Microsoft: Windows 10 drager sit sidste suk i 2025

17. juni 2021 kl. 09:241
Microsoft: Windows 10 drager sit sidste suk i 2025
Illustration: Flickr/Aaron Yoo (CC BY-ND 2.0).
Det, at Windows 10 skal erstattes, har egentlig været kendt i mange år.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

På grund af en egentlig ubekræftet udtalelse, som en udviklerevangelist hos Microsoft kom med i 2015, har mange fået indtryk af, at Windows 10 skulle blive den sidste version af Windows. Men Microsoft er ganske længe kommet med temmelig klare signaler om, at Windows 10 har en slutdato. Faktisk skrev Digi.no om dette allerede i 2015.

Dermed bør det ikke være en overraskelse for nogen, at Microsoft sandsynligvis kommer med Windows 11 i efteråret.

»Support til Windows 10 er, i tråd med tidligere versioner, sat til 10 år. Forskellen nu er, at tidsbegrænsningen har at gøre med pc-/tablet-/telefonenhedernes »levetid«, og ikke Windows 10 som operativsystem. Supportperioden for Windows 10-maskiner vil variere med enheden, da vores evne til at levere supportopdateringer afhænger af hardwaren, og hvor længe hardwareproducenten vælger at støtte sine enheder. Vi har forpligtet os til at levere brancheledende support og vedligeholdelse til vores kunder i tæt samarbejde med vores hardwarepartnere, såsom Dell, HP og Lenovo,« fortalte Christian Almskog, direktør for Windows hos Microsoft Norge, dengang til Digi.no.

Almskog sagde endvidere, at alle opdateringer er kumulative, og at enheder ikke kan modtage Windows 10-opdateringer, hvis hardwaren er inkompatibel med dem, mangler gældende drivere og/eller falder uden for hardwareleverandørens supportperiode.

Ti år er normalen

Datoen, som blev angivet dengang, var 14. oktober 2025. Dette er den samme dato, som Microsoft nu angiver, blandt andet på disse sider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På dette tidspunkt vil Windows 10 være lidt over ti år gammel. Dette er omtrent på linje med ældre Windows-versioner. Windows 8.x vil være lidt over 11 år gammel, når supportperioden slutter 10. januar 2023, men det skyldes, at perioden blev nulstillet, da den gratis opdatering Windows 8.1 blev frigivet.

Da Microsoft sluttede supporten til Windows 7 14. januar 2020, var operativsystemet lidt over ti år gammelt. Det samme gjaldt Windows Vista, som blev understøttet frem til 11. april 2017.

Windows XP var et operativsystem, som mange ikke ville slippe, hvilket førte til, at supportperioden blev forlænget til mere end tolv år. Men 8. april 2014 var det slut.

Denne artikel er oprindeligt udgivet på digi.no.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. november 2021 kl. 01:37

Microsofts bidrag til at løse klimaproblemerne er at presse os til at skifte gamle men velfungerende PC'er ud. "I oktober 2025 er det slut med Windows 10", hedder det. Men kan man efter den tid køre videre med Windows 10 bare uden Microsofts support og irriterende opdateringer? Så vidt jeg husker, brugte jeg deres XP et godt stykke tid efter at Microsoft havde droppet det. Sikkert med usikkerhed for en eller anden slags trusler til følge, men ingen gad hacke sig ind på mit gamle hakkebræt eller også opdagede jeg det bare aldrig.