Microsoft vil gøre .Net til én samlet platform

Microsoft vil gøre .Net til én samlet platform
Illustration: Bigstock/Iamtui7.
Firmaet satser fremtiden på .Net Core.
Reportage9. maj 2019 kl. 05:09
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Meget har ændret sig, siden Microsoft omkring årtusindskiftet begyndte at tale om ‘Next Generation Windows Services’, der blev afsløret som .Net Framework i sommeren 2000 og lanceret i februar 2002.

Fra begyndelsen skulle .Net Framework, kombineret med Visual Studio.Net, tilbyde integrerede udviklingsværktøjer og et kørselsmiljø til XML-baserede webtjenester. Derudover skulle det være Microsofts alternativ til Java-platformen. Selskabet skulle også tænke mindre på Windows og mere på internettet.

Helt sådan gik det jo ikke. Det var først med det forenklede .Net Core i 2014, at Microsoft kom med en .Net-platform til andre styresystemer end Microsofts eget. Samtidig fortsatte selskabet med at videreudvikle .Net Framework for Windows.

.Net 5

Nu er dette i færd med at ændre sig. For under Build-konferencen denne uge offentliggjorde Microsoft, at .Net Framework og .Net Core skal forenes i det, som vil komme til at hedde .Net 5.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med .Net 5 skal udviklere kunne lave applikationer til både Windows, Linux, MacOS, iOS, Android, TvOS, WatchOS og WebAssembly, alt sammen baseret på samme kodebase.

Vejen dertil startede egentlig for længe siden, for ifølge Microsoft er omkring 50.000 .Net Framework-API’er blevet tilføjet .Net Core, siden sidstnævnte blev lanceret. Meget af det, som mangler, vil blive tilføjet i .Net Core 3.0, som ifølge Microsofts vejkort vil blive alment tilgængeligt i september i år.

Dette inkluderer Windows Forms, WPF og Entity Framework 6.

Også Mono

.Net 5 bygger videre på dette, samtidig med at det skal bruge alt det bedste fra Mono-projektet, som var den oprindelige krydsplatformimplementering af .Net. Detaljerne vedrørende Mono og .Net 5 er opgivet i dette blogindlæg.

Ud over de nyheder, .Net Core skal tilbyde fra efteråret, loves der blandt andet Java-interoperabilitet på alle platforme og derduover Objective-C og Swift-interoperabilitet på flere operativsystemer.

Årlig opdatering

Microsoft planlægger at komme med en første forhåndsvisning af .Net 5 i første halvdel af 2020. Selve lanceringen ventes at ske i november samme år. Derefter planlægger Microsoft en årlig opdatering til .Net i årene fremover. Også det skal ske i november.

Der kan også ved behov, for eksempel for at rette fejl, komme mindre opdateringer til frameworket.

I praksis betyder det, at .Net Core tager over for .Net Framework. Ifølge Microsoft vil al fremtidig nyudvikling og ny funktionalitet være en del af .Net 5. Det inkluderer nye versioner af programmeringssproget C#.

Artiklen er fra digi.no.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger