Microsoft vil tvangsinstallere Bing-udvidelse hos mange Google Chrome-brugere

Illustration: Screendump/bing
Det har ført til hidsige reaktioner.

Microsoft oplyste denne uge, at mange brugere af selskabets Office 365 ProPlus-produkt vil opleve, at en opdatering til version 2002 eller nyere vil føre til, at der også installeres en udvidelse til Chrome, som gør Microsoft Bing til standard-søgemaskine i browseren.

»Ved at gøre Bing til standard-søgemaskine vil brugere med Google Chrome i din organisation kunne drage nytte af Microsoft Search, inklusive at kunne få adgang til relevant arbejdspladsinformation direkte fra browserens adressefelt. Microsoft Search er en del af Microsoft 365 og aktiveres som standard for alle Microsoft-applikationer, som understøtter det,« skriver Microsoft.

Kun i visse lande – foreløbig

Søgeudvidelsen vil kun blive installeret hos brugere med IP-adresse lokaliseret til landene Australien, Canada, Frankrig, Indien, Storbritannien, Tyskland og USA.

Danmark er altså ikke med i ordningen nu, men flere lande kan blive tilføjet efterhånden.

Udsendelsen af denne opdatering afhænger af brugernes valg af opdateringskanal. Den vil tidligst komme i midten af februar.

Microsoft oplyser, at det er muligt at forhindre installation af søgemaskineudvidelsen gennem værktøjer som Office Deployment Tool, Intune eller Endpoint Configuration Manager samt via gruppepolicyer.

Dette skal gøres, før opdateringen kommer.

Kraftige reaktioner

Det er også muligt at deaktivere eller afinstallere udvidelsen, så den er ikke fuldstændig invaderende, men nok til, at mange allerede har reageret kraftigt.

Ét er, at Microsoft overruler kundernes og brugernes præferencer i selskabets egne produkter.

Her går selskabet ind og foretager ændringer i indstillingerne i et konkurrerende produkt for at erstatte en konkurrerende tjeneste med sin egen, uden at have spurgt brugerne, om de ønsker dette.

Uanset metoden, man bruger, for at beholde sit valg af Google eller andre søgemaskiner, som DuckDuckGo, i Chrome, så kræver dette unødvendigt merarbejde for de berørte Office 365 ProPlus-kunder.

»The rude answer is something like "go away, you freakin ****. However, I am a polite guy, so I am just asking you: are you sure you want deploy that? Who should I send the bill to, fore the removal of an unwanted feature in my organization?« skriver én af kunderne.

Andre frygter, at dette vil føre til en syndflod af helpdesk-henvendelser.

Blandt andre Mozilla kalder dette for ‘search hijacking’ – noget, som sædvanligvis foretages af aktører, som Microsoft ikke bør ønske at blive sammenlignet med.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#8 Kristian Christensen

Det er fint nok at muligheden kommer for dem der nu måtte bruge Bing ( fnis)

Men har de ikke snart lært at det IKKE er en god ide med tvang ? Ellers skal vi da bare vide hvilken update det er så den kan blokeres.

Jeg er tit kommet til at bruge bing på nyinstallerede maskiner og det ER bare lort med lort på at søge efter noget relevant.

 • 1
 • 0
#10 Magnus Jørgensen

Hvis det ikke allerede var klart for enhver, så er det blevet klarere nu. Hvis du har købt en enhed med Microsoft Windows, så er denne ikke 100% din ejendom. Før opdateringer over internettet var normalt, skulle mange folk vende sig til at imens deres computer var deres, så var softwaren på den licenseret, og således havde de faktisk ikke retten til at sælge softwaren, selvom de kunne sælge computeren. Men nu skal folk vende sig til at hardwaren heller ikke rigtigt er deres. Vi har for nyligt set at Sonos har gjort ældre produkter ubrugelige med en opdatering. Konsekvenserne af interlektuel ejendomsret er faktisk ikke helt klart endnu, men noget kunne tyde på at det fuldstændigt underminerer den generelle ejendomsret, når man har et produkt med software installeret. Med konceptet "internet of things" har dette potentielt en samfunds nedbrydende effekt.

Vi bør overveje om vi skal begrænse retten til interlektuel ejendom.

 • 3
 • 1
#11 Mickey Rasmussen

Enig - og hjemme kan det også gøres på lokale politikker. Både du og jeg skal nok komme uden om det, ingen tvivl om det.

Det er straks værre med mange andre - Hr. & Fru. hakkebøf har ingen idé om det - og tager formentlig heller ikke stilling til det.

Sådanne tiltag, er ligegyldige over for IT-kyndige, det er dagligdagsbrugerne, man skal være bekymret over.

 • 1
 • 0
#12 Jakob Steen-Petersen

Findes der overhovedet nogen der anvender Bing? Jeg har aldrig nogensinde fundet noget som helst ved hjælp af Bing... selv MS knowledge base artikler findes med større præcision ved hjælp af Google.

Jeg havde faktisk en forventning om, at når nu den nye Edge kører med Chrome base, så ville Bing dø?

 • 2
 • 0
#13 Lars Jeppesen

Nye Edge bruger Chromium, som er et Open Source projekt. Det har ikke noget med søgemaskine at gøre.

Microsoft kan fint lave en browser baseret på Chromium (dvs. basically bruge Blink som rendering engine) og anvende Bing som default søgemaskine.

Som jeg forstår det, skal brugerne dog have et valg til at vælge deres søgemaskine - ligesom Google også skal gøre det nu (jvf. Vestagers tidligere domme).

 • 2
 • 0
#15 Jesper Nielsen
 • 1
 • 0
#16 Christian Nobel

Hvis du har købt en enhed med Microsoft Windows, så er denne ikke 100% din ejendom.

Det skal dog siges, at for noget med vel 99+% af tilfældene, så er det muligt at installere et andet OS på maskinen.

Det ser meget værre ud med alt Android skramlet, som ofte er aldeles værdiløst i løbet af et par år.

Eksempelvis har jeg spildt penge på en gang Huawei lort (3 gange: første, eneste og definitivt sidste) - en tablet købt sidste forår, hvor Huawei "for ikke at ødelægge brugeroplevelsen" selvfølgelig har låst bootloader og smidt nøglen væk.

Og for at gøre hånen ultimativ, så kommer der ingen opdateringer fra Huawei - den er født med en Android 7, men man kan faktisk købe præcis samme hardware i dag med Android 8, men betyder det at en enhed købt sidste år bliver opdateret, næh nej.

Så hvis man vil være sikker på at smide sine penge i kloakken, og sørge for at der genereres endnu mere elektronikskrot, så er Huawei vejen frem.

 • 3
 • 0
#17 Magnus Jørgensen

Det ser meget værre ud med alt Android skramlet, som ofte er aldeles værdiløst i løbet af et par år.

Spot on. Min pointe gælder interlektuelle rettigheder og ikke specifikt Microsoft eller Windows. Mobil telefoner har det meget værre end desktop/laptop computere, da de oftest ikke har en åben og brugervenlig bootloader. Men endnu værre er "internet of things" produkter.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere