Microsoft udsender udviklingsværktøjer til kvantecomputer

Nye værktøjer indeholder lokal kvantecomputer-simulator, sproget Q# og biblioteker.

Som et led i firmaets kvantecomputer-strategi har Microsoft udsendt en gratis tidlig udgave af dets kvanteudviklingpakke. Det skriver firmaet i en pressemeddelelse. Pakken blev annonceret på en konference i september.

Værktøjerne i pakken er tæt integreret med Microsofts udviklingsværktøj Visual Studio, forlyder det. De indeholder blandt andet en kvantecomputer-simulator, der kører lokalt, sproget Q# og biblioteker til udvikling.

En kvantecomputer benytter såkaldte qubits, som udnytter den særlige kvanteegenskab, at et system kan være i en superposition af to tilstande – populært sagt både ‘0’ og ‘1’ på samme tid.

Simulatoren kan arbejde med omkring 30 logiske qubits på en almindelig laptop, loves der.

Udover værktøjerne kommer pakken med en stor mængde dokumentation.

Microsoft håber, at pakken vil give udviklerne mod på at springe ud i den særprægede verden. Som et eksempel på muligheder, der ikke findes på hverdagens computere, nævner forsker Krysta Svore 'kvante-teleportering.'

Bag den fængslende betegnelse ligger muligheden for på sikker vis at dele information på tværs af qubits, der er forbundet ved hjælp af 'sammenfiltring' eller entanglement, en bestemt slags kvantetilstand.

Microsoft håber - i lighed med mange andre spillere - på en dag at realisere en effektiv kvantecomputer. Microsofts forskeres bud bygger på såkaldte 'topologiske' kvantebit. Det sker i samarbejde med Niels Bohr-instituttet på Københavns Universitet.

Virksomheder som IBM og D-Wave Systems har allerede udviklet funktionelle kvantecomputere, der dog ikke har kapacitet til at løse særlig mange problemer i den virkelige verden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere