Microsoft vil gøre dit sprog mere inkluderende

Illustration: Dzmitrock, BigStock
I fremtiden vil en algoritme i Word opfange, hvis du skriver termer, der er forældede. Det viser, at teknologi ikke er værdineutral, mener dansk forsker.

Verdens mest anvendte tekstbehandlingsprogram, Word, vil i fremtiden bruge en kunstig intelligens, der skal gøre sproget mere inkluderende. Derfor kan du bl.a. opleve, at Word foreslår politibetjent, hvis du har brugt det gamle ord politimand, fortæller Kristeligt Dagblad. Andre rettelser vil være, at dement vil blive ændret til person med demens.

Andreas Birkbak, ph.d. i teknoantropologi ved Aalborg Universitet, mener, at Microsoft ønsker at vise sig som en progressiv spiller blandt de andre techgiganter, og så peger det på en klar tendens i moderne softwareudvikling:

»Det er jo en meget tydelig påmindelse om, at teknologi og design aldrig er værdineutralt. Når vi bruger teknologi til at kommunikere, vil der altid foregå en form for mediering – og der vil altid være forskellige idéer om samfundet indbygget, som stammer fra de programmører, designere og projektledere, der står bag teknologien,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Han er dog ikke sikker på, at en AI vil kunne håndtere det danske sprog synderligt godt i starten, og spår, at den nok i højere grad bliver lidt irriterende eller ligefrem ufrivilligt morsom.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ditlev Petersen

at jeg ikke bruger Word i privaten.

Han er dog ikke sikker på, at en AI vil kunne håndtere det danske sprog synderligt godt i starten og spår, at den nok i højere grad bliver lidt irriterende eller ligefrem ufrivilligt morsom.

I forvejen føler jeg, når jeg skriver i Word, at jeg har to gale aber (M/K++) siddende på skuldrene. Nu vil de også til at skrige mig i ørerne.

 • 7
 • 0
#6 Ditlev Petersen

Her i landet må man gerne ønske hinanden glædelig jul, uanset "målets" evt. konfession. Men i visse dele af den engelsksprogede verden skal man jo ønske hinden glædelig højtid og sådan noget. Hvilket ingen forskel gør, det er vist kun kristne og asatroende, der fejrer højtid omkring 24.-25. december. Og for de kristnes vedkommende kun dem, der er knyttet til de vestlige kirker (de azymitiske kristne).

 • 2
 • 0
#11 Hans Nielsen

Hvis man har oplevet papirklipsen, så er det her en vandmand ved siden af.

Udover at andelen af Word bruger er meget strærkt dalenden til total fraværende, ved unger bruger.

Men serfølgeligt er der mange virksomheders som stadigt betaler penge for textbehandling og regneark, selv om der det er bedre eller næsten lige så gode alternativer, alt efter brug.

Hvis man skal arbejde sammen, så synes jeg google online løsning er langt bedre, og hvis vi taler offline løsninger, så er libra office bedre, på mange punkter med undtagelse af til nu, stavekontrol ;-)

Grunden til at Libra office er bedre.

Det er gratis.

Det findes til næsten alle platforme

Da det er gratis, så har alle adgang til samme version, så hvis man samarbejder om et projekt, kommer dokumentet i samme version. Så formater ikke flyttes, forde en har patchet og en anden ikke. Eller fordi man bruger forskellige versioner.

Dokument Standarten er Dansk Officelt standart adapteret af staten og det offenligte.

Man kan altid meget hurtigt hentet og installere det, uden tanke på licenser.

Det overholder stadarter til mail afsendelse, så man nemt kan sende mail fra link osv. Eller rettere det gør WIndows 10 og de nye versioner af Office ikke.

Det er "simple" som Office 95/97 og lidt til. Så hvis man kun, som 99% af brugere har brug for "basale" ting, så er det til at finde rundt i menuer.

Man slipper for en masse ting, men aldrig får brug for, og som kun besværlige gøre navigationen.

Det indbyget tegneprogram er langt bedre end i Word. (personlig mening)

Hvis man skipper Word, og kræver muligt integration med Libra office, på det software som man bruger. Så kan man slippe for vendor lock-in som kan blive dyrt på den lange sigt.

Libra Office er FOSS med de kæmpestore fordele som det giver.

Og det er gratis.

 • 4
 • 0
#12 Finn Christensen

Jeg husker tydeligt for ca. 20 år siden, da stavekontrollen i Microsoft Word med stor beslutsomhed ændrede ... Det var én ud af 4-5 årsager til at jeg skiftede til Star/Open/Libre Office

Samme situation her, Word var og er virkelig "smådum" til stavning og lavede utallige tåbelige orddelinger. Har i ca. samme periode brugt Open/Libre Office, samt har aldrig en aktv automatisk stavekontrol, så jeg slipper for en mænge løbende forvirring samt tidsspilde.

 • 3
 • 0
#15 Ditlev Petersen

Samme situation her, Word var og er virkelig "smådum" til stavning og lavede utallige tåbelige orddelinger. Har i ca. samme periode brugt Open/Libre Office, samt har aldrig en aktv automatisk stavekontrol, så jeg slipper for en mænge løbende forvirring samt tidsspilde.

Jeg ved ikke hvorfor, men Word har en sær evne til at kassere min indstillinger, hvis den selv kan gøre det værre. At I skal skrives med stort, duer altså ikke I enhver situation. Jeg vil også helst selv bestemme, hvornår der skal startes med stort begyndelsesbogstav. Også selv om der er en helt ny linje.

Muligvis bliver der rullet en firmastandard for Word-plager ud med mellemrum.

Faktisk er Word dejlig. Altså når man kan slippe for den.

 • 3
 • 0
#17 Mads Bendixen

Her er blog-indlægget, som Kristeligt Dagblad baserer deres overreaktion på: https://blogs.microsoft.com/ai/microsoft-365-intelligent-workday-product...

Other intelligent suggestions include recommended acronyms based on their usage in Microsoft Graph, calculated average time to read the document, highlight extraction, as well as familiar fixes for spelling and grammatical errors and advice on more concise and inclusive language such as “police officer” instead of “policeman.”

Det er en feature der kan slås til og fra - ligesom stavekontrollen.

 • 2
 • 0
#19 Mads Bendixen

Jeg er ret træt af KDs mange forsøg på at opfinde noget at være krænket over, og endnu mere træt af at alle andre danske medier ukritisk kolporterer deres reaktionære værdikamp.

DR har i det mindste taget fat i Microsoft https://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-word-funktion-vil-rette-ord-som-for...

Man kan så undre sig over det skulle tage 4 måneder inden nogen opdagede "nyheden", når den nu er så vigtig at den skal blæses op alle steder.

 • 1
 • 1
#21 Christian Nobel

Er jeg den eneste, der med vemod tænker tilbage på WordPerfect ?

Er vi ikke ude i noget der minder om at soldatertiden var åh-så-god.

WP var sådan set ok, men heller ikke andet, og hjælpen var direkte kontraintuitiv.

Dog kan man sige, at muligheden for at kunne se formatteringskoder var ganske hensigtmæssig, da brugeren dermed kunne være den der faktisk havde kontrollen.

 • 3
 • 0
#23 Olav M.j. Christiansen Blogger

Jeg vil også helst selv bestemme, hvornår der skal startes med stort begyndelsesbogstav.

Det værste er faktisk at Word default altid skriver med stort begyndelsesbogstav i starten af en sætning. Og Word definerer en sætning som alt der kommer efter et punktum.

Dvs. Hvis man bruger forkortelser som f.eks. Osv. Så går det helt galt, for dem kender Word ikke.

(ovenstående linje er et eksempel på hvordan det kan tage sig ud, hvis man ikke ændrer det)

Som konsulent kommer jeg ofte til en ny Office-installation, og det er stort set altid den første ting jeg ændrer på.

Prøv selv at lægge mærke til, når foreninger m.fl. skriver plakater og andre tekster. Hvis der helt umotiveret står et stort begyndelsesbogstav efter et punktum, så er det altså derfor :-)

 • 1
 • 0
#24 Per Gøtterup

En sygeplejer er ikke bare en mandlig version af en sygeplejerske, og en sygeplejerske er ikke en kvindelig version af en sygeplejer.

Tilsvarende er en piccolo ikke en mandlig version af en piccoline, ligesom en piccoline ikke er en kvindelig version af en piccolo.

Der er vist også forskel på hvad en montør og en montrice laver - og der er sikkert mange flere af denne slags.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere