Microsoft vil bruge Google-teknik for at få fart på Windows 10 igen

Illustration: Microsoft
Vil formentlig genoprette meget af ydelsen, som gik tabt efter Spectre.

Som de fleste andre leverandører af operativsystemer har Microsoft udgivet sikkerhedsopdateringer til Windows, der skal bidrage til at forhindre udnyttelse af de meget omtalte processorsårbarheder Meltdown og Spectre.

Specielt Spectre-familien med sårbarheder har ført til en del hovedbrud, fordi beskyttelsen i mange tilfælde kan gå betydeligt ud over ydelsen.

Nu står det klart, at Microsoft vil anvende en teknik, som kan reducere ydelsestabet knyttet til disse sikkerhedsfiks betydeligt. Det måske lidt specielle er, at teknikken er udviklet af Google.

Retpoline

Kort tid efter, at sårbarhederne blev offentligt kendt i starten af 2018, præsenterede Google en teknik, som skal begrænse 'spekulativ kørsel' i så høj grad, at det kan forhindre angreb, som udnytter den ene af de to oprindelige Spectre-sårbarheder (Branch target injection/CVE-2017-5715). Samtidig med at ydelsestabet er minimalt.

Teknikken kaldes for Retpoline. Hvordan den fungerer, beskrives her.

Retpoline er blevet implementeret blandt andet i flere Linux-baserede operativsystemer, men ikke i de nuværende Windows-versioner. Det er åbenlyst, at Microsoft arbejder på det.

Til foråret

I et Twitter-indlæg, som er omtalt af MSPoweruser, bekræfter Mehmet Iyigun fra Microsoft Windows/Azure Kernel Team, at Retpoline er implementeret og aktiveret i testudgaver af Windows-versionerne, som kommer i foråret 2019.

Microsoft vil også bruge noget, de kalder for 'import optimization', som yderligere skal reducere ydelsespåvirkningen, som skyldes indirekte kald i kernel-modus. Foreløbig har Microsoft ikke oplyst, hvad det egentlig går ud på.

»Kombineret er nedgangen i performance fra Spectre v2-skadebegrænsning reduceret til støjniveau i de fleste scenarier,« skriver Iyigun.

Dette er selvfølgelig en god nyhed for brugerne af Microsofts nyeste operativsystemer. Men indtil videre er der intet, der tyder på, at selskabet vil implementere Retpoline i sine ældre operativsystemer, som fortsat bruges af rigtig mange.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere