Microsoft: Windows 10 drager sit sidste suk i 2025

Windows 10 på en bærbar PC fra HP. Illustration: Flickr/Aaron Yoo (CC BY-ND 2.0)
Det, at Windows 10 skal erstattes, har egentlig været kendt i mange år.

På grund af en egentlig ubekræftet udtalelse, som en udviklerevangelist hos Microsoft kom med i 2015, har mange fået indtryk af, at Windows 10 skulle blive den sidste version af Windows. Men Microsoft er ganske længe kommet med temmelig klare signaler om, at Windows 10 har en slutdato. Faktisk skrev Digi.no om dette allerede i 2015.

Dermed bør det ikke være en overraskelse for nogen, at Microsoft sandsynligvis kommer med Windows 11 i efteråret.

»Support til Windows 10 er, i tråd med tidligere versioner, sat til 10 år. Forskellen nu er, at tidsbegrænsningen har at gøre med pc-/tablet-/telefonenhedernes »levetid«, og ikke Windows 10 som operativsystem. Supportperioden for Windows 10-maskiner vil variere med enheden, da vores evne til at levere supportopdateringer afhænger af hardwaren, og hvor længe hardwareproducenten vælger at støtte sine enheder. Vi har forpligtet os til at levere brancheledende support og vedligeholdelse til vores kunder i tæt samarbejde med vores hardwarepartnere, såsom Dell, HP og Lenovo,« fortalte Christian Almskog, direktør for Windows hos Microsoft Norge, dengang til Digi.no.

Almskog sagde endvidere, at alle opdateringer er kumulative, og at enheder ikke kan modtage Windows 10-opdateringer, hvis hardwaren er inkompatibel med dem, mangler gældende drivere og/eller falder uden for hardwareleverandørens supportperiode.

Ti år er normalen

Datoen, som blev angivet dengang, var 14. oktober 2025. Dette er den samme dato, som Microsoft nu angiver, blandt andet på disse sider.

På dette tidspunkt vil Windows 10 være lidt over ti år gammel. Dette er omtrent på linje med ældre Windows-versioner. Windows 8.x vil være lidt over 11 år gammel, når supportperioden slutter 10. januar 2023, men det skyldes, at perioden blev nulstillet, da den gratis opdatering Windows 8.1 blev frigivet.

Da Microsoft sluttede supporten til Windows 7 14. januar 2020, var operativsystemet lidt over ti år gammelt. Det samme gjaldt Windows Vista, som blev understøttet frem til 11. april 2017.

Windows XP var et operativsystem, som mange ikke ville slippe, hvilket førte til, at supportperioden blev forlænget til mere end tolv år. Men 8. april 2014 var det slut.

Denne artikel er oprindeligt udgivet på digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere