Microsoft: Windows på 96 procent af netbooks

Microsoft hævder nu at have stort set total dominans på markedet for netbooks, som ellers først blev introduceret med Linux.

Windows har stort set fortrængt Linux som styresystem på de såkaldte netbooks. Ifølge Microsoft er Windows' andel gået fra 10 procent i første halvår af 2008 til 96 procent i februar 2009 ud fra salgstal indsamlet af NPD.

Netbooks er små billige bærbare pc'er, som typisk leveres med skærmstørrelser fra syv til ti tommer og mindre hukommelse og lagerplads end almindelige bærbare pc'er.

Til gengæld er netbooks populære, fordi de er mere mobile end de 15-tommer bærbare pc'er, som er blevet standardstørrelsen for de fleste pc-købere med et begrænset budget.

De første netbooks blev introduceret med Linux som styresystem. Det skete for at holde dels omkostningerne nede og for at optage mindst mulig plads på de ofte blot fire gigabyte lagerplads, som de første modeller var udstyret med.

Nu har både priser og specifikationer bevæget sig opad, og det har givet Microsoft mulighed for at trænge ind på markedet. Softwaregiganten genoplivede også Windows XP til pc-producenterne for at imødegå kravene til netbooks.

Efterfølgeren Windows Vista regnes endnu for at være for krævende til at kunne afvikles på en typisk netbook, selvom enkelte modeller leveres med Windows Vista.

Microsoft forventer, at Windows 7, som ventes på markedet en gang mellem sensommeren og nytår i år, vil være med til at styrke selskabets position inden for netbooks yderligere.

De første netbooks med Linux brugte typisk en specialtilpasset distribution frem for en komplet standardudgave af én af de større Linux-distributioner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Steen Poulsen
 1. Det er umuligt at give folk windows XP pc'er på anden måde, derfor er der meget stor efterspørgelse på dem. Et eksternt keyboard, og ekstern skærm - og vupti, folk har fået ny lydløs lille smart pc, som kan det samme som deres gamle - jeg har personligt leveret mange løsninger til private på denne måde, som IKKE ville have vista !
 2. Hvem gider blive taget i røven, med halv hukommelse 512 Mb istedet for 1Gb, 8Gb flashdisk istedet for 160Gb + XP license (som på nette hos microsoft koster 1100 kr) for at spare 300 kr ?? Jeg har også solgt linux løsningen på de små, men ved at købe en XP udgave og så installere en ubuntu på den :-)
 • Så man kan ikke sige at der har været prismessig fair konkurance, snare tvært imod, linux udgaven har været solgt til en overpris på 1500 kr. - DERFOR er der solgt flest XP versioner !
 • 0
 • 0
Christian Nobel

Det tragiske er at forbrugerne ikke har et reelt valg, og at markedet er uigennemskueligt.

Det virker påfaldende at MS har meget travlt med at proklamere at XP skal/er udfaset, og at det nu hedder Vista osv.

Og så kommer netbooks ind fra sidelinien, og MS kan godt se at, hov der er noget der er ved at gå vores næse forbi, det går da ikke, så mon ikke Hr. Ballmer har aflagt de større leverandører et "venligt" besøg?

Det der er interessant (læs tragisk) at se, at i løbet af under et år er det (især herhjemme) blevet vanskeligt at opdrive en netbook uden Windows, og i modsætning til den almindelige udvikling, så er priserne på netbooks faktisk steget (camoufleret som at de har fået større harddisk og bla bla bla)!

Så endnu engang må vi konstatere at MS i deres forhippelse på at overtage verdensherredømmet går ud med en første-fix-er-gratis metode og pådutter folk et forældet OS på en maskine de (heldigvis) ikke sidenhen kan opdatere.

Hvis MS var interesseret i bare at opføre sig en smule anstændigt, så kunne man da i det mindste gøre sådan at en licensnøgle til Windows skulle købes i løs vægt, og hvis man ikke havde den, så måtte man enten afinstallere den, eller betale den reelle pris.
Egentlig må man anse OS for tilgift, og ifølge markedsføringslovens §9 skal man faktisk oplyse om gavens værdi.

Men før MS kører for langt ud på euforiens overdrev, så er der nogle ting der skal overvejes:

Hardwaren bliver billigere og billigere, der går ikke lang tid før vi taler om hardwarepriser på under 50$

Mange af de nye spillere på markedet har ingen relationer til MS, og derfor heller ikke behov for OEM licenser til deres almindelige notebooks, da de ikke laver nogen.

Behovet for lang levetid vil betyde at ARM og lignende vil blive mere og mere relevant som platform.

Android (som faktisk er en Linux) vil give brugerne det telefon a'like brugerinterface der er nemt og intuitivt for alle at bruge.

Mao, der vil komme et pres fra flere sider, og alt andet lige, så er det eneste MS har lige nu et forældet OS, og det de har tænkt sig at tilbyde på netbook markedet har en række håbløse begrænsninger der er at holde kunderne for nar - hvilket man så må håbe de gennemskuer.

Heldigvis så sker der mange sjove ting uden for vores andedam, og www.umpcportal.com er et godt sted at følge med.

/Christian

 • 0
 • 0
Michael Degn

Jeg er også ejer af sådan en Netbook - en Acer Aspire One. Valget af om der skulle være Linux eller Windows var ikke svært. Vælger man Linux får man kun 512MB RAM, 8GB SSD og en elendig Linux distribution som ikke er meget bevendt. Ved at betale 500 kr. ekstra får man i stedet 1GB RAM og 160GB harddisk, men desværre også Windows XP. Men jeg valgte altså det sidste og fjernede Windows, og installedere LinuxMint.

Efter min mening er det total unfair konkurrence mellem Windows/Linux modellerne. Hvordan skal hr. og fru Danmark nogensinde få udskiftet den elendige Linux med en mere seriøs udgave som f.eks. Ubuntu? Der er ikke noget at sige til at folk dermed vælger Windows udgaven.

 • 0
 • 0
Ib Erik Söderblom

Siden fremkomsten af Asus 700, har jeg hængt og svævet over netbook’ene. Først var de ULMPC’ere eller UMPC’ere, nu har de den bedre fællesbetegnelse netbooks.

Hvorfor skulle det vare så længe ?
Fordi der ikke findes én eneste af dem, som rammer ”Spot on”.
Der er hele tiden den ene eller den anden svaghed.
Og priserne og Mico$oft dominansen har været en torn i øjet.

Tilfældigvis skete det så, at jeg fik tilbudt en Samsung NC10, med Dansk tastatur, men Amerikansk pris. At det så ikke er muligt, at slippe for, at få den med et Microsoft styresystem, kan jeg leve med (intet valg, vel !).
Styresystemet, som medleveres, er Micro$oft Windows XP i en tilpasset version.
Men jeg håber da, at Microsoft er glade for mine penge, som jeg absolut ikke ønskede de skulle ha’.

Får jeg mon et takkekort ?

Tænk om hver gang du købte en VW, en Toyota, en Fiat, eller en anden bil, så skulle en del af beløbet, hver gang gå til Ford ?

Begrundelserne for valget af NC10 er, at den som standard har en vidunderlig lang batterilevetid, i lighed med Asusmodellerne.

Jeg startede selvfølgelig med, at teste maskinen med den medleverede Windows XP.
Det fungerer da sådan set godt nok. Ikke noget revolutionerende.
Ikke synderligt velegnet til den lille skærm… Ikke uden en del ændringer i indstillinger og personlige tilpasninger…
Det stærkeste er, at alle taster og tastekombinationer og netværksforbindelserne fungerer.

Desværre følger der også en del bloatware med.
Og så det pisseirriterende system med, at tvangsindele min harddisk i forskellige partitioner.

Så var det blevet tid til, at afprøve Windows 7 på maskinen.
Installerede uden problemer, men af én eller anden årsag, så havde jeg intet kablet netværk, men til gengæld et fungerende trådløst net.
Fandt hurtigt en fungerende driver på nettet (en Vista driver), installerede den og var så kørende.
NC10′eren trivedes fint med Windows 7 og det gjorde jeg egentlig også selv.
At der så efterfølgende skal installeres en god antivirus, f.eks. AVG Free og en Open Officepakke, før pc’en kan benyttes…
Dertil kommer, at kun de normale Fn-tastekombinationer fungerer.

Så måtte det blive tid til Linux.
Først en standard Ubuntu 8.10.
Intet problem i selve installeringen.
Efterfølgende er der intet trådløst netværk. Problemet løses ved, at sætte et flueben i Multiverse chekboxen i Software Kilder. Åben dernæst en terminal og indtast: sudo apt-get install linux-backports-modules-intrepid-generic

Genstart derefter pc’en. Nu har du adgang til trådløse enheder !

Problemet med Ubuntu på en netbook, er Gnome brugerfladen.
To paneler, én i top og en i bund af skærmen, er ikke godt, når der skal arbejdes med så små skærmformater som 1024 x 600.
Heldigvis kan panelerne flyttes ud i siderne, men da Gnome benytter skreven tekst i panelets menupunkter, så bliver det noget ged, svært læseligt og fylder meget.

Ubuntu har lidt af de samme problemer på en netbook, som Windows 7.

Endelig skal jeg så installere Kubuntu.
KDE brugerfladen egner sig, efter min mening bedre til netbooks, end Gnome. Ellers er der selvsagt ikke den store forskel.

Problemet med det trådløse netværk, løses på samme måde.

Enkelte Fn-tastekombinationer virker ikke, men lysstyrken kan reguleres i GRUB'en (LOL).

Betjeningsmæssigt er den til gengæld en drøm og er milevidt foran noget som helst fra Microsoft !!!

Jeg vil ha’ Linux på mine computere…
Problemet er, at det nærved er umuligt, at finde computere med Linux. Især i Danmark er det særdeles vanskeligt, da vi er helt i lommen på Microsoft…
Enkelte pc uden styresystem kan man da finde, men de er sjældne.
Så da jeg vil ha’ Linux på min pc, så er eneste mulighed, at købe én, hvor Windows er præinstalleret.

Dét betyder så, at selvom jeg udelukkende benytter Linux, så betaler jeg for et styresystem, som er unødvendigt at medlevere, ikke er ønsket og blot fordyrer produktet, men ønsker absolut ikke, at betale (tvunget) for en Windowslicens, fyldt med flere begrænsninger i hvad jeg må med den, end hvad jeg egentlig gerne må…, og som jeg ikke har den fjerneste brug for, eller lyst til !

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Checkede lige priserne på linuxshoppen.dk (lidt selvmodsigende navn må man iøvrigt sige) og bortset fra 1 maskine med linux til 2475, så er det Windows over hele linien nu, til minimum 2600.

Dvs. med en fiks manøvre er det lykkedes fuldstændigt at udradere markedet for de helt billige maskiner.

Ekspert havde tilbud sidste måned hvor man kunne købe en Asphire One for 1500kr, men nu lader det til at der heller ikke er flere af de helt billige maskiner hos Ekspert, men i det store hele kun maskiner til +3Kkr.

/Christian

 • 0
 • 0
Ib Erik Söderblom

Og siger ordet "Betingelser" dig noget...?

Hvoraf én er, at du må æde Windows !

Danmark er blevet et IT mæssigt U-land, desværre.
Software, ja det er Microsoft og Adobe...
Hardware, det er de 3 - 5 store modemærker...

Og det offentlige, bl.a. den skatteborgerbetalte, samt landevejsrøvermedieafgifts oppustede beton-mediegigant DR, gør det så ydermere vanskeligt, at benytte løsninger, som ikke er bundet snævert op på totalitær, ganske lukkede softwareløsninger.
Borgerne skal med vold og magt tvinges ind i én fold. Og den dyreste !
Muligheder for innovation og nytænkning inden for IT ?
Jo, men næppe understøttet i Danmark !

 • 0
 • 0
Axel Hammerschmidt

Jeg er skam altid opmærksom på betingelser. Men i det her tilfælde tror jeg betingelserne knytter sig til et mobilt bredbåndsab og ikke OSet.

Kan man i det hele taget få andet end Windows og Mac OS X drivers til de der USB dongles?

Sjovt at du skriver noget med medieafgift. Mener du den multimedieskat de vil indføre, eller mener du medielicensen?

Hvis det er det sidste, så kan man slippe for medielicens med et mobilt bredbånd ab, når man altså ikke har TV og/eller en (fastnet) bredbåndsforbindelse, med en downloadhastighed på 256 Kbit/s eller derover.

Alle mobilbredbånd sælges med downloadhastighed op til en vis størrelse, men der er ingen aftalt minimum. Så sådan en fætter er at regne som en bredbåndsforbindelse, med en downloadhastighed på (nul) 0 Kbit/s eller derover, og så er den ikke medielicenspligtig - efter det der står i loven/bekendtgørelsen

Man skal altid være opmærksom på betingelser.

 • 0
 • 0
Alexander Wang

Jeg skal ikke kunne sige om tallene passer, men ifølge denne artikel
http://blog.linuxtoday.com/blog/2009/04/windows-owns-96.html
-siger tallene fra NPD ikke nødvendigvis meget om hvordan virkeligheden ser ud. Det ville være mere nuanceret læsning hvis der kom lidt mere baggrund med, når der bliver skrevet den type artikler.
I øvrigt kan jeg ikke se, at vi forbrugere vinder noget ved at det ene eller det andet operativsystem "vinder" denne her krig. Det er godt hvis der er plads til forskellighed og allerbedst hvis forbrugerne selv kan vælge og ikke mindst -vælge fra.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

@Axel H
Vodafone laver en Linux GUI til Option og Huawei kort/USB dongles (https://forge.betavine.net/projects/vodafonemobilec/) det er i øvrigt ofte det samme da mange af kortene kører som en USB. Option laver selv Linux software til deres kort men det kræver at man har et "råt" kort (dvs. købt uden abonnement) og det kan man stort set ikke få i Danmark.
De fleste kort styres i øvrigt af gammeldaws AT kommandoer så der er ingen ben i det, man angiver f.eks. PIN koden med AT +CPIN="xxxx".

I Danmark ydes der ikke support fra udbyderne til andet end Windows og Mac (og derfor leveres der ikke software til andet) men de samme kort sælges i udlandet med fuld Linux support.

 • 0
 • 0
Michael Degn

Man skal ikke bruge Vodafone i nyere Linux distroer, da der er fuld support i den indbyggede Network Manager. Visse 3G udbydere kan volde problemer, men det er muligt at kringle de fleste.

Senest har jeg testet TDC 3G på Fedora, Linux Mint og Ubuntu, og der er ingen problemer.

I nyeste Ubuntu 9.04 (stadig beta) er alle danske 3G udbydere med i opsætningen.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Som andre har nævnt, skal tallene fra NPD tages med et stort gran salt. Dels dækker de kun de nordamerikanske marked, hvor Windows har absolut dominans, og dels kan man ikke se, hvor mange, der har købt en Windows netbook (fordi den ønskede model ikke fandtes med Linux) og siden installeret Linux på den.

Det sidste er der givetvis mange studerende i tekniske fag, der har gjort, men det er nok ikke den oplagte løsning for "almindelige" forbrugere.

Jeg venter stadig på de ARM-baserede netbooks, der kommer til sommer, for de er næsten med garanti Windows-fri (selv om MS nok vil forsøge at overtale leverandørerne til at sælge dem med Windows Mobile). Og så har de længere batterilevetid, lavere vægt og lavere pris.

 • 0
 • 0
Doc Nielsen

Jeg fik min HP 2133 med SLED, og opgraderede den straks til Ubuntu, og lagde XP ind med dualboot.
Forskellen mellem Win og Linux versionerne er mærkbare.
Linux versionen har 1 GB ram, 3-celle batteri og 802.11b/g
Windows versionen har 2 GB ram, 6-celle batteri og 802.11a/b/g
Begge med 120GB harddisk

Den nye version, HP 2140 får endda 802.11a/b/g/n netkort, og 160GB harddisk.

Prisforskellen mellem linux og windows versionerne var på over 1000 kroner, da den lige kom frem. Jeg valgte linux versionen fordi den var billigst, og dækkede mit behov bedst.

 • 0
 • 0
Jørgen Henningsen

Jeg venter stadig på de ARM-baserede netbooks, der kommer til sommer, for de er næsten med garanti Windows-fri (selv om MS nok vil forsøge at overtale leverandørerne til at sælge dem med Windows Mobile).

Hvad er der for modeller du har i kikkerten?

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger
 • 0
 • 0
Peder Mikkelsen

Doc Nielsen skrev:

[qoute]Den nye version, HP 2140 får endda 802.11a/b/g/n netkort, og 160GB harddisk.[/qoute]

Den kører, til min overraskelse på grund af negative tests, udmærket med Vista (måske er det de 2 GB RAM der gør forskellen, eller også er det på grund af manglende Aero da det er Home Basic udgaven som medfølger). Batterilevetiden er få timer da der kun medfølger et 3-cellet batteri (6-cellet batteri kan købes hos f.eks. shg.dk for 654,- kr).

Til gengæld blev jeg antastet af unge kvinder mens jeg opladede og installerede maskinen på et ølsted i Århus, der er tre-benet strøm i The Sitting Room på Sherlock Holmes i frederiksgade, de syntes at den var nuttet og ville holde den.

Bortset fra at jeg savner min Trackpad er det en udmærket lille maskine.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

der er tre-benet strøm i The Sitting Room

Jeg har aldrig forstået, at nogen kan finde på at lave minibærbare med strømforsyninger med trebenede stik. Ikke alene fylder og vejer de mere, der er rigtigt mange steder, de ikke kan bruges.

Min "gamle" minibærbare (en Lifebook P2120) havde en lille strømforsyning med topolet stik, men min nye bærbare (en Lenovo X200s) har på trods af en vægt på under et kilogram en stor klods af en strømforsyning med trepolet stik. Da jeg hjemme ikke har trepolede stik, fik jeg hurtigt skiftet hanstikket ud med et af fransk type, hvor jordforbindelsen er "omvendt", dvs. af huntype i hanstikket. Men jeg synes stadig, at både stik og transformator er store klodser.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere