Microsoft vil fylde din dagligstue med hologrammer

Illustration:
Microsoft vil tage augmented reality til et nyt niveau med software og en brille, der skaber illusionen af hologrammer, som kan bruges til 3D-manipulation, arbejde eller spil.

Microsoft har ikke haft meget held med at få spiludviklerne til at udnytte teknologien i Kinect-sensoren på en måde, der for alvor har begejstret spilpublikummet. Faktisk har det mest været til alle andre formål end lige Microsofts Xbox, at Kinect har skabt størst opmærksomhed. Og noget tyder på, at der også hos Microsoft har siddet ingeniører og arbejdet med at bruge teknologien til nye formål.

Microsoft løftede i forbindelse med præsentationen af Windows 10 onsdag nemlig sløret for et hemmeligt projekt kaldet Windows Holographic, som skal fylde vores hverdag med hologrammer.

Det lyder som noget, der hører til i Star Trek-universet, og det er da også en sandhed med modifikationer. I praksis er der i første omgang tale om augmented reality.

Men snitfladerne og softwaren til at arbejde med hologrammer kommer til Windows-platformen, så udviklere kan udnytte den, også selvom hologrammerne lige nu ikke manifesterer sig i det fysiske rum.

I stedet har Microsoft skabt en brille, HoloLens, som indeholder sensorteknologi i samme stil som den nyeste udgave af Kinect-sensoren. Det vil sige mikrofoner, som kan opfange lyd i 3D og tilsvarende kameraer.

På brillen kan projiceres et billede, men hvor eksempelvis Google Glass projicerede et billede i en lille del af synsfeltet, så kan HoloLens projicere i en meget større del. Brillen er trådløs og benytter en særlig processor, som er optimeret til at behandle data fra sensorerne.

Sensorerne følger også øjet og kan således registrere, hvor man kigger hen, hvilket kan udnyttes til navigation i brugergrænseflader, som projiceres på en måde, så de eksempelvis kan se ud som om, de ligger oven på fysiske objekter i rummet.

Microsoft har også udviklet et program til konstruktion af 3D-modeller, som man kan bruge til hologrammer eller printe i 3D på en 3D-printer.

Ved hjælp af API'erne til Windows 10 vil det også være muligt at bruge teknologien til spil. Microsoft ejer nu det ekstremt populære Minecraft, hvor det ville være muligt at fylde sin dagligstue med de virtuelle klodser i en udgave af spillet, som implementerede Windows Holographic.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Knud Jensen

Mon ikke der sidder et par betjente og smiler stort lige nu.

Med alt det fokus der har været på Big Data, og muligheden for at indsamle al kommunikation fra alle borgere, samt lidt øget fokus på maskinlæring, og nu en dims til at visualisere det på, brugbart af for folk som aldrig kom videre end at bruge 1-finger systemet på et tastatur. Så er vi vel efterhånden nået til at Minority Report kan blive virkelighed?

...altså lige med undtagelsen af at man ikke kan anholde folk for ting de endnu ikke har overvejet at gøre...men et lovforslag kan vel nås inden sommerferien.

Men hvis produktet lever op til traileren, så skal jeg da vist igang med at spare op til et par briller :)

 • 0
 • 0
#4 Benjamin Kristensen

Jeg er super imponeret over at vi slet ikke her hørt rygter om det her, eller set previews. Det var ikke engang på CES.

Det virker som et super fedt projekt, og de viser i videoerne mange af de ting jeg havde håbet Oculus Rift og/eller Google Glass kunne bruges til.

 • 2
 • 0
#5 Rune Jensen

Det klæder jo mligefrem Microsoft at lave videoer, som viser deres egne produkter og ikke skandalekampagner som fortæller hvor meget de hader andres produkter fordi deres egen produkter sutter helt enormt r..

Har de så endelig fyret ham gutten som lavede den der usandsynligt platte og under al væredighed Scroogled kampagne?

Må man da hpbe for dem, hvis de også vil begynde at sælge teknologi igen.

 • 1
 • 2
#6 Michael Peters

VI har arbejdet med Argumented reality et godt stykke tid. Jeg tænker Microsoft har været tilbageholdende med oplysningerne, fordi det endnu ledes efter flere understandarder.

De ting jeg ser om fremtiden overgår den vildeste fantasi.

National Geographic https://www.youtube.com/watch?v=5QDB7CDD5aA

https://www.youtube.com/watch?v=oGLb1cxGm-c

Sådan som det ser ud, bringer Microsoft AR til menigmand, selvom teknologien egentlig er Kinect der var den oprindelige teknologi.

 • 0
 • 0
#7 Anders Metnik

Eneste vi ser i deres video'er er animerede ting, ikke på et tidspunkt så noget noget filmet direkte igennem brillerne. Og de går "bare" og hiver og skubber i ting, uden anden forklaring om hvorfor det gør hvilket. Helt sikkert spændende, men om det er "Mind blown" ved jeg nu ikke.

 • 1
 • 0
#8 Rune Jensen

Eneste vi ser i deres video'er er animerede ting, ikke på et tidspunkt så noget noget filmet direkte igennem brillerne.

Klart nok, men dertil kan man vel argumentere, at så skal man udvikle en teknologi, som kan simulere et øjes naturlige bevægelser, og så er det nok bedre at kaste sine penge efter den reelle udvikling end en simulator-demo på det her stadie.

Som andre skriver i kommentarerne på youtube, så er idéen ikke fostret over night. Det er helt tilbage fra de unge Microsoft-år, hvor BG havde magten, det begyndte, sammen med hans tanker om intelligente hjem og spæde tanker om IoT.

Og havde Microsaoft ellers ikke spildt så meget tid på alt muligt ligegyldigt, som fx. at ansætte PR folk til smædekampagner for at kunne fyre udviklere (yep, Steve Balmer har ødelagt en hel del for MS), så var de nok langt længere fremme med det end de er nu.

 • 0
 • 0
#9 Martin Jünckow

Hvis det blot var animerede videoer var jeg enig, men der er rent faktisk en live demo on stage her: http://news.microsoft.com/windows10story/ 1t40m inde.

Det her er ikke bare et koncept vi vil se om 10 år, de har prototyper meget langt fremme i udviklingen.

Og Ars har fået lov at prøve dem: http://arstechnica.com/gadgets/2015/01/hands-on-with-hololens-making-the...

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere