Microsoft var klar til at købe Nokia - prisen lagde forhandlinger på køl

7 kommentarer.  Hop til debatten
Microsoft og Nokia har forhandlet om en mulig handel inden for den seneste måned, men ifølge Wall Street Journal har de to ikke kunnet nå til enighed.
20. juni 2013 kl. 09:55
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Lige siden Nokia-direktør og tidligere topchef i Microsoft Stephen Elop overtog roret i den læksprungne finske mobilsupertanker, har rygterne svirret om, at Microsoft ville købe Nokias mobilforretning. Nu har rygterne fået nyt liv, skriver avisen Wall Street Journal.

De to firmaer har ifølge avisen afholdt forhandlinger inden for den seneste måned, hvor Microsofts mulige køb af Nokias mobilforretning også kom på bordet.

Imidlertid har de to firmaer angiveligt ikke kunnet nå til enighed om blandt andet prisen, ligesom Nokias markedsposition, som er faldet drastisk de senere år, men dog nu ser ud til at have stabiliseret sig, skulle have vakt bekymring for, om det ville være en fornuftig handel.

Microsoft har de seneste tre år arbejdet på at indhente det tabte terræn på mobilmarkedet, efter først Apples iOS og siden Googles Android har presset både Microsofts mobilstyresystemer og pc-styresystemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nokia, som ligeledes blev fanget på det forkerte ben af de nye typer smartphones og den rivende udvikling, valgte at indgå et tæt partnerskab med Microsoft om Windows Phone-platformen, som dog stadig kun har en meget begrænset markedsandel i forhold til de to altdominerende mobilstyresystemer iOS og Android.

Version2's nytårsquiz for 2013 indeholdt et spørgsmål om, hvorvidt Nokia inden 1. december 2013 var blevet opkøbt. 25 procent svarede ja, mens 75 procent følte sig overbevist om, at Nokia også i 2013 vil stå på egne ben.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
23. juni 2013 kl. 15:30

Der er ikke nogen tvivl om, at det ville være et problem for Microsoft, hvis Nokia fik succes med deres nye system. Så vidt jeg ved, har Windows Phone ikke succes på andet end Nokia telefoner endnu, så den succes ville ikke være rar at undvære.

Til gengæld er det vel heller ikke tilfældig, at Nokia pludselig er overbevist, om at de skal ansætte en mand fra Microsoft som direktør. Havde Microsoft købt Nokia, så havde de nok ansat Elop som direktør for Nokia alligevel. Så ved at lokke Nokia til at ansætte Elop, har de fået en hel del rabat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Elop#Career

7
23. juni 2013 kl. 13:14

Virkeligt synd, at det er gået sådan med Nokia. Jeg er stadig overbevist om, at de havde klaret sig godt i dag, hvis de havde satset på MeeGo, men sådan gik det ikke.

1
20. juni 2013 kl. 11:00

Det eneste MS forsøgte var at få en hardware afdeling.

5
21. juni 2013 kl. 10:13

Det eneste MS forsøgte var at få en hardware afdeling.

Altså...

Det er nok i virkeligheden meget mere komplekst end som så.

Mulige fordele ved en MS-overtagelse af Nokia er allerede nævnt. Men bemærk tillige hvad der ikke er nævnt; nemlig at Nokia skulle være en success der bare venter på at blomstre og give stort afkast(!)

MS skulle med andre ord i givet fald købe Nokia af rent strategiske årsager, og gevinsten ved det ville være minimal, set i lyset af det tætte strategiske samarbejde MS og Nokia i forvejen har.

Kigger vi på de andre store producenter, er billedet at der sælges mange Android modeller (på nær fra Apple og Blackberry selvsagt), og lidt småt brændbart i tilgift, bl.a. Bada og WP. Nokia derimod, går helt udenom Android, men har lov til at køre deres Asha-linje så de også i givet fald kan overleve dansen med MS. Så at samarbejdet er strategisk vigtigt for MS, tror jeg ikke der kan være tvivl om. Ligeså kan der ikke være tvivl om at Nokia får en god pris for at holde nallerne fra Android.

Så et strategisk opkøb af Nokia giver næsten kun mening for MS som damage control for at forhindre at andre får fat i det.

Og derfor - tror jeg - skal man ikke lægge for meget i opkøbsforhandlinger mellem MS og Nokia. For MS er ikke nødvendigvis interesseret i at overtage Nokia, men er nok mere interesseret i at "trykprøve" Nokias vilje til at sælge.

Hvis Nokia ikke er specielt salgsvillige overfor MS, er de det nok heller ikke overfor eksempelvis de nye kinesiske spillere på markedet. Og så er det mere rationelt for MS at holde så meget af risikoen ved at satse på WP udenfor MS, ved at lade hardware-delen (Nokia) - inklusive dens risiko og kapitalbinding - blive udenfor MS, så de kan nøjes med risikoen ved WP alene.