Microsoft vil presse hostingfirmaer over i selskabets sky

2. juli 2018 kl. 05:113
Microsoft vil presse hostingfirmaer over i selskabets sky
Illustration: Microsoft.
Stor ekstraregning på vej til danske hosting-virksomheder, der foretrækker at køre Azure i deres eget datacenter. Hosternes brancheforening frygter, at store investeringer går tabt. Microsoft Danmark er tavs.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Fra udgangen af august i år skal en stor gruppe hosting-partnere med eget datacenter årligt lægge 15.000 euro – godt 110.000 kroner – som betaling for at være med i hulen og bevare deres status hos Microsoft som Cloud Service Provider (CSP) – en status, der giver ret til at levere løsninger og services baseret på Microsofts software og cloud-teknologi.

Desuden hæver Microsoft ifølge Version2's oplysninger kravene til hostingfirmaernes omsætning af Microsofts produkter.

Ekstraregningen på de 15.000 euro rammer de hosting-virksomheder, som i dag er såkaldte Tier1-partnere, der leverer cloud-ydelser fra deres egne datacentre i stedet for at vælge den såkaldte Tier2-model, hvor kundernes data og applikationer lagres og afvikles direkte på Microsofts cloud-platform, Azure.

Til gengæld for den store ekstraregning får Tier1-partnerne adgang til support og services fra en række distributører af Microsofts cloud-ydelser. Den opgave har hidtil ligget hos Microsoft selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men overraskende mange hosting-leverandører har valgt holde fast i deres status som Tier1-partnere. Derfor er opgaven med at supportere partnerne vokset Microsoft over hovedet, lyder vurderingen fra flere hostingfirmaer, som Version2 har talt med. Det problem skal det nye regelsæt løse ved, at support-opgaven i stedet løftes af distributører.

De nye regler træder som nævnt i kraft ved udgangen af august. Men Microsoft har allerede løftet en del af sløret for de nye partnerregler på et internt debatforum. Det har ifølge flere partnere, som Version2 har talt med, udløst en livlig debat. Der er dog endnu ikke kommet nogen officiel melding fra Microsoft om, hvordan de nye regler mere præcist bliver udformet.

Store investeringer vil være spildt

I brancheforeningen for hosting-leverandører, BFIH (Brancheforeningen For It-Hostingvirksomheder i Danmark), siger direktør Jens Erik Thorndahl, at man i forlængelse af Version2’s henvendelse vil tage sagen op over for Microsoft. Han fortæller, at mere end halvdelen af foreningens knap 40 medlemsvirksomheder i dag har status som Tier1-partnere, der selv opretter og fakturerer brugere af især det cloud-baserede Office 365.

»Der er mange af hosting-virksomhederne, der har investeret mange penge i at oprette og fakturere brugere automatisk. Hvis de ændringer, Microsoft lægger op til, bliver gennemført, er de penge spildt,« siger Jens Erik Thorndahl til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understeger, at Microsoft endnu ikke officielt har meldt ud, hvordan man vil ændre betingelserne i CSP-programmet.

»Vi kan ikke være sure over noget, der ikke meldt officielt ud endnu. Men hvis der ikke kommer en løsning på problemet med at køre Office 365 på partnernes egne servere, bliver vi ikke bare sure, men vrede,« siger han.

Han peger samtidig på, at det langt fra er første gang, at Microsoft ændrer forretningsbetingelser, som har konsekvenser for partnervirksomhedernes forretning.

»Hver gang man som partnervirksomhed har justeret sin forretningsmodel, så det passer med kravene fra Microsoft, så laver Microsoft om på betingelserne.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anerkender, at der kan være gode praktiske grunde til at ændre partner-betingelserne og flytte support-opgaven væk fra Microsoft og over til software-distributører

»Microsoft havde ambitionen om at kunne håndtere supporten selv. Men de har opdaget, at de slet ikke er gearet til at yde support til de mange partnere, som har holdt fast i muligheden for at køre cloud-løsninger i deres lokale datacenter. Derfor vil man gerne have flyttet de nuværende Tier1-partnere over til Tier2-status,« siger Jens Erik Thorndahl.

Men presser Microsoft ikke samtidig sine partnere til at flytte kunderne over på Microsofts egne datacentre og få en 'ren' Azure-løsning?

»Det er fuldstændig rigtigt. Det er tydeligt, at Microsoft gerne vil have så mange brugere og så meget forretning som muligt flyttet over til Azure-platformen,« lyder det fra Jens Erik Thorndahl.

Hos Microsoft Danmark ønsker man ikke kommentere sagen og henviser til, at der ikke er kommet nogen officiel udmelding fra Microsoft-koncernen.

»Vi stiller gerne op til spørgsmål, men vi er først i stand til at svare konkret, når en eventuel officiel udmelding kommer om ændringer i vores CSP-program,« skriver Microsofts danske presseafdeling i en mail til Version2.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
3. juli 2018 kl. 14:43

Der er bare en lille ting I glemmer;

Det her handler om to ting;

1; Per 1. august skal alle Direct CSPs have en betalt support aftale hos Microsoft, som minimum koster 15.000 euro om året (Der er to, og den billigste er den til de 15.000 euro, den anden er Premier som starter ved 250.000DKK) - seneste næste gang de har Microsoft Partnerskabs "fødselsdag".

2; En række af de mindre Direct CSPs i lille danevang, (som ikke nødvendigvis har en licensomsætning der kan klare den slags udgifter alene) har behov for at vedligeholde deres status, grundet et særligt aftalegrundlag under den del der hedder QMTH (Qualified Multi-tier Hoster), som tillader at de må køre Office ProPlus RDS kunde installationer på et shared hardware miljø. Det må man normalt ikke hvis man ikke har den særlige aftale. (I gamle dage hed det SCA tillægget - Shared Computer Activation)

Disse Partnere, som måske gerne ville over i den Indirekte kanal, er nu fanget imellem to negle, alene fordi Microsoft ikke har villet opdatere deres QMTH aftalegrundlag.

Så man kunne måske godt kalde det en form for pres, omend artikelen selvfølgelig udviser en vis mangel for indsigt i CSP programmet som helhed.

2
2. juli 2018 kl. 09:12

Ja der er vist lidt kludder i de forskellige begreb her.

Det er jo "bare" et spørgsmål om at de får lidt mindre kickback/rabat på deres aftaler. Selve de services de kan købe er jo præcis det samme.

Og afaik er alle services igennem CSP netop til deres Cloud. Dvs. Azure og O365 - og har intet at gøre med deres SPLA aftale, som netop er deres lokale datacenter.

1
2. juli 2018 kl. 07:52

CSP tier 1 og 2 har intet med eget datacenter at gøre.

Da CSP programmet blev introduceret var Microsoft alt for flinke med at dele tier 1 status ud, og specielt til hosting virksomheder der overhovedet ikle var gearet til det. Den eneste grund til de valgte at blive tier 1, er at de får et større cut af salget af licenser og Azure forbrug. Alternativet var en tier 2 status igennem de traditionelle distributører, med den konsekvens at de fik en mindre andel af salget. Tilgengæld står distributøren så for alt kontakt med Microsoft - hvilket de er langt bedre gearet til.

Vi kan ikke være sure over noget, der ikke meldt officielt ud endnu. Men hvis der ikke kommer en løsning på problemet med at køre Office 365 på partnernes egne servere, bliver vi ikke bare sure, men vrede

Det her jo fuldstændig volapyk.