Niels Soelberg blinker kortvarigt med øjnene og kigger over på tre forskellige Windows 8-drevne produkter, som står på bordet foran ham - styresystemet, der skal være med til at sikre fortsat brød på bordet for direktøren og med sin touch-baserede tilgang skal trække kunder væk fra ærkerivalerne Apple og Google.
»Microsoft skal i 2013 være bedre til at fortælle dig og alle andre, hvorfor Windows 8 er fremtiden både hos forbrugere og virksomheder, hvis man vil have et system, man reelt kan arbejde på, gøre personligt, og som giver mobility i en grad, som man ikke har set før.«
Kort forinden har den 56-årige administrerende direktør for Microsoft Danmark fået spørgsmålet, hvordan Microsoft skal overbevise både hr. og fru Jensen og de danske virksomheder om, at Windows 8 på både bærbare computere, tablets og smartphones er fremtiden.
Siden juli 2012 har Niels Soelberg siddet i den varme direktørstol for Microsoft, og især lanceringen af Windows 8 og et væld af andre nye produkter i oktober 2012 står som en af direktørens største personlige oplevelser.
»Jeg har efterhånden arbejdet i it-branchen i rigtig mange år. Men den kæmpestore lancering i oktober står for mig personligt som noget af det største og mest spændende overhovedet i min karriere,« fortæller Niels Soelberg til Version2.
Der ligger dog stadig et stort arbejde forude for Microsoft, der den første måned efter lanceringen af Windows 8 solgte godt 40 millioner licenser på verdensplan.
»For Microsoft, også i Danmark, er 2013 et utrolig vigtigt år. Jeg mener, Microsoft teknologisk står stærkere end nogensinde før. Både når det handler om brugervenlighed, interaktionen mellem Windows 8 på forskellige devices og brugen af cloud. Men de oplysninger skal ud til en bredere del af befolkningen. Det er Microsofts største udfordring i 2013,« siger Niels Soelberg til Version2.
Som et led i strategien har Microsoft lanceret sin egen Windows 8-tablet med navnet Surface, der kommer til Danmark den 14. februar.
Historien om Xbox gentager sig med Windows 8
På flere punkter sammenligner Niels Soelberg præsentationen af det vigtige Windows 8 med en mere end 10 år gammel Microsoft-lancering, nemlig firmaets spillekonsol Xbox, som skulle stjæle kunder fra primært Sony Playstation. Den danske direktør forklarer:
»Da Microsoft gik ind på markedet for spillekonsoller var både eksperter og visse forbrugere skeptiske. Det kan Microsoft ikke finde ud af, lød kritikken dengang. Windows 8 har også fået kritik, men ligesom med Xbox'en, så er Windows 8 også stærkt på vej til at få succes. Det holder jeg fast på,« fortæller Niels Soelberg til Version2.
Det seneste regnskab for Microsoft viser, at Microsoft i 2012 solgte for 21 milliarder kroner Xbox-enheder og spil til konsollen.
Til sammenligning stod Windows-brandet i Microsoft for tæt på 33 milliarder kroner af virksomhedens omsætning, hvilket igen har gjort Windows-divisionen til den mest indbringende afdeling i Microsoft.
Så selvom året 2013 bliver et af Microsofts vigtigste overhovedet - især på grund af satsningen på det grundlæggende anderledes Windows 8 - så sover den danske direktør ikke dårligt om natten.
»Windows 8 er en stor omlægning af styresystemet. Men jeg er nu ikke nervøs for, om brugerne kan finde ud af systemet. Det er jeg helt overbevist om nok skal komme, også når vi kigger på brugen i virksomheder og i det offentlige. Havde Microsoft fastholdt den lidt kedelige brugerflade fra det kendte Windows, havde virksomheden også fået skæld ud. Så Windows 8 har jeg store forventninger til,« uddyber Niels Soelberg til Version2.
Kigger man på virksomhedernes modtagelse af Windows 8, er den lunken. En undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Forrester i november 2012 viste, at 5 procent af mere end 1.200 it-beslutningstagere på det pågældende tidspunkt havde specifikke planer om at migrere Windows 8.
Til sammenligning svarede 10 procent af it-lederne i 2009, at det daværende Windows 7 skulle smides ind på arbejds-pc’erne.
Den trykfølsomme arbejdsplads
Niels Soelberg kigger atter over på de tre bærbare Windows 8-maskiner på sit bord, hvor de såkaldte live tiles vender Facebook-billeder af vennerne, foreslår de seneste apps i butikken Marketplace, mens flere andre programmer er blevet ‘levende’. Grundtanken er nemlig, at styresystemet skal føles langt mere dynamisk og i bevægelse - sammenlignet med tidligere Windows-udgaver.
»Personligt synes jeg, designet er lækkert. Og så kører alle ens kendte programmer, som eksempelvis Word, Excel og så videre jo også på Windows 8. Så sammenlignet med en iPad, kan Windows 8 på en tablet eller ultrabook jo kaldes for en reel trykfølsom arbejdsplads. På det felt er konkurrenterne altså klart bagefter,« siger Niels Soelberg til Version2.
Han henviser desuden til, at forbrugerelektronikmessen CES i begyndelsen af januar viste, hvordan Windows 8 er på vej ud på et hav af bærbare computere, tablets og også som mobil udgave (Windows Phone 8) til flere smartphones end nogensinde før.
Niels Soelberg har arbejdet 11 år i Microsoft, hvor han har haft ansvar for salg til den offentlige sektor i Europa, Mellemøsten og Asien, før han tiltrådte direktørposten efter Jørgen Bardenfleth. Niels Soelberg har også arbejdet i HP og Oracle.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.