Microsoft vil give dig kontrol over de data, nettet har om dig

Illustration: Microsoft
Projekt Bali vil hjælpe dig med at få overblik over, hvilken data en lang række hjemmesider har på dig, så du selv kan styre det. Bali er dog kun i sin opstartsfase, og projektets hjemmeside er med lynets hast flået offline igen, men her er, hvad vi ved.

Microsoft har et projekt i støbeskeen, der lader brugerne tage magten over deres egne brugerdata. Projektet hedder Bali, og det lader til, at det så småt er ved at blive testet.

Det skriver ZDNet, der har fundet et link til projektet, hvor man kan logge ind med en kode - eller efterspørge en - men det ser ud til, at linket sidenhen er blevet lukket.

Projektet tager udgangspunkt i forskningprojektet Inverse Privacy fra 2014 af Gurewich, Hudis og Wing, der alle var en del af Microsoft Research.

ZDNet blev oprindeligt gjort opmærksom på projektet, da Twitter-brugeren Longhorn skrev:

Det ønskede tweet er blevet slettet eller kunne ikke findes.

Indsamler og visualiserer data

Balis formål bliver på sin About-side, der heller ikke lader til at være online længere, ifølge ZDNet beskrevet som:

»A new personal data bank which puts users in control of all data collected about them.... The bank will enable users to store all data (raw and inferred) generated by them. It will allow the user to visualize, manage, control, share and monetize the data,«

Det fungerer ved, at Microsoft vil hjælpe brugerne med at indsamle data om dem selv fra en lang række forskellige hjemmesider og præsentere dataen læsbart og forståeligt. Det betyder dog nok samtidigt, at man blot vil få ejerskab over den dublerede data, og afhængigt af hvor dataen stammer fra, vil det stadig være svært at rette, slette eller tage total kontrol over al data, de mange forskellige databaser har om dig.

Microsoft har ikke kommenteret sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Martin Pedersen

Overskrift: Microsoft vil give dig kontrol over de data, nettet har om dig

Næst-sidste sætning: Det betyder dog nok samtidigt, at man blot vil få ejerskab over den dublerede data, og afhængigt af hvor dataen stammer fra, vil det stadig være svært at rette, slette eller tage total kontrol over al data, de mange forskellige databaser har om dig.

 • 7
 • 0
Kenn Nielsen

Microsoft vil give dig kontrol over de data, nettet har om dig

Falder det så ikke ind i kategorien "Fake News" at lave en konkluderende overskrift, som så viser sig at burde være : "Microsoft vil give dig kontrol over deres kopi af de data, nettet har om dig"

Edit: Burde nærmere være: "Microsoft vil give dig kontrol over din kopi af deres kopi, af de data, nettet har om dig"

Det må handle om at få brugeren til at give MS lov til at horde deres data.

Men hvad ved jeg..

K

 • 11
 • 0
Pernille Tranberg

Hvis Microsoft er i gang med en såkaldt Personal Data Store, så vil jeg til enhver tid foretrække en leverandør der ikke samtidig tjener penge på persondata og gerne en nonprofit, selv m det er ok at nogle tjener penge på at give os kontrollen tilbage. Vil vædde med at osse Google og Facebook på et tidspunkt lancerer sig selv som en PODS (personal online data store), som Tim Berners Lee kalder sin Solid. Der er masser af spændende europæiske også. DIGI.me er en af de store , franske Cozy Cloud mv

 • 2
 • 0
Bjarne Nielsen

PS tjek mydata.org

Normalt klikker jeg ikke på reklamer, men her gjorde jeg en undtagelse. Det er meget ukonkret; på en gang alting og samtidig ingenting, på den ene side lige nu, på den anden side langt ude i fremtiden. Lange sætninger med lange ord.

Og jeg er bagefter i tvivl om, hvad det er, hvem der står bag (jeg kan godt se, hvem der står forrest, men i denne tid bliver man nemt spændt for en vogn, og langt fra alle er dem, som de udgiver sig for at være) og kort sagt, hvad det skal gøre godt for? Er det transparens eller er det kontrol eller er det bare bekvemmelighed? Det er åbenbart ikke en data-silo, men hvad er det så? Endnu en portal med endnu et login, som man 'frivilligt' (...selvfølgelig helt 'frivilligt' men helt nødvendig for at vi kan yde en 'optimal' service, mmm, mmm, og der kan jo ellers nemt opstå misforståelser, og i sidste ende er der tale om en samlet vurdering) skal give andre adgang til for at kunne købe hus eller låne penge eller få hjælp hos lægen eller ved samtalen i arbejdsløshedskassen? Eller er det en rådgiver eller en data-brooker eller en bare endnu et niveau af indirektion? Kan det andet end at være den fotogene top af isbjerget, som ligger i solen og ser godt ud, mens at det under vandet sænker både på størrelse med Titanic?

Og hvordan vil det interagere med alle de mange 'samtykker' (i anførselstegn, for de er mere 'ja, ja, kom nu videre...' end 'ja, tak, det vil jeg gerne!', hvis man undtagelsesvist forstår hvad der bliver sagt, og det som bliver sagt ikke er brugtbilshandlersnak) som vi for at få hverdagen til at fungere strør ommkring os med, og de myriader er lovgivningsmæssige undtagelser og andre ladeporte?

Men måske skyldes bare det, at jeg flere gange undervejs var ved at falde i søvn. Det er sikkert en mægtig god ide, så væk mig lige, når det bliver konkret.

 • 2
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Som du beskriver det (og tak for det), Bjarne Nielsen, er jeg ikke spor i tvivl om, at jeg ikke synes, at mydata.org er en god ide - for hvis det ikke bidrager med større gennemskuelighed omkring hvilke interessenter, man kaster sig i armene på - og det lyder det da bestemt ikke til, at det gør - så bliver det for mig at se i højere grad en del af problemet, end en del af løsningen.

 • 0
 • 0
Henrik Biering Blogger

Bjarne skriver

Det [MyData] er åbenbart ikke en data-silo, men hvad er det så? Endnu en portal med endnu et login, som man 'frivilligt' (...selvfølgelig helt 'frivilligt' men helt nødvendig for at vi kan yde en 'optimal' service, mmm, mmm, og der kan jo ellers nemt opstå misforståelser, og i sidste ende er der tale om en samlet vurdering) skal give andre adgang til for at kunne købe hus eller låne penge eller få hjælp hos lægen eller ved samtalen i arbejdsløshedskassen? Eller er det en rådgiver eller en data-brooker eller en bare endnu et niveau af indirektion? Men måske skyldes bare det, at jeg flere gange undervejs var ved at falde i søvn. Det er sikkert en mægtig god ide, så væk mig lige, når det bliver konkret.

Anne-Marie skriver

Som du beskriver det ... er jeg ikke spor i tvivl om, at jeg ikke synes, at mydata.org er en god ide - for hvis det ikke bidrager med større gennemskuelighed omkring hvilke interessenter, man kaster sig i armene på ... så bliver det for mig at se i højere grad en del af problemet, end en del af løsningen.

Jeg gerne rydde en misforståelse af vejen. MyData er ikke hverken en ny loginportal, et konsulentfirma eller en databroker. MyData.org er en forening / bevægelse, af personlige medlemmer (>80%) og virksomheder/institutioner (<20%) med et fælles mål om at gøre op med den nuværende uetiske brug af persondata. Og dermed facilitere udviklingen af alternative løsninger, hvor brugeren/borgeren er i reel kontrol. Det er absolut ikke nogen ligetil opgave, og der er mange forskellige konkurrerende idéer. Derfor er et væsentligt mål f.eks. at kommende løsninger bliver interoperable, så de kan sameksistere og give folk og virksomheder reelle valg. Deklarationen og andre tekster er resultatet af rigtig mange personers fælles arbejde - og JA - den kan gøres kortere og mere klar i en version 2. Den nuværende version adresserer med sit omfang og sprogbrug nok i højere grad allerede involverede medlemmer end udenforstående.

Som typisk for bevægelser er det fælles træk blandt medlemmerne af MyData at de ikke tror man kan skabe skabe grundlæggende forandringer ved blot at sætte sig ned med armene over kors og vente på guddommelige åbenbaringer. Men derimod på at samle alle kræfter til gensidig inspiration og læring for at skabe og afprøve ny metoder, der er attraktive for borgere/forbrugere både mht. såvel privatlivsbeskyttelse som bekvemmelighed og økonomi.

Men ligesom med andre bevægelser, som f.eks. Kræftens bekæmpelse er det selvfølgelig frit og individuelt om man vil være med til at præge arbejdet eller blot bede om at blive vækket, når man kan købe en billig universalpille, som garanterer mod alle former for kræft.

Bjarne er selv inde på et konkret problem:

Og hvordan vil det interagere med alle de mange 'samtykker' (i anførselstegn, for de er mere 'ja, ja, kom nu videre...' end 'ja, tak, det vil jeg gerne!', hvis man undtagelsesvist forstår hvad der bliver sagt ...

Ja, det er et kæmpe problem at privatpersoner idag står digitalt nøgne i forhold til virksomhederne og det offentlige med alle deres systemer, hvor forbrugeren/borgeren ikke er kunden, men produktet, der bliver formet i processen. Og det er ikke noget en enkelt leverandør eller protestbevægelse kan påvirke. Til gengæld er der adskillige løsningsmodeller, hvis man kan arbejde sammen:

Flere medlemmer i MyData arbejder med samtykke- og datadelingsværktøjer samt standardisering af disse, så personer og virksomheder uafhængigt af hinanden kan vælge at bruge det værktøj, de hver især foretrækker. Det kan man se som et første trin mod at styrke borgerens/forbrugerens kontrol og overblik. Men hvem siger at du ikke skal have en personlig AI (altså DIN) til at hjælpe dig med dine valg og til at kommunikere dine behov og præferencer til diverse modparter? Det arbejder andre med. Eller hvorfor skal du overhovedet samtykke til noget i stedet for blot at stille dine egne persondata-krav (f.eks. nul datadeling) til udbyderne og vælge blandt dem, der kan/vil opfylde dine krav 100%? Fuldstændig parallelt med alle øvrige krav, du stiller for at købe noget af en handlende, f.eks. størrelse, farve m.m.

Ligesom med (andre) sygdomme er der noget man kan gøre på kort sigt, mens andre tiltag er mere langsigtede. MyData kan forhåbentlig hjælpe os både med mål og umiddelbar retning. Der er meget at lave - både politisk, oplysningsmæssigt og teknologisk.

 • 3
 • 0
Bjarne Nielsen

Som typisk for bevægelser er det fælles træk blandt medlemmerne af MyData at de ikke tror man kan skabe skabe grundlæggende forandringer ved blot at sætte sig ned med armene over kors og vente på guddommelige åbenbaringer.

Jeg havde forventet noget meget mere konkret, sikkert set i lyset af den oprindelige artikel (se ovenfor). Det har jeg misforstået. Jeg beklager.

Og så er jeg her på kanten af 2019 ganske desillusioneret. Jeg troede i lang tid på, at det bare var et spørgsmål om at få det forklaret, og at "få flere IT-folk i politik", men diskussionerne som afsluttede 2018, specielt med Yoel og PHK, fik mig til at erkende to ting:

1) flertallet er ligeglade og gider ikke høre flere indvendiger; og flertallet er også ligeglad med konventioner og grundlæggende rettigheder i det omfang de finder den ubekvemme. Faktisk er det også ligeglade med indvendiger uanset relevans, hvis de fylder mere end tre ord. 2) IT-folk er ikke et hak bedre, så flere af os vil ikke gøre nogen forskel. Måske tværtimod, vi kører f.eks. stadig rundt i den samme rundkørsel med IT-havarier, ups, undskyld, IT-tragedier.

Jeg føler mig i hvertfald efterhånden som en slidt grammofon-plade, og i modsætning til Don Quixote er jeg nok ved at løbe tør for energi.

Der er meget at lave - både politisk, oplysningsmæssigt og teknologisk.

Bestemt. Og det er godt er der er nogen som stadig har modet og gejsten. I skal ikke lade jer stoppe af mig, for der er godt nok lang vej igen (og lyset for enden af tunnellen ligner IMHO mest af alt et modkørende godstog!)

 • 4
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Tak for uddybning, Henrik Biering. Jeg var ikke klar over, at MyData er et græsrodsinitiativ under udvikling, så ja, det er klart, at det tager tid. Ja, du har ret, det er vanvittigt kompliceret, og I skal have held og lykke med at forsøge at skabe en løsning, som faktisk er til at overskue for borgerne.

Et forslag fra min side (jeg kan ikke helt gennemskue, om det er noget sådant, du beskriver) ville være at starte med en "kernemodel", som kort og godt indebærer et udgangspunkt i "nej" til al anden anvendelse af data end den service/ydelse, som man oprindeligt direkte fuldt bevidst har sagt "ja" til. Og hvis der så er borgere, der sukker efter at kunne give deres data videre til andre formål end dette, så skal det foregå via aktive tilvalg af yderligere valgfrie moduler til løsningen - gerne mod en symbolsk betaling, så det ikke er noget, man pludseligt er kommet til at tilvælge uden helt at opdage det.

Det ville være en stor lettelse for os, som foretrækker et absolut minimum af deling af data, hvis man kunne vælge en sådan totalskrabet model, som ikke kunne andet end det.

Jeg vil samtidig fastholde, at såfremt det ikke kan lykkes at gøre det mere gennemskueligt en det, der er beskrevet, så er det bare endnu et lag af uigennemskuelighed oven på al den øvrige uigennemskuelighed omkring persondata. Men jeg satser på, at I vil lykkes med at finde columbusægget, som faktisk er til at gennemskue - i så fald kan det da godt have interesse for mig.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere