Microsoft vil bygge SSH ind i Windows

3. juni 2015 kl. 14:5620
OpenSSH skulle være på vej ind i Windows' terminal-vindue. Og samtidig vil Microsoft bidrage til open source-projektet, meddeler virksomheden.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Snart kan du måske skrive ssh i kommando-interfacet i Microsofts Windows.

Hvis der ellers skal ssh'es fra Windows til eksempelvis Linux, har det traditionelt krævet tredjepartsprogrammer, men nu meddeler engineer manager for PowerShell Team hos Microsoft Angel Calvo i et blogindlæg, at der er planer om at integrere OpenSSH i PowerShell.

PowerShell er et .Net-baseret framework, der blandt andet inkluderer en command-line shell, fremgår det af Wikipedia.

Calvo skriver på bloggen, at det har været en populær forespørgsel at få bygget Secure Shell-protocol (SSH) ind i PowerShell for at integrere mellem Windows og Linux. Og i den forbindelse er det meningen, det både skal være muligt at ssh'e fra Windows til Linux og den anden vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dermed vil kombinationen af PowerShell og SSH levere en robust og sikker løsning til at automatisere og fjernadministrere Linux og Windows-systemer,« skriver Calvo, som desuden fortæller, at der er mange SSH-løsninger, som Linux-brugere kan anvende, mens valgmulighederne er begrænsede til Windows.

OpenSSH

Men det skal altså være slut nu. Konkret vil PowerShell-holdet indarbejde SSH-løsningen OpenSSH. Og det kommer angiveligt til at betyde bidrag fra Microsoft til open source-projektet, lyder det til på Calce:.

»Jeg er glad for at kunne annoncere, at PowerShell-holdet vil understøtte og bidrage til OpenSSH-community'et - meget spændt på at arbejde sammen med OpenSSH communitiet om at levere PowerShell og Windows SSH-løsningen.«

Men hvornår kommer SSH til PowerShell, spørger Calvo selv retorisk i blogindlægget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Holdet befinder sig i den tidlige planlægningsfase, og der er ikke nogen fastsatte dage endnu. Men PowerShell-holdet kommer med detaljer om datoer og tilgængelighed (af SSH) i den nærmeste fremtid.«

Tredje gang er som bekendt lykkens gang. Og det betyder måske noget her, for det er tredje gang, holdet bag PowerShell forsøger at understøtte SSH, skriver Calvo. Men nu skulle der være håb.

»Foranlediget af ændringer i lederskab og kultur, har vi besluttet at give det et skud til, og denne gang - fordi vi er i stand til at påvise en klar og tiltalende kundeværdi - er firmaet meget opbakkende. Jeg vil gerne bruge et øjeblik på at takke alle jer i communitiet, som klart og tydeligt har talt for, hvorfor og hvordan vi bør understøtte SSH! Jeres stemme betyder noget, og vi lytter,« slutter Calvo.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
4. juni 2015 kl. 13:13

Hvis vi så også kan få sftp/scp understøttelse i explorer kan det være vi endeligt kan aflive den for****** ftp protokol. Bedre sent end aldrig.

10
4. juni 2015 kl. 12:17

Dette er en overraskende og god nyhed.

Jeg rigtig træt af RDP-adgang til Windows-servere. Jeg glæder mig til, at jeg kan SSH'e ind på dem.

12
4. juni 2015 kl. 14:59

De kunne jo lave en RDP tunnel i ssh ligesom X tunnel. Ikke med fuldt skrivebord, kun een applikation ad gangen - som X bare meget mere effektivt. På Linux kunne en klient bygge på rdesktop, som snakker RDP i dag.

Har Wayland en protokol til dette allerede?

14
4. juni 2015 kl. 15:42

@Esben/@Mads: Jeg er i denne sammenhæng lidt ligeglad med GUI. Jeg savner, at jeg fra min Linux-box let kan logge på en Windows-server og tjekke eventlog, processer, fri diskplads, osv. Altså uden at skulle gennem en tung GUI login-sekvens først.

15
4. juni 2015 kl. 15:48

@Troels

Den information kan du trække ud via WMI. Det er måske en kende overkill til dit behov men det er muligt. :)

7
4. juni 2015 kl. 08:08

...endnu en ssh implementering med NSA-bagdør.

3
3. juni 2015 kl. 20:59

Det har da taget dem længe at finde ud af det, og så 2 vejs, endnu bedre. Så mangler vi bare at de også går over til demons... ;)

1
3. juni 2015 kl. 18:46

Åh nej. Nu har vi endelig noget der virker. Så skal de ikke komme og "forbedre" produktet. Hvorfor kan de ikke bare lave deres egen implementation? OpenSSH har da ikke gjort nogen noget.

9
4. juni 2015 kl. 08:37

Åh nej. Nu har vi endelig noget der virker. Så skal de ikke komme og "forbedre" produktet. Hvorfor kan de ikke bare lave deres egen implementation? OpenSSH har da ikke gjort nogen noget.

Hvis man kigger lidt på, hvordan Microsoft har bragt OSS-komponenter ind i deres systemer på det sidste, så kunne eksempler (sammenlignelige med OpenSSH) være

Git-support i Visual Studio jQuery-support i ASP.Net

I begge tilfælde har Microsoft "linket" til pakkerne i deres systemer og i øvrigt bidraget til "moderprojektet" med kodeændringer.

Mon ikke vi kommer til at se det samme her? Basalt set vil vi sikkert se en PowerShell-wrapper til OpenSSH, så allerede eksisterende funktionalitet i PowerShell kan drage nytte af SSH og så tredjeparts-programmer uden videre kan bruge SSH via PS (uden yderligere installation af programmer)

Jeg glæder mig i hvert fald over, at Git-understøttelsen i Visual Studio med dette nok også kommer til at understøtte SSH.

2
3. juni 2015 kl. 20:34

Åh nej. Nu har vi endelig noget der virker. Så skal de ikke komme og "forbedre" produktet. Hvorfor kan de ikke bare lave deres egen implementation? OpenSSH har da ikke gjort nogen noget.

Sikke noget pjat at skrive. Open source handler netop om at bidrage, og det er der ikke for mange (nok) der gør. Det var fx en væsentlig årsag til Heartbleed i OpenSSL. Når du ikke har nok øjne på koden kan bugs og sikkerhedshuller gemme sig i årevis. Det er fantastisk nyt at MS vil bidrage positivt til open source projekter på denne måde.

18
5. juni 2015 kl. 10:24

Mon ikke det er en reference til dette begreb?

Skræmmende. Vi kan håbe på at det er nye tider. Jeg vil tro at det er svært at eksekvere den sidste del af strategien i dette konkrete tilfælde, da det vil være umådeligt svært at finde på extensions der er så banebrydende at MS kan skabe markeds dominans omkring SSH, hvilket var forudsætningen for det sidste skridt, som jeg få står modellen.

20
5. juni 2015 kl. 14:15

Skræmmende. Vi kan håbe på at det er nye tider. Jeg vil tro at det er svært at eksekvere den sidste del af strategien i dette konkrete tilfælde, da det vil være umådeligt svært at finde på extensions der er så banebrydende at MS kan skabe markeds dominans omkring SSH, hvilket var forudsætningen for det sidste skridt, som jeg få står modellen.

Et væsentligt større problem er at stort set alle SSH-serverne kører noget andet end Windows, så hvad skulle Microsoft helt præcist kunne gøre? Hele denne debat om hvorvidt de vil gentage deres 90'er-taktikker er meningsløs i denne situation.

Hvis man endelig vil være paranoid, så er der langt større sandsynligvis for at det er Linux-samfundet der vil lave inkompatible udvidelser - ihukom, at OpenSSH som sådan er et OpenBSD-projekt der blot også har en portabel udgave, og Linux har lang historie for (af både gode og mindre gode grunde) at udvide, ændre og forlade de etablerede standarder.

5
3. juni 2015 kl. 22:03

I så fald er det en rigtig dårlig ide at gøre det igennem openSSL, da hvis de udvider openSSL med lukket kode, har 3 muligheder: 1) frigiv koden til udvidelsen. 2) Betal bøden og frigiv koden. 3) undlad at tilføje lukket kode.

6
3. juni 2015 kl. 22:16

Hverken OpenSSL eller OpenSSH er udgivet med en GPL eller anden "copyleft" license. Tværtom er OpenSSH under BSD license, og OpenSSL er Apache 1.0 og 4-clause BSD, som gør den GPL-inkompatibel.

(Kilde: http://en.wikipedia.org/)