Microsoft vil lade dig chatte med kopier af afdøde personer

Illustration: andrianocz, BigStock
Microsoft har taget patent på en software, der som chatbot kan efterligne en død person. Men det kan have konsekvenser for privatlivsbeskyttelsen.

Forestil dig, hvis du kunne skrive sammen med en efterligning af din afdøde mor eller bedste ven. Det prøver Microsoft at gøre til virkelighed med en ny chatbot.

Det skriver Mentalfloss.

Med teknologien kan efterkommere af en afdød chatte med en “kopi” af vedkommende baseret på billeder, stemmedata, opslag på sociale medier, elektroniske beskeder, breve og andet socialt data.

Derfor afhænger chatbottens kapacitet af, hvor meget social data, der findes på afdød. Ifølge patentet kan chatbotten have den afdødes stemme og fremstå som en 2D- eller 3D-model af vedkommende. Den kan endda programmeres til at være bevidst om, at personen er død.

Ifølge Forbes kan teknologien føre til flere privacy-problemer. Det er for eksempel er uvist, om man som pårørende kan forhindre en tredjepart i at lave en chatbot-version af den afdøde.

Softwaren er ikke begrænset til ‘kopier’ af afdøde mennesker - den vil også kunne efterligne for eksempel fiktive karakterer og kendte mennesker.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Kim Domino Evers

Nu har jeg ikke set Black Mirror eller Westworld (endnu... det kommer).

Jeg tænker bare... hvad nu hvis "personen" man chatter med er en helt anden? Man kan vel ikke på nogen måde vide at det ER den person man gerne vil i kontakt med?

Jeg vil absolutte IKKE benytte mig af den funktion (ligesom så mange andre Microsoft tjenester). Jeg har det bedst med at have mine minder for mig selv, og huske personerne som jeg husker dem.

 • 7
 • 0
#7 Mikael Ibsen

så man må undre sig. Hvis Microsoft virkelig accepterer et sådant projekt, vil de indirekte støtte den kriminalitet, der utvivlsomt vil vokse ud af denne mulighed.

Thi: Alt, hvad der kan bruges, vil blive brugt, og alt, hvad der kan bruges, kan også misbruges - og alt, hvad der kan misbruges, vil blive misbrugt. Om ikke før, så siden...

 • 5
 • 0
#8 Børge Svingalius

Og fortæller lidt om hvor 'eventyrlystne' folk der bønfalder AI til himlen, er. Som om man kan emulere en person baseret på de ting de nævner - eller overhovedet komme tæt på.

Desværre fortæller det også en historie om at store, magtfulde virksomheder er med til at normalisere betragtningen om at mennesker kan reduceres til data-punkter og afledninger deraf.

"Hvor var du natten til fredag?!? Nå nej, vi kan se på Facebook at du har skrevet du var i skoven, så er det jo nok rigtigt. I øvrigt har vi et vidne der fortæller du var der - din afdøde onkel, vi spurgte ham selv på Teams."

 • 8
 • 0
#11 Kim Domino Evers
10: Det er fandme sygt! Jeg ville aldrig ønske at mødes med nogen jeg har mistet - falske glæder og uvirkelig oplevelse. Den "døde" person kan ikke give noget "nyt" til ens liv eller minder, det er vel en form for rekonstruktion af deres tidligere liv (eller whatever...)

:)

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere