Microsoft vil levere Ajax fra en computer nær dig

Microsoft vil sætte fart i Ajax ved at levere kernebiblioteker som Jquery fra et content delivery network. Det bliver gratis, også for kommercielle firmaer.

Holdet bag ASP.Net vil hjælpe til med at gøre webapplikationer hurtigere. Det skal ske ved at servere Ajax-biblioteker som Jquery og de specifikke ASP-biblioteker ASP.Net AJAX fra et såkaldt content delivery network (CDN), der placerer indhold på servere over hele kloden og dermed tættere på brugerne. Det skriver Microsofts ASP-guru Scott Guthrie på sin blog.

Tjenesten er gratis, også for kommercielle virksomheder, og kræver ingen registrering.

Eksempelvis kan Jquery-biblioteket hentes fra indholdsnetværket ved at indsætte denne kode i HTML-kilden:

Slutresultatet skulle ifølge Scott Guthrie være, at slutbrugerydelsen kan sættes i vejret.

Udover forskellige versioner af Jquery-biblioteket, kan netværket også byde på Javascript-biblioteker, som understøtter ASP.Net AJAX, både som Web Foms og MVC.

I ASP.NET 4.0 kan bibliotekerne hentes via en ny egenskab, EnableCdn, i ScriptManager-kontrollen:

Egenskaben medfører, at bibliotekerne hentes fra Microsofts CDN-netværk og det betyder at mange brugere vil have en cached udgave af bibliotekerne liggende lokalt, skriver Scott Guthrie.

En fuld liste af tilgængelig biblioteker kan ses via det eksterne link herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Martin Kofoed

jQuery er cool nok uden "microsoft.com" i URL'en. Desuden caches .js-filen i browseren efter første request. Nåja, og så fylder den 19 kB .. Har ærligt talt en anelse svært ved at se behovet for at skubbe et CDN ind imellem.

Jeg kan dog godt se fordelen for MS, de får jo et fantastisk indblik i, hvor mange løsninger, der er udviklet med MS-teknologier, hvor i verden det anvendes mest, og hvad man nu ellers kan hive ud af en access-log.

 • 0
 • 0
#4 Torsten Holtse

Der er måske ikke den store fidus i selv at lave script-tags til CDN, men det må da siges at være helt i tråd med opbygningen af ASP.NET, at man fra ScriptManager bare kan sætte en property og så har man en masse libraries.

Det er vel næppe en feature/service de regner med at alle Microsoft-hadere vil kaste sig over :-)

 • 0
 • 0
#5 Peter Müller

Ud over at man med CDN har chancen for at brugeren allerede har cachet filerne ved første besøg, så giver CDN dig fordelen at filerne, hvis de ikke er cachede, hentes fra et andet domæne. Dette øger brugerens downloadhastighed, fordi man nu kan have dobbelt så mange requests åbne til at hente data.

Så du vinder både den lettere vedligeholdelse, caching og tid på et pageload uden cache.

Gode CDN'er placerer også filerne meget tæt på brugeren, så latency er minimal.

Det er rigtig mange fordele når man som webudvikler tæller millisekunder på loadtider på sine applikationer.

 • 0
 • 0
#6 Martin Kofoed

Jeg er udemærket med på fordelene ved et CDN. Mener dog, det er overkill at benytte den slags til 19 kB filer, med mindre man har et site, der ligger helt i toppen. Men så skal man jo alligevel gøre det med ALLE statiske elementer på ens site. Eksempelvis er .gif-filer til background-repeat ofte større end de 19 kB, jQuery fylder.

Hvis vi derimod snakker videoklip m.v., giver det totalt mening. De færreste er i stand til at absorbere et massivt load på en 10 MB .mp4-fil (streaming eller ej) uden hjælp fra et CDN.

 • 0
 • 0
#7 Pauli Østerø

Nu er det jo ikke kun de 19kb ved jQuery de har tænkt sig at lægge over på CDN. Ved at kunne sætte deres ScriptManager til at benytte CDN kan du reelt lægge op til flere 100 kb js ud, da deres eget Ajax Framework trods alt fylder en del.

Og hvis de nu er rigtig smarte, så tilbyder de også 3die parts leverandører at hoste deres js, så f.eks. Teleriks produkter (som allerede integrerer fint med ScriptManager men også fylder en krig) også kan drage nytte af dette CDN.

 • 0
 • 0
#9 Pauli Østerø

@Martin Kofoed det er bestemt ikke kun filer i MB størrelsen der kan drage nytte af CDN. Der er umiddelbart to ting i CDN.

 1. aflaste load for udbyderen. Her snakker vi selvfølgelig om megabyte filer, men det er ikke det som dette tiltag er myntet på. Som der står i artiklen er det slutbrugeren der er i fokus her.
 2. optimere hastigheden for brugeren. Bl.a. er der den fordel at man ikke skal sende sine cookies afsted for hvert requests og når vi efterhånden er nede og måle i millisekunder for load af sider giver det god mening af lægge ALT statisk indhold ud på CDN, også små 1 kb gif filer og css.
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere