

Sidste efterår annoncerede Microsoft Windows 11 SE, en version af Windows 11, der er rettet mod til uddannelsesmarkedet, og nu er en række pc'er med styresystemet på vej fra forskellige producenter. Det skriver All About Microsoft.
I lighed med Microsofts egen debut-model, Surface Laptop SE, ligger prisen på enhederne omkring 250 dollars, svarende til 1.600 kr.
Windows 11 SE vil ifølge All About Microsoft kun være tilgængelig i en præinstalleret udgave på nye pc-enheder til uddannelsesmarkedet. Systemet vil således ikke kunne anvendes på eksisterende enheder. Enhederne vil heller ikke komme i almindelig handel, men sælges igennem bestemte kanaler til uddannelsesmarkedet.
Windows 11 SE er en forenklet version af Windows 11, der er tilpasset markedet for grundskoleuddannelser, og som skal konkurrere med Chromebooks.
Der er begrænsninger på de typer applikationer, som Windows 11 SE-brugere kan installere og køre. Ideen er, at platformen skal benytte programmer, der er udvalgt af en skoles administratorer. Eleverne vil eksempelvis ikke kunne downloade spil og Youtube.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Netop. Den Win 11 SE ligner fortidens vanskabninger, hvor MS opdager et marked, som de ikke har et stort sugerør i, og hasta la vista fremstiller et eller andet ugennemtænkt og stærkt begrænsende klyt for at få deres store bid af kagen.. set igen og igen.Men mon ikke det vil gå nogenlunde som med dengang MS lavede en tilsvarende forkrøblet udgave til netboks, med bizarre begrænsninger - folk gad ikke købe dem.
Nej GIMP er noget ganske andet - GIMP er en destructive editor. Lightroom, Rawtherapee, Darktable er nondestructive editors. Med mindre man leger grafiker så ønsker man aldrig en destructive image editor.
Jeg kunne have været mere præcis. Der har været nogle få situationer, hvor jeg savnede features i DT, som jeg havde brugt i LR, og der kunne GIMP træde til. LR har efter sigende også integration til at træde over i PS, skulle man have det behov.
Men nu, hvor jeg tænker over det, så var det faktisk kun i starten - det er i hvertfald længe siden, at det er sket sidst. Måske er DT blevet bedre med tiden, måske er jeg bare blevet bedre til at bruge den. Det er altid svært at gå fra et værktøj, som man har opnået stor rutine i, og over til et andet. Se bare, hvordan folk piver, hvis de skal gå fra et tekstbehandlingssystem til et andet, som reelt, anvendt feature for anvendt feature, er ligeværdigt.
Fx. kan det ikke håndtere specielt mange billeder i ens library.
Nu er jeg ikke professionel, men jeg har de fleste af mine billede i DT (jeg mangler stadig af reprocessere dem, som gik tabt da LR gik "bump in the night" - og ja, jeg er stadig ærgerlig over at have tabt alle redigeringer, men heldigvis så har jeg stadig originalerne) - og jeg indrømmer gerne at jeg ikke er professionel, men derimod glad amatør (på det niveau, hvor jeg investerer i min hobby, men kun har fået solgt et enkelt billede).
Så jeg blev noget overrasket at det skulle være et problem. Det havde jeg ikke hørt om. Jeg kunne finde en, som havde spurgt ind til det, og han blev svaret, at der er en anden, som uden problemer har 400k billeder i DT (det så godt nok Linux, det kan være anderledes på Windows - mine erfaringer er også baseret på Linux).
Men tak for advarslen, jeg vil have den in mente.
Og Adobe har faktisk med deres DNG format lavet noget der er åbent.
Jeg overvejede også at gå den vej, da jeg til min rædsel opdagede at Canon havde valgt et proprietært og udokumenteret (medmindre man vil skrive under på diverse NDA, og sikkert også lægge nogle dollars) RAW format (CR3) til det lille nye kamera, som jeg havde købt, og det derfor ikke er/var understøttet af DT (lidt afhængigt af, hvor ihærdig man er, så er det på vej/allerede kommet til DT nu, men først nu).
Jeg overvejede derfor også seriøst at gå omvejen forbi DNG, men det var en omvej, og, som du helt sikkert også ved, så er det vigtigt at have et strømlinet workflow. Resultatet blev istedet at jeg tog mit store og gamle Nikon med ud, når jeg ville noget, og at det lille nye Canon blev hjemme. Jeg lover dig, at jeg var/er ærgerlig, for det var ikke det, som jeg have drømt om, da jeg hev muldvarpen frem!
Alas, lige nu har jeg opgivet at finde noget andet end Lightroom så min 6 år gamle version får lov at leve videre lidt endnu.
Jeg havde også en ældre version af LR, som jeg var rigtigt glad for. Den afløste et workflow med flere dele, herunder hjemmestrikkede shell-scripts, som sådan set fungerede fint nok, men ikke helt havde samme komfort. Eneste problem var, at den kørte Windows, og bortset fra nogle spil, som også insisterer på Windows, så kører at jeg alt andet på Linux.
Men så døde min daværende maskine (rent fysisk, det eneste som manglede var røg!), og med den licensfilen. Og selvom jeg er glad for min hobby, og er nået et stykke ud over billeder af familie og kæledyr, så er abonnementsordninger på 100-250$ årligt ikke lige min kop the. De penge er bedre brugt på udstyr.
Hatten af for, at du er så heldig at have en 6 år gammel version, som du er glad for, og som fungerer for dig. Hold endelig fast i den. Men så heldig er jeg (og mange andre) så ikke. Og pointen er, at der findes brugbare alternativer, også for dem af os, som er kommet ud på den anden side af smartphones og familie-fotos. Som amatør behøver man ikke altid professionelt udstyr, for så meget fritid har de fleste af os altså heller ikke.
Darktable er direkte ment som svar på Lightroom. Og der hvor Darktable kommer til kort i forhold til Lightroom, kan netop GIMP træde til.
Nej GIMP er noget ganske andet - GIMP er en destructive editor. Lightroom, Rawtherapee, Darktable er nondestructive editors. Med mindre man leger grafiker så ønsker man aldrig en destructive image editor.
Darktable er håbløst. Jeg har forsøgt at bruge det og featurewise er det bare ikke godt nok. Fx. kan det ikke håndtere specielt mange billeder i ens library. Of Rawtherapee er værre.
Det handler om friheden til at vælge, og til ikke at blive suget ind i proprietære løsninger.
Jeg er grundlæggende ligeglad. Jeg vil bare have det bedste. Noget der virker. Og Adobe har faktisk med deres DNG format lavet noget der er åbent. Alas, lige nu har jeg opgivet at finde noget andet end Lightroom så min 6 år gamle version får lov at leve videre lidt endnu.
Blender og GIMP har meget lidt at gøre med Lightroom (GIMP er i øvrigt rigtigt godt).
Darktable er direkte ment som svar på Lightroom. Og der hvor Darktable kommer til kort i forhold til Lightroom, kan netop GIMP træde til.
Jeg har været glad for Lightroom, men så ændrede Adobe betingelserne for at få fingre i flere af mine penge, også selvom jeg var godt tilfreds med hvad jeg havde. Så opbyggede jeg mit eget workflow, og fik som sideeffekt frigjort mig fra et proprietræt dataformat med den lock-in, som fulgte. Nu er jeg så havnet i bl.a. Darktable, og eneste udfordring har været Canons CR3 format, som der gik jura og patenter og advokater i at få understøttet. Ikke fordi at det som sådan var imod Canons interesser, men måske fordi at det var imod Adobes, og at Canon ikke kunne se behovet for OSS (hvor mange betalende kunder har I, spurgte de - øhm, ingen, det er OSS - goddag mand, økseskaft!).
Så ikke noget med teknisk overlegenhed, men meget med at udnytte sin de facto markedsdominans til egen vinding og alle andres tab.
Men det handler ikke om Lightroom eller Darktable, vel? Det handler om friheden til at vælge, og til ikke at blive suget ind i proprietære løsninger. Og her går vi alle en bjørnetjeneste ved f.eks. at lade firmaer som Microsoft stille Office til rådighed. Lad mig fortælle om to oplevelser med, hvad det gør for folkeskolen og børnene:
- En par elever laver en opgave, hvor de dokumenterer deres arbejde og resultater bl.a. en præsentation og en video. Det ender med en PDF og en video i standardformat ... men læreren kan ikke finde ud af at åbne det i sin Office pakke, så hun mener, at de ikke har afleveret og dumper dem.
- En elev bliver bedt om at sende sine fem ønsker per mail til familien. Hvorefter vedkommende åbner officepakken, og uden at ændre formatering eller opstilling eller noget, skriver fem linjer, gemmer det som dokument, og vedlægger det mailen.
Suk. Vi bør lære de unge at bruge de rette værktøjer til jobbet, ikke at få alt til at ligne workdokumenter, fordi at skolen havde en officepakke, og de aldrig fik lært andet.
Under alle omstændighedder lyder det som en dårlig ide at spærre for youtube for uddannelsesområdet.
Nej, det lyder faktisk, som en rigtig god ide. At spærre for f.eks. wikipedia, ville være en ret dårlig ide.
Hvorfor? Jo, fordi at wikipedia er fælles viden ... alle får det samme at se, og målet er at formidle viden. Der er klart noget at diskutere, men det hedder dialog, og det er en god ting at lære. Og når man kan have samme udgangspunkt, så kan man have et fællesskab.
Youtube, derimod, har intet med at formidle viden at gøre, og alle får en særegen og mere eller mindre bizar og forvænget udgave. Et veritabelt troldspejl. Det gør det umuligt at diskutere, og algoritmerne har kun det slutmål, at gøre os mere modtagelige for andres budskaber (eufemisk kaldes det reklamer, men ikke alle sælger kun sæbe og læskedrikke, men også langt mere skadelige ting, som splid og usandheder).
Vores unge kan hurtigt nok blive suget ned i den sump, og det gør ikke noget godt for deres selvværd eller dannelse, tværtimod, så det skal skolen ikke hjælpe med.
Blender og GIMP er rigtigt gode, og hvis man synes at Adope er så vigtigt, så bør man også bruge tiden på et skifte.
Blender og GIMP har meget lidt at gøre med Lightroom (GIMP er i øvrigt rigtigt godt). Din kommentar er et godt eksempel på hvad man altid render ind i her: når man står med en specifik opgave så finder folk altid alle mulige tools som måske kan sættes sammen til at løse samme opgave hvis man har god tid. I dette tilfælde kan de ikke.
Michael Cederberg - har du virkeligt brugt tid, på at se på alternativer til Windows, eller har du bare taget hovedet under armen.
Jeg har rodt med Linux længere end 99.9% af dagens brugere. Jeg er bare ligeglad om der står open source på kassen. Det eneste der interesserer mig er hvorvidt det løser opgaven optimalt.
Chromebooks betyder ingen behøver lære noget. Yes..
Chromebooks betyder at elever og lærere kan fokusere på at lære pensum i folkeskolen. Dem der er teknik interesseret kan ved siden af lære at installere software og hardware.
Ja du må du tænke TCO! Du skal læne dig trygt tilbage. Ingen ambitioner venligst. Chromebooks betyder ingen behøver lære noget. Yes..
Efter 10 år med Linux mint er jeg på Windows 10 på min nye arb. PC på den HTX skole hvor jeg underviser. Det er en belastning, men hvorfor skulle jeg egentlig ligge med en højere produktivitet end mine kolleger og hvorfor skulle jeg gå glip af de betalte pauser når Windows går i sort. Det blev også efterhånden en belastning hele tiden at løbe panden mod Windows muren når elevernes PC'er løb ind i absurde begrænsninger. Nu er vi alle i samme plimsoller.
Windows bliver aldrig en konkurrent til Chromebook . Min forige tråd kome da hvis langt væk fra emnet.
Windows CE, Mobil eller ligende nye skud på stammen bliver aldrig et alternativ til Android, Chorme eller Linux på mindre enheder.
Alle som har brændt sig på MS, Nokia som de sidste store, ved at Windows altid laver et eller andet halvdårligt OS, som ikke rigtigt virker i starten. Når det så er klar, så kommer det få år efter en ny version som efterlader alle med ældre enheder uden mulighed for opdateringer, eller software.
Kom Microsoft nogende sinde med den lovet opdateringer til deres mobiltelefoner.
Som med Win10, som skulle være deres sidste version HOST, så vil deres OS vokse til at det ikke længere kan køre på mindre enheder. Win8 og Win10 viste gode taketer i starten, efter nummeret med Vista, men det ser ud til at være glemt nu.
Så nej, windows i en ny light version af Windows, kommer til at køre som det gør på Rasbery Pi, rimeligt men uden software, understøttelse og opdateringer. Altså ganske ubrugeligt, også instalere man en Linux version evt som chromebook OS.
Hvem husker ikke Microsoft nedgørende af Chormebook i starten, men hvem ler nu.... Chormebook kommer ind fra højere i de fleste skoler, som den 100 dollers bærbare som nu er glemt, men heldigvis afløst af billige tablet. (med Android)
Spil er det som har holdt mig tilbage for at smide Windows ud. Men måske kan Steam Deck samt deres OS3 være med til at løse det problem, det ser da godt ud til nu.
https://www.youtube.com/watch?v=SElZABp5M3U
Med hensyn til software, der findes altså alternativer til, også langt bedre løsninger, men kurven for læring er stejl. Blender og GIMP er rigtigt gode, og hvis man synes at Adope er så vigtigt, så bør man også bruge tiden på et skifte.
At man ikke kan findes gode alternativer til MS og Google, må baseres på enten uvidenhed, dovenskab, eller direkte ondvilje. vine / proton er kommet langt ganske langt, som en sidste løsning på de meget få ting som kan mangle.
Michael Cederberg - har du virkeligt brugt tid, på at se på alternativer til Windows, eller har du bare taget hovedet under armen.
https://www.youtube.com/watch?v=P41yQB1qU8o
**Ikke at overholde loven, kan jo ikke baseres på økonomi ?
Men jeg må hvis stadigt hælde, loveligt hælde hele mit asbesttag i et hul i jorden om ikke for andet så at placere det i læbæltet, og overlade det til en anden generation at ryde op.
Det lyder som om du selv har låst dig ind i en fængselscelle og smidt nøglen ud.
Det håber jeg sandeligt ikke. Jeg ser det mere som en forbigående situation. Jeg håber Microsoft bliver klogere eller at der dukker et fornuftigt alternativ op. Og jeg håber at der dukker fornuftige alternativer til Adobe op (Adobe kommer med statsgaranti ikke til at blive klogere).
Det er mere en erkendelse af at verden ikke er perfekt. Vi har forskellige prioriteter. For noget betyder open source alt. Ikke her. Derfor vælger vi forskelligt.
Det lyder som om du selv har låst dig ind i en fængselscelle og smidt nøglen ud.Jeg er stjernetræt af at Microsoft nu har bestemt</p>
<p>...</p>
<p>Jeg er endnu mere træt af Adobe</p>
<p>...</p>
<p>alligevel købte jeg en ny Windows laptop
Hvis ikke vi taler om en eller anden eksotisk maskine, så er der ikke mere "vedligehold" end på Windows, nok nærmere mindre da stort set alt automatisk opdateres fra distroens arkiver.
Der er altid ting og sager. Det er min oplevelse. Og så ender det hos mig. Det gider jeg ikke.
Jeg har rodet med Linux siden 1993. Længere end med Windows. Jeg er ikke længere expert i Linux men fra tid til anden opstår der et eller andet problem der gør at jeg skal pløje mig gennem bunker af dokumentation som kunne løses nemmere. Dokumentation der ikke altid passer. Det er sjældent det sker på Windows.
Og når en Windows går galt, så kan man virkelig være på herrens mark, fordi fejlfinding er umådeligt meget sværere end på Linux - standardanbefalingen plejer i Windowsverdenen at være reinstallation.
Det er ikke min oplevelse. Og hvis du kigger dig omkring så er det heller ikke de fleste andres. Men jeg ved godt der findes en religiøs sekt som lever i deres helt egen verden.
Sikke noget vrøvl - der er tonsvis og atter tonsvis af programmer, men lige præcis det program du har stirret dig blind på findes ikke til Linux, og så er det jo åbenbart alt for mentalt belastende bare at prøve alternativet, for acceptknappen sidder jo til højre og ikke til venstre.
Hver eneste bruger skal blot mangle et stykke software før skiftet til Linux bliver et problem. I går brugte jeg Adobe Lightroom, og Negative Labs Pro. Ingen af de to produkter findes til Linux. Jeg ville faktisk gerne dumpe Windows. Jeg er stjernetræt af at Microsoft nu har bestemt at de skal bestemme hvornår min computer rebootes (og ingen af de metoder til at blokere det der findes på internettet synes at virke). Jeg er træt af deres reklamer. Og jeg er træt af deres telemetri.
Jeg er endnu mere træt af Adobe. Jeg bruger sidste version af deres Lightroom classic product fra før det blev subscription only. Jeg har ledt med lys og lygte efter en ordentlig replacement. Der er ingen gode derude. Jeg havde forsvoret at min næste laptop blev en Windows laptop og alligevel købte jeg en ny Windows laptop i efteråret.
Det er min oplevelse (fra i går, andre dage ser det anderledes ud). For andre er det sikkert andre ting der gør at det bliver svært at skifte (fx. gaming). Alas, historien vi her diskuterer handler om Chrome OS og Windows SE. Min oprindelige pointe er at kun Chrome OS lignende OS'er (dvs. sikkert også Windows SE) har samme low maintenance profile som er nødvendigt for skolebrug.
Ahr er det nu osse det?Men ... det er meget mere krævende at vedligeholde skidtet.
Hvad er det for noget vedligehold du taler om?
Hvis ikke vi taler om en eller anden eksotisk maskine, så er der ikke mere "vedligehold" end på Windows, nok nærmere mindre da stort set alt automatisk opdateres fra distroens arkiver.
Og når en Windows går galt, så kan man virkelig være på herrens mark, fordi fejlfinding er umådeligt meget sværere end på Linux - standardanbefalingen plejer i Windowsverdenen at være reinstallation.
Sikke noget vrøvl - der er tonsvis og atter tonsvis af programmer, men lige præcis det program du har stirret dig blind på findes ikke til Linux, og så er det jo åbenbart alt for mentalt belastende bare at prøve alternativet, for acceptknappen sidder jo til højre og ikke til venstre.Læg oveni at der er meget software der ikke kører på skidtet.
Det er altså en 15 år gammel fordom du hiver ud af skabet.
Til uvidende: En standard linux download og installation, der giver noget der ligner en Windows 10, bare uden reklamer, tager en time.
Vi hører netop det udsagn hver eneste gang vi får de her diskussioner. Det er helt rigtigt hvad du skriver. Men ... det er meget mere krævende at vedligeholde skidtet. Læg oveni at der er meget software der ikke kører på skidtet. Det sidste bliver dog et mindre problem efterhånden som desktop programmer bliver færre.
I min familie har vi Chromebooks, Android tablets, Windows 10, Linux Desktop. Vi har ingen apple produkter så dem kan jeg ikke sige noget om. Vi har også et antal servere der kører Windows Server, Linux og FreeBSD men det er ikke det det handler om her.
Når ældre i familien skal have ny computer så bliver det altid en chromebook eller en gammel laptop der kører Chrome OS. Der er ganske enkelt ikke noget arbejde med at vedligeholde skidtet. Det virker bare. Og computer+software fungerer længe.
Vi har også android tablets (og telefoner). Det fungerer fint men levetiden på de produkter er lav. I løbet af 3 år er tabletten forældet og kører ikke hurtigt nok med nye programmer. Tidligere er vi også altid løbet tør for plads.
Windows 7, 8, 10 kører fint out of the box. Problemet er at der er en del mere vedligehold. Drivere bliver ikke altid automatisk opdateret så det skal typisk håndteres. Og fordi der i praksis er uendeligt mange hardware combinationer så er der ting der nogen gange giver problemer. På min gamle Dell XPS 15 skiftede jeg wifi kortet og lagde ny driver ind. Af en eller anden grund fik det ødelagt noget der bluescreenede computeren. Løsningen var den mest idiotiske: at geninstallere windows.
Sidst har vi et par Linux desktops. Problemet er manglende software og at når noget går galt så er det undertegnede der skal fikse problemet. At skulle rette i config filer med en editor er bare ikke noget folk gør. Noget så simpelt som at skifte major release kan være en større opgave. Grundlæggende er ingen af de linux distros jeg har prøvet særligt polerede. At forestille sig at ikke-IT kyndige skulle kunne andet end at åbne browseren er omsonst. Ret nemt ender man med at skulle pille ved config filer.
Så når folk og skoler vælger Chromebooks så er det fordi det er nemt og godt nok. Fordi man ikke skal bekymre sig om at brugeren fucker config op, mystisk software der er installeret, vira, etc. etc.
Sjovt nok er både Chrome OS og Android bygget på Linux. Men et kommercielt firma har taget ansvaret for at gøre det nemt, for at teste alle hardware configurationer, for at vurdere security issues og udsende patches, etc.
At gøre det af Linux eller UNIX vejen, som Google har gjort det. Chromebook bygger vist på Gentoo. Ellers skal de overveje at genoptage udviklingen af deres mobile OS, som jeg kender flere der var glade for (med undtagelse af app udvalget).
Da arkitekturen bag Windows update stadig er håbløs og slår bærbare maskiner ihjel på batteri (og sikkert også kloden med alt det CPU der bruges), så er små lowpowered Windows devices fortsat dødsdømte. Vi gider ikke den uforudsigelighed Windows Update medfører på performance, batteritid og "kan jeg mon bruge den nu" risiko...
Hvorfor fatter MS ikke at kunne levere det lidt mere ressource slankt og effektivt?
Kræves der æblethingies. Så deet. De er altså ikke længere verdensførende i grafik mv, men de er nemme at bruge. Personligt har jeg da heller ikke været inde og pille i indvoldene på min win pc, i over 10 år. Defrag anyone?
Min tablet (den er kinesisk!), sletter jeg jævnligt historik mv. på, og genstarter, men det behøves ikke mere. Altså genstart! Udover den er ved at være så gammel, at hukommelsen er ved at være fyldt op, så aner jeg ikke, af hvad? Den foreslår regelmæssigt at jeg sletter de apps, jeg rent faktisk bruger. Al firmware mm. lader den aldeles kold. Min viden omdiverse OS'er ihvertfald dybt forældet...
Det er også sjovere, ikke at skulle genopdage de varme tallerkener og det dybe vand, men herredømmet over maskinerne er gået tabt undervejs.
Mvh Tine- hvorfor blev jeg ikke dyrlæge- eller knallertmekaniker?
At ophøje dette til at blive betragtet som en umulighed for almindelige mennesker/lærere/børn har været et mestertræk af de store firmaer.at sørge for det elektroniske penalhus bare virker
'Køb en færdig mac/pc/chromebook og slip for det hårde, besværlige arbejde det er at installere og selv tage ansvaret' synes mantraet at være uden at sige 'og lænk dig selv til vores firmas dataopsamling og vores problemer med virus'.
Til uvidende: En standard linux download og installation, der giver noget der ligner en Windows 10, bare uden reklamer, tager en time.
Se det er jeg så afgjort enig med dig i - men jeg mener det er op til "de voksne" at sørge for det elektroniske penalhus bare virker, så timerne kan bruges på at lære børnene nogle basale færdigheder.Som opensource tilhænger i DK virker mange OS-strategier urealistiske med den hang der er til nemme løsninger. Mange år siden 'GNU skole' var sagen
Men det skal ikke være ved at sælge deres privatliv til dataherremændene.
Check. Som opensource tilhænger i DK virker mange OS-strategier urealistiske med den hang der er til nemme løsninger. Mange år siden 'GNU skole' var sagenMuligvis, men ikke rigtig realist.
Muligvis, men ikke rigtig realist.Kan man se jeg er opensource tilhænger?
Computere er ikke andet end et stykke værktøj, ikke et mål i sig selv.
Så hvis vi skal hive en utæt skrutrækker frem, så skal en elektrikerlærling liiige lave en boremaskine selv, før han kan gå igang.
Penalhuset idag er computeren. Eleven burde selv holde styr på den og forstå harddisk, partitioner, ram, disk, cpu. Selv installere OS omkring 5te klasse. Ved godt mange voksne og lærere ikke kan magte det, men det er jo ren IT-læerings-nederlag at 'beskytte' børnene mod disse erfaringer. (Kan man se jeg er opensource tilhænger? :-D)
Ja selvfølgelig følger internettet med, i den henseende at dimsen vel nok kan koble op mod det, men der vil ikke agere som primært lagermedie.Det vil jeg også gætte på.</p>
<p>Det er formodentlig som Office365, at det kræver en Microsoftkonto, med accept af dataindsamling.
Og det er nok også givet at det forventes at der bruges 0365, men der har jeg faktisk mere tillid til MS end Google, fsva. persondatabeskyttelse.
Men uanset om man så vælger det ene eller det andet, så ændrer det ikke på at begge løsninger ikke er gode, og prisgivet amerikanske intereser, samt ikke er udviklet med undervisning og pædagogik som udgangspunkt.
Jeg tænkte, at når det er rettet mod uddannelsesområdet, så fulgte internettet automatisk med.
Det vil jeg også gætte på.
Det er formodentlig som Office365, at det kræver en Microsoftkonto, med accept af dataindsamling.
Hvad mon der menes med at man ikke kan downloade youtube?
Almnindelige PC'er kan da heller ikke downloade hele Youtubes enorme katalog (det er der ingen der har harddisk plads til). Er det mon en specifik Youtube App der er tale om man ikke kan få? Eller er der sat en ip-spærring op så man ikke kan tilgå Youtubes videoer som streams i sin browser?
Under alle omstændighedder lyder det som en dårlig ide at spærre for youtube for uddannelsesområdet.
Tak for svar, Christian Nobel. Jeg tænkte, at når det er rettet mod uddannelsesområdet, så fulgte internettet automatisk med. Men måske ikke...
Det burde man formode, da der blot er tale om en forkrøblet udgave af Windows, ikke et OS der som så fordrer internettet....disse så GDPR - eller er de i det mindste GDPR-parate, så de kan bringes til at overholde GDPR uden alt for megen bøvl?
Men mon ikke det vil gå nogenlunde som med dengang MS lavede en tilsvarende forkrøblet udgave til netboks, med bizarre begrænsninger - folk gad ikke købe dem.
...disse så GDPR - eller er de i det mindste GDPR-parate, så de kan bringes til at overholde GDPR uden alt for megen bøvl?