,

Det er da godt at du syns det er konstruktivt med nogen forebyggende foranstaltninger.

Lad os alle vores for at forebygge at der kommer endnu en 10-årsperiode hvor man bliver udelukket fra nettet hvis man ikke kører M$ og IE.

Mange hilsener Jacob Nordfalk

 • 0
 • 0
#11 jonas Vejlin

Det afhænger vel af grunden til at man udelukker dem. Hvis man skal bruge uforholdsmæssig lang tid på at velgieholde en hjemmeside i eks IE pga denne ikke overholder standarten eller pga den ikke har nye nok funktioner kan jeg se en grund. Men general er jeg enig med dig

 • 0
 • 0
#12 Martin Kofoed

Der er absolut intet konstruktivt over at udelukke IE-brugere

Enig. Men der er omvendt meget stor fidus i at detecte IE, og derefter launche en Chrome Frame installer. Så har du reduceret IE til et ikon og en ramme rundt om WebKit. Nice and simple.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Louis Andersen

Sådan Microsoft! Det er en glædens dag i dag. Så skal vi bare vente 10 år på at alle har minimum IE9 eller kører Chrome OS(?). Så kan vi virkeligt rykke. Jubii

Nej, det skal vi ikke. Vi skal bare ignorere IE6, IE7 og IE8 samt ældre Firefox'er. Det kommer også til at ske meget snart, heldigvis. Mit bud er at det kommer til at gå rigtigt rigtigt stærkt de næste par år, fordi vi får brudt Microsofts håndbremse.

 • 0
 • 0
#14 Jacob Nordfalk

Hvorfor så ikke også bare ignorere IE9, så kan vi være sikre på at Microsofts håndbremse forbliver brudt?

@Thomas:

Jeg er principielt enig i at det generelt ikke er konstruktivt at udelukke nogen brugere.

Undtagelsen skulle være hvis formålet var på lang sigt at undgå at andre bliver lukket ude.

Og det ku let ske igen hvis det igen sku lykkes MS at få dominans. Det tror jeg ikke der er så mange der tvivler er i tvivl om.

Der er også en anden vigtig forskel:

Folk kan jo installere en anden browser - og så i øvrigt blive ved med at bruge alle de programmer de er vant til.

I "kun IE"-dekaden var folk tvunget til at købe Windows og udskifte hele deres styresystem for at kunne bruge en hel del hjemmesider.

 • 0
 • 0
#15 Thomas Vestergaard

Hvor er det bare en fantastisk idé, at tage en flok uforvarende brugere gidsler, fordi I ikke kan lide producenten af deres browser!

Det er ganske vist pisse irriterende at skulle forholde sig til de forskellige browseres varierende fortolkninger af standarderne. En ting er ikke at teste sit site m. en bestemt browser, men det er dælme noget helt andet direkte at blokere brugere af den. (Og jeg kan sige mange grimme ting om folk, der gør den slags - KMD, jeg kigger (bl.a.) på jer!)

Og den med, at folk bare kan installere en anden browser. Pft! Det kan hjemme-brugere naturligvis, men på rigtig mange arbejdspladser er det ikke en mulighed. Chrome vil f.eks. aldrig bliver sikkerhedsgodkendt til brug i nogen virksomhed, der tager hemmeligholdelse af deres data seriøst.

 • 0
 • 0
#16 Henrik Schmidt

Og den med, at folk bare kan installere en anden browser. Pft! Det kan hjemme-brugere naturligvis, men på rigtig mange arbejdspladser er det ikke en mulighed. Chrome vil f.eks. aldrig bliver sikkerhedsgodkendt til brug i nogen virksomhed, der tager hemmeligholdelse af deres data seriøst.

Kan du uddybe? Evt. i relation til http://www.google.com/chrome/intl/en/privacy.html ?

Jeg har svært ved at se, hvorfor man ikke skulle installere Chrome Frame i IE6 etc.

 • 0
 • 0
#17 Jacob Larsen

Jeg har svært ved at se, hvorfor man ikke skulle installere Chrome Frame i IE6 etc.

Google's opsamling af data gennem toolbars, Chrome, Analytics etc. har efterhånden nået et niveau der grænser til spyware, og det bør jo få enhver IT admin til at blive nervøs.

Med hensyn til at blokere IE9, så vil jeg nok sige at det vil være at hoppe ned på det niveau Microsoft selv tidligere var på med IE6. I stedet er de andre browsere nødt til at følge med tiden. Når IE9 f.eks. har hardware acceleration af grafikelementerne i HTML5, så bliver de andre nødt til at følge trop, ellers er det lige pludselig her håndbremsen sidder. tagget får lige pludselig ekstra anvendelse hvis man kan putte HD video ind i det. Personligt ser jeg i hvert fald frem til at Firefox får hardware understøttelse af video afspilning.

 • 0
 • 0
#18 Niels Didriksen

Google's opsamling af data gennem toolbars, Chrome, Analytics etc. har efterhånden nået et niveau der grænser til spyware, og det bør jo få enhver IT admin til at blive nervøs.

En it-admin, der ikke kan finde ud af at administrere de 4-5 checkmarks på privacy-fanen, bør nok overveje andet job. Jeg har stadigt til gode, at se dokumenteret, at chrome 'stjæler' data, du ikke selv kan administrere gennem de checkbokse; altså at der foregår noget bag din ryg. Hvilket gør jeg ikke mener du kan sammenligne med spyware.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere