Microsoft vil gøre ExFAT-filsystemet tilgængelig for Linux-kernen

Vil kun bruge patenterne defensivt fra nu af.

I 2006 introducerede Microsoft et filsystem, som er specielt optimeret for flash memory-baserede lagringsenheder. Dette kaldes for ExFAT (Extended File Allocation Table) og er delvist baseret på FAT-filsystemet, som oprindelig blev designet til brug på disketter. Det kom i 1977.

ExFAT er blevet vedtaget som standard-filsystem på hukommelseskort af typen SDXC med kapacitet på 32 gigabyte eller mere.

Fordi Microsoft har patenteret dele af teknologien, som ExFAT er baseret på, skal produktleverandører købe licens af Microsoft for at kunne inkludere officiel støtte til filsystemet.

En sådan licens er uaktuel for mange, blandt andet for ikke-kommercielle Linux-distributioner og selve Linux-kernen.

Patentpagt

Nu ønsker Microsoft at ændre dette. For det første har selskabet nu gjort den tekniske specifikation for ExFAT offentlig tilgængelig.

Derudover lover selskabet at støtte, at ExFAT-understøttelse eventuelt inkluderes i Linux-kernen ved at gøre patenterne tilgængelige for Linux gennem en defensiv og ikke-aggressiv patentpagt i regi af Open Invention Network (OIN) og selskabets Linux System Definition.

OIN ejer også sine egne patenter, som kan benyttes royaltyfrit af alle organisationer, som forpligter sig til ikke at håndhæve sine patenter over for Linux-fællesskabet. Selskabet blev grundlagt af IBM, NEC, Philips, Red Hat, Sony og Suse i 2005. EfterføIgende er også Google og Toyota kommet ind på ejersiden.

OIN-fællesskabet har mere end 3.000 virksomheder som medlemmer og licensindehavere. Microsoft meldte sig ind sidste efterår, og gjorde dengang hele selskabets patentportefølje tilgængelig for OIN-medlemmerne.

Kovending

Der er næppe nogen, der har kunnet undgå at lægge mærke til Microsofts kovending, når det gælder synet på Linux og open source-kode.

Tidligere var selskabet meget ivrig i sit forsøg på at tjene penge på andre aktørers brug af Linux, ikke mindst Android, gennem licensering af selskabets relevante patenter.

Selv om Microsoft måske ikke helt er holdt op med dette endnu, så er Linux og anden open source-software med årene blevet en vigtig del af selskabets forretningsvirksomhed, specielt i forbindelse med cloud-tjenesterne.

Til ZDNet siger en repræsentant for Microsoft, at selskabet selv ikke planlægger at lave kildekoden, som er nødvendig, for at Linux-kernen skal understøtte ExFAT.

Dette bliver det eventuelt op til andre OIN-medlemmer at gøre, baseret på den tekniske specifikation, som altså nu er tilgængelig. Formelt bliver dette først muligt, når den næste udgave af Linux System Definition bliver udgivet i første kvartal af 2020.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Esben Madsen

Bare lige som et indskud: det nye er at exfat nu kan få lov at blive en del af selve linux-kernen uden licens-problemer. Det har længe været muligt at installere en userspace-driver til at arbejde med sine sdxc-kort https://github.com/relan/exfat lister første release i januar 2013 (heldigvis inden jeg fik købt de første xd-kort til mit kamera, omend jeg blev lidt overrasket dengang hvor det ikke virkede out of the box).

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere