Microsofts danske topchef: »Vi skal være bedre til at fortælle, hvorfor Windows 8 er fremtiden«

29. januar 2013 kl. 10:4411
Bedre kommunikation om, hvorfor fremtidens styresystem hedder Windows 8. Se Microsoft-direktør Niels Soelbergs udfordringer for 2013 - et af de vigtigste år i virksomhedens historie.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Niels Soelberg blinker kortvarigt med øjnene og kigger over på tre forskellige Windows 8-drevne produkter, som står på bordet foran ham - styresystemet, der skal være med til at sikre fortsat brød på bordet for direktøren og med sin touch-baserede tilgang skal trække kunder væk fra ærkerivalerne Apple og Google.

»Microsoft skal i 2013 være bedre til at fortælle dig og alle andre, hvorfor Windows 8 er fremtiden både hos forbrugere og virksomheder, hvis man vil have et system, man reelt kan arbejde på, gøre personligt, og som giver mobility i en grad, som man ikke har set før.«

Kort forinden har den 56-årige administrerende direktør for Microsoft Danmark fået spørgsmålet, hvordan Microsoft skal overbevise både hr. og fru Jensen og de danske virksomheder om, at Windows 8 på både bærbare computere, tablets og smartphones er fremtiden.

Siden juli 2012 har Niels Soelberg siddet i den varme direktørstol for Microsoft, og især lanceringen af Windows 8 og et væld af andre nye produkter i oktober 2012 står som en af direktørens største personlige oplevelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har efterhånden arbejdet i it-branchen i rigtig mange år. Men den kæmpestore lancering i oktober står for mig personligt som noget af det største og mest spændende overhovedet i min karriere,« fortæller Niels Soelberg til Version2.

Der ligger dog stadig et stort arbejde forude for Microsoft, der den første måned efter lanceringen af Windows 8 solgte godt 40 millioner licenser på verdensplan.

»For Microsoft, også i Danmark, er 2013 et utrolig vigtigt år. Jeg mener, Microsoft teknologisk står stærkere end nogensinde før. Både når det handler om brugervenlighed, interaktionen mellem Windows 8 på forskellige devices og brugen af cloud. Men de oplysninger skal ud til en bredere del af befolkningen. Det er Microsofts største udfordring i 2013,« siger Niels Soelberg til Version2.

Som et led i strategien har Microsoft lanceret sin egen Windows 8-tablet med navnet Surface, der kommer til Danmark den 14. februar.

Historien om Xbox gentager sig med Windows 8

På flere punkter sammenligner Niels Soelberg præsentationen af det vigtige Windows 8 med en mere end 10 år gammel Microsoft-lancering, nemlig firmaets spillekonsol Xbox, som skulle stjæle kunder fra primært Sony Playstation. Den danske direktør forklarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Da Microsoft gik ind på markedet for spillekonsoller var både eksperter og visse forbrugere skeptiske. Det kan Microsoft ikke finde ud af, lød kritikken dengang. Windows 8 har også fået kritik, men ligesom med Xbox'en, så er Windows 8 også stærkt på vej til at få succes. Det holder jeg fast på,« fortæller Niels Soelberg til Version2.

Det seneste regnskab for Microsoft viser, at Microsoft i 2012 solgte for 21 milliarder kroner Xbox-enheder og spil til konsollen.

Til sammenligning stod Windows-brandet i Microsoft for tæt på 33 milliarder kroner af virksomhedens omsætning, hvilket igen har gjort Windows-divisionen til den mest indbringende afdeling i Microsoft.

Så selvom året 2013 bliver et af Microsofts vigtigste overhovedet - især på grund af satsningen på det grundlæggende anderledes Windows 8 - så sover den danske direktør ikke dårligt om natten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Windows 8 er en stor omlægning af styresystemet. Men jeg er nu ikke nervøs for, om brugerne kan finde ud af systemet. Det er jeg helt overbevist om nok skal komme, også når vi kigger på brugen i virksomheder og i det offentlige. Havde Microsoft fastholdt den lidt kedelige brugerflade fra det kendte Windows, havde virksomheden også fået skæld ud. Så Windows 8 har jeg store forventninger til,« uddyber Niels Soelberg til Version2.

Kigger man på virksomhedernes modtagelse af Windows 8, er den lunken. En undersøgelse foretaget af analysevirksomheden Forrester i november 2012 viste, at 5 procent af mere end 1.200 it-beslutningstagere på det pågældende tidspunkt havde specifikke planer om at migrere Windows 8.

Til sammenligning svarede 10 procent af it-lederne i 2009, at det daværende Windows 7 skulle smides ind på arbejds-pc’erne.

Den trykfølsomme arbejdsplads

Niels Soelberg kigger atter over på de tre bærbare Windows 8-maskiner på sit bord, hvor de såkaldte live tiles vender Facebook-billeder af vennerne, foreslår de seneste apps i butikken Marketplace, mens flere andre programmer er blevet ‘levende’. Grundtanken er nemlig, at styresystemet skal føles langt mere dynamisk og i bevægelse - sammenlignet med tidligere Windows-udgaver.

»Personligt synes jeg, designet er lækkert. Og så kører alle ens kendte programmer, som eksempelvis Word, Excel og så videre jo også på Windows 8. Så sammenlignet med en iPad, kan Windows 8 på en tablet eller ultrabook jo kaldes for en reel trykfølsom arbejdsplads. På det felt er konkurrenterne altså klart bagefter,« siger Niels Soelberg til Version2.

Han henviser desuden til, at forbrugerelektronikmessen CES i begyndelsen af januar viste, hvordan Windows 8 er på vej ud på et hav af bærbare computere, tablets og også som mobil udgave (Windows Phone 8) til flere smartphones end nogensinde før.

Niels Soelberg har arbejdet 11 år i Microsoft, hvor han har haft ansvar for salg til den offentlige sektor i Europa, Mellemøsten og Asien, før han tiltrådte direktørposten efter Jørgen Bardenfleth. Niels Soelberg har også arbejdet i HP og Oracle.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
29. januar 2013 kl. 18:48

MS Launcher Win8 nu for at "redde" PC salget.

De er udemærket klar over at de IKKE er de store på tablet segmentet, og PC salget rasler ned. I og med at de skyder WIN8 af nu nu så har de en art fuld scala "Sandbox" til at færdigtweeke tablet delen, mens man samtidig opretholder en art service til de "gamle PC kunder". Om et år eller to, når alle PC fabrikanterne er klar med tablet skærme på deres Laptops, så står de med et ret godt og færdigt våben i kampen om brugerens gunst. (Den fælles platform for PC og mobildevices, der til den tid vil være grundigt afluset og umulig for forretningssegmentet at komme udenom)

Om det så går som de håber er en anden sag, men jeg tror faktisk de har fat i den lange ende.

R

10
29. januar 2013 kl. 17:08

Jeg fik endelig taget mig sammen til at installere win 8 for et par uger siden, og må tilstå at jeg ikke kan se den store fidus. Nu bruger jeg primært min windows maskine som gamer computer og i den henseende er der ikke rigtig noget vildt.

Den nye program launcher er meget fin og når den er tweaket er det ganske effektivt.

Jeg oplevede et vista moment efter installation hvor jeg skulle jagte driver til mit netkort (standard realtek driver) - det virkede lidt kikset at den ikke var inkluderet.

Det mest kiksede er dog den nye app store i windows, der er voldsomt lidt kvalitet i den (hvad sker der for at office ikke er i microsofts egen app store). Deres game sektion er til gengæld helt til grin, de har jo ikke lavet nogen aftaler med de store distributører inden launch, men man kan finde en masse små ligegyldige spil.

I det hele er jeg lidt i tvivl om hvad denne udgave af windows skal til for - jeg kan se fidusen i forhold til tablets, men for normale brugere med keyboard og tastatur virker windows 8 som en lidt fjollet "side grade" og ikke en "upgrade".

9
29. januar 2013 kl. 16:50

Nu har jeg så læst dette indlæg og kan blot endnu engang spørge, hvorfor windows 8 på en desktop computer ? Jeg synes det er frygteligt privat, på arbejde kunne jeg ikke engang 2 sek. overveje at indføre det. Vi ville absolut ingen fordele have af det, men puh ha en masse spørgsmål og problemer jeg ville forudse, blot ud fra hvor svært jeg selv har med det.

Jeg bruger ikke win8 apps til noget som helst herhjemme, de ligger der bare som irritations-moment og når jeg kommer ud i hjørnerne det der mystiske chars menu.. puhhh.. Det får win7 stil en af dagene. I måtte da gerne lige have spurgt inden I gik denne 'fantastiske' ide med win8.

8
29. januar 2013 kl. 14:24

Jeg brugte Windows 8 en dag, så havde jeg fået nok! Jeg måtte hurtigst muligt tilbage til Windows 7. Windows 8 er en større fiasko end Vista. Det styresystem bliver aldrig nogensinde populært. Til alle som ikke er hoppet på det endnu, LAD VÆRE i vil komme til at fortryde købet.

7
29. januar 2013 kl. 13:25

Jeg vil nu mene, at det produkt som bør tale til forbrugen og ikke sælgeren. Sælgeren præsenterer dig jo bare for produktet. Windows 8 har nogle smart muligheder, men jeg synes ikke det er lavet med et sind, hvor alting helst bare skal spille sammen første gang. Hvilket jo er det windows 8 bygger på i henhold tablet, smartphone og computer sammensmeltningen.

6
29. januar 2013 kl. 13:21

imho performer W8 ganske godt. man kunne måske ønske sig noget bagudkompatibilitet specielt mht. start menuen så man ikke nødvendigvis skal ud i 3.parts plugins - selvom de findes og du kan få xp-style startmenu hvis det er der skoen trykker.

der er stor forskel på folks vilje og evne til forandring og det ikke at have oversigten af programmer på menuform kan godt virke som lidt af en showstopper.

det ville være nice med en bit på desktop konfigurationen til styring af den sag.

en anden ting som gør folk usikre mht idriftsættelse er at man møder flisevæggen ved login - her ville det ligeledes være top nice med en "launch desktop on login bit"

Man kan med stor fordel spadsere en tur henover tastaturet med -tasten i bund og den vej rundt finde ud af hvordan man hurtigt vha tastaturet kan komme rundt.

  • men er nok lidt for hemmelig til at fuldt ud erstatte startmenuen
  • det samme synes jeg også gælder for at have som indgangsbøn når man ser flisevæggen ved login.

Ellers vil jeg som sysadm udtrykke min begejstring over den nye tastekombination til hurtigt drill down mht konfiguration foran tastaturet ;)

5
29. januar 2013 kl. 13:01

Er det bare mig der undrer sig over, at direktøren (som er tidligere salgsdirektør og burde have styr på markedsføring mv.) sammenligner lanceringen af Win8 med XBox?

Xbox var et helt nyt produkt på et marked hvor Microsoft ikke var repræsenteret i forvejen.

Win8 er en opdatering af et eksisterende system, hvor Microsoft har den største del af markedet.

Win8 skal nok sælge for Microsoft, men det bliver ikke som i de "gode gamle dage" hvor stort set alle computere fik Windows.

Microsoft andel af markedet er faldende, og Win8 bliver ikke produktet der kan vende den udvikling.

Win8 touch-grænseflade skal nok tiltale en del af markedet, såsom sælgere i form i bling-værdi, og ellers andre low-intensive brugere.

Men hardcore business-segmentet vil ikke sætte pris på det. Hvor mange tror at bogholdere, administratorer, bank-ansatte, programmører, designere, arkitekter osv. vil sætte prise på at styre sin computer med store pølse-fingre på en skærm som ikke opfatter fingre-bevægelser specielt præcist.

4
29. januar 2013 kl. 12:20

Det undrer mig til stadighed, hvordan Microsoft formår at forkludre enhver lancering af Windows. Enten er produktet ikke færdigt, timingen er dårlig eller kunderne er simpelthen ikke parate til et nyt Windows-produkt.

Vista taler for sig selv, og blev en neddroslet og fejlbehæftet udgave af dét Vista, Microsoft havde forestillet sig. Produktet blev banket igennem systemet med vold for overhovedet at få det på gaden til slut. Og det endte jo som alle ved som en farce.

For at rette op på skaderne, fik Microsoft hastet Win7 frem. Win7 er et fint produkt, og det blev modtaget med kyshånd, omend der var en del børnesygdomme i starten. Men nuvel - de fleste er glade for Win7. Dog hænger industrien stadig lidt i bremsen med at flytte til Win7, da man er skeptisk og hænger i kompatibilitets-issues stadig.

Nu foretager Microsoft så igen et for mig totalt mystisk træk: Man vælger at lancere Win8. Produktet er (efter manges udsagn) ikke færdigpudset i en grad, så det fremstår så driftsikkert som Win7 er blevet. Og industrien står nu midt i en migrering til Win7 og får den her "gave". Hvad skal man stille op med den?

Nu har industrien lige fundet sig i alle børnesygdommene fra Win7, og skal man så til at skifte igen? Hvis man vælger at skifte nogle arbejdsstationer til Win8, så vil IT-afdelingen nu skulle supportere WinXP (legacy), Win7 og Win8. Det er der ingen, der ønsker sig, så industrien holder sig i det store hele til Win7 og håber, at det der Win8 går over. Det er jo kun lavet til tablets ikke? (trøster man sig med).

Så hvad gør man nu? Satser man hele butikken og skifter alt til Win8, eller får man speeded migrering til Win7 op? Eller kan det overhovedet betale sig at skifte til Win7 nu, når Microsoft har lavet den her tumult-agtige lancering af Win8 midt?

Og igen står Microsoft frem med lange svadaer om, at "vi skal blive bedre til at fortælle vores kunder, hvad vi vil". Bemærk i øvrigt, at Microsoft ikke bruger ordet "kommunikerer", men ordet "fortælle". Det går helt tilbage til dengang Steve Ballmer væltede rundt i verden og fortalte alle at "industrien vil SÅ gerne have Vista, men deres computere er ikke hurtigt nok til at køre det!"

Det virker som om Microsoft er helt afkoblet fra deres kunder. De tror, at alt, hvad de laver, bliver opfattet som en gave. Og hvis folk ikke køber det, så skal de nok "fortælle" kunderne, hvorfor de skal finde tegnedrengen frem.

Det er et mysterium for mig...

3
29. januar 2013 kl. 12:20

Jeg har også prøvet det, og kan hverken se hvad der skulle være kønt ved Windows 3.0-retrofarveudvalg, skift-designstil-110%-ved-tryk-på-startknappen-ideen eller den nye brugerflade hvor man ikke kan have sine programmer ved siden af hinanden og, I ved, rent faktisk være produktiv.

Da Microsoft gik ind på markedet for spillekonsoller var både eksperter og visse forbrugere skeptiske. Det kan Microsoft ikke finde ud af, lød kritikken dengang.

Er forskellen mon at det dengang blev sagt inden eksperter og forbrugere havde prøvet systemet, og ikke bagefter?

2
29. januar 2013 kl. 12:13

Tro ikke på det bliver populært, før man selv kan vælge om man vil have desktop eller mobiltelefon interface, og det kan men indtil videre kun med div. hack og 3 parts programmer. Udseendet kan man altid diskutere, men mon ikke der kommer nogle skin's der kan afhjælpe det. Pg jo vi har afprøvet det på indtil flere maskiner, og droppet det igen

1
29. januar 2013 kl. 11:55

for at microsoft skal kunne overbevise os om at windovs 8 er fremtiden, så må førsteprioriteten være at få rettet de ting som ikke virker.

jeg har ikke selv ennu købt en windovs 8, men det har min bror og et par andre.

de siger at de har skrottet den ignen indtil videre, fordi at der er for mange programmer / aplikationer som ikke køre.

jeg ved ikke lige havd nøjagtigt det er der ikke kørre, da jeg som sagt ikke selv har forsøgt mig med det, men der nævnes programmer der bliver ved at lukke når de forsøges startet op.

skulle dette være rigtigt er jeg glad for at jeg ennu ikke har smidt penge ud på windovs 8.

men som sagt få rettet de propblemer mocrosoft før i begynder at belære folk om at windovss 8 er fremtiden...