Microsoft vil bygge SSH ind i Windows

Illustration:
OpenSSH skulle være på vej ind i Windows' terminal-vindue. Og samtidig vil Microsoft bidrage til open source-projektet, meddeler virksomheden.

Snart kan du måske skrive ssh i kommando-interfacet i Microsofts Windows.

Hvis der ellers skal ssh'es fra Windows til eksempelvis Linux, har det traditionelt krævet tredjepartsprogrammer, men nu meddeler engineer manager for PowerShell Team hos Microsoft Angel Calvo i et blogindlæg, at der er planer om at integrere OpenSSH i PowerShell.

PowerShell er et .Net-baseret framework, der blandt andet inkluderer en command-line shell, fremgår det af Wikipedia.

Calvo skriver på bloggen, at det har været en populær forespørgsel at få bygget Secure Shell-protocol (SSH) ind i PowerShell for at integrere mellem Windows og Linux. Og i den forbindelse er det meningen, det både skal være muligt at ssh'e fra Windows til Linux og den anden vej.

»Dermed vil kombinationen af PowerShell og SSH levere en robust og sikker løsning til at automatisere og fjernadministrere Linux og Windows-systemer,« skriver Calvo, som desuden fortæller, at der er mange SSH-løsninger, som Linux-brugere kan anvende, mens valgmulighederne er begrænsede til Windows.

OpenSSH

Men det skal altså være slut nu. Konkret vil PowerShell-holdet indarbejde SSH-løsningen OpenSSH. Og det kommer angiveligt til at betyde bidrag fra Microsoft til open source-projektet, lyder det til på Calce:.

»Jeg er glad for at kunne annoncere, at PowerShell-holdet vil understøtte og bidrage til OpenSSH-community'et - meget spændt på at arbejde sammen med OpenSSH communitiet om at levere PowerShell og Windows SSH-løsningen.«

Men hvornår kommer SSH til PowerShell, spørger Calvo selv retorisk i blogindlægget.

»Holdet befinder sig i den tidlige planlægningsfase, og der er ikke nogen fastsatte dage endnu. Men PowerShell-holdet kommer med detaljer om datoer og tilgængelighed (af SSH) i den nærmeste fremtid.«

Tredje gang er som bekendt lykkens gang. Og det betyder måske noget her, for det er tredje gang, holdet bag PowerShell forsøger at understøtte SSH, skriver Calvo. Men nu skulle der være håb.

»Foranlediget af ændringer i lederskab og kultur, har vi besluttet at give det et skud til, og denne gang - fordi vi er i stand til at påvise en klar og tiltalende kundeværdi - er firmaet meget opbakkende. Jeg vil gerne bruge et øjeblik på at takke alle jer i communitiet, som klart og tydeligt har talt for, hvorfor og hvordan vi bør understøtte SSH! Jeres stemme betyder noget, og vi lytter,« slutter Calvo.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Kasper Hansen

Åh nej. Nu har vi endelig noget der virker. Så skal de ikke komme og "forbedre" produktet. Hvorfor kan de ikke bare lave deres egen implementation? OpenSSH har da ikke gjort nogen noget.

Sikke noget pjat at skrive. Open source handler netop om at bidrage, og det er der ikke for mange (nok) der gør. Det var fx en væsentlig årsag til Heartbleed i OpenSSL. Når du ikke har nok øjne på koden kan bugs og sikkerhedshuller gemme sig i årevis. Det er fantastisk nyt at MS vil bidrage positivt til open source projekter på denne måde.

 • 11
 • 2
#9 Jesper Lund Stocholm Blogger

Åh nej. Nu har vi endelig noget der virker. Så skal de ikke komme og "forbedre" produktet. Hvorfor kan de ikke bare lave deres egen implementation? OpenSSH har da ikke gjort nogen noget.

Hvis man kigger lidt på, hvordan Microsoft har bragt OSS-komponenter ind i deres systemer på det sidste, så kunne eksempler (sammenlignelige med OpenSSH) være

Git-support i Visual Studio jQuery-support i ASP.Net

I begge tilfælde har Microsoft "linket" til pakkerne i deres systemer og i øvrigt bidraget til "moderprojektet" med kodeændringer.

Mon ikke vi kommer til at se det samme her? Basalt set vil vi sikkert se en PowerShell-wrapper til OpenSSH, så allerede eksisterende funktionalitet i PowerShell kan drage nytte af SSH og så tredjeparts-programmer uden videre kan bruge SSH via PS (uden yderligere installation af programmer)

Jeg glæder mig i hvert fald over, at Git-understøttelsen i Visual Studio med dette nok også kommer til at understøtte SSH.

 • 7
 • 0
#12 Esben Nielsen

De kunne jo lave en RDP tunnel i ssh ligesom X tunnel. Ikke med fuldt skrivebord, kun een applikation ad gangen - som X bare meget mere effektivt. På Linux kunne en klient bygge på rdesktop, som snakker RDP i dag.

Har Wayland en protokol til dette allerede?

 • 0
 • 0
#14 Troels Arvin

@Esben/@Mads: Jeg er i denne sammenhæng lidt ligeglad med GUI. Jeg savner, at jeg fra min Linux-box let kan logge på en Windows-server og tjekke eventlog, processer, fri diskplads, osv. Altså uden at skulle gennem en tung GUI login-sekvens først.

 • 1
 • 0
#18 Kræn Hansen

Mon ikke det er en reference til dette begreb?

Skræmmende. Vi kan håbe på at det er nye tider. Jeg vil tro at det er svært at eksekvere den sidste del af strategien i dette konkrete tilfælde, da det vil være umådeligt svært at finde på extensions der er så banebrydende at MS kan skabe markeds dominans omkring SSH, hvilket var forudsætningen for det sidste skridt, som jeg få står modellen.

 • 0
 • 0
#20 Troels Henriksen

Skræmmende. Vi kan håbe på at det er nye tider. Jeg vil tro at det er svært at eksekvere den sidste del af strategien i dette konkrete tilfælde, da det vil være umådeligt svært at finde på extensions der er så banebrydende at MS kan skabe markeds dominans omkring SSH, hvilket var forudsætningen for det sidste skridt, som jeg få står modellen.

Et væsentligt større problem er at stort set alle SSH-serverne kører noget andet end Windows, så hvad skulle Microsoft helt præcist kunne gøre? Hele denne debat om hvorvidt de vil gentage deres 90'er-taktikker er meningsløs i denne situation.

Hvis man endelig vil være paranoid, så er der langt større sandsynligvis for at det er Linux-samfundet der vil lave inkompatible udvidelser - ihukom, at OpenSSH som sådan er et OpenBSD-projekt der blot også har en portabel udgave, og Linux har lang historie for (af både gode og mindre gode grunde) at udvide, ændre og forlade de etablerede standarder.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere