Microsoft tvinger Windows 10-brugere til at opdatere til efteråret

19. juli 2019 kl. 13:097
Microsoft tvinger Windows 10-brugere til at opdatere til efteråret
Illustration: Microsoft.
Endnu en version af Windows 10 har kurs mod kirkegården. Det betyder, at en gruppe brugere til efteråret tvinges til at opdatere deres system. Men også den opdaterede version er kun en stakket frist.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når de sidste blade på træerne indtager deres årlige sprøde og krøllede form, siver livet også ud af Windows 10 version 1803. Det gælder både for Home, Pro, Pro for Workstations og IoT Core.

Det bekræfter Microsoft i et blogindlæg.

De pågældende versioner vil fra den 12. november ikke længere modtage sikkerhedsopdateringer, så herfra er der kun at kigge fremad med de nyere versioner såsom 1903, skriver Microsoft.

»Kunder, der kontakter Microsoft Support efter denne dato, vil blive vejledt til at opdatere enheden til den nyeste version af Windows 10, så de bevarer retten til at få support,« står der i indlægget.

Med ført hånd

Sidder du allerede nu i sommervarmen og tænker, at en dag midt i november, hvor supporten af dit system bortfalder, virker langt væk, så vær ej nervøs. Microsoft har nemlig ikke tænkt sig, at lade dig slippe af sted med at bevare 1803-versionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft virker således til at have en stålsat ambition om at lægge systemet dødt. Derfor vil du om ikke få en påmindelse så i yderste tilfælde blive tvangsopdateret til 1903-versionen. Det fremgår af selvsamme blogindlæg.

»Når en Windows 10-enhed er tæt på eller ved ophør af tjenesten, starter Windows Update automatisk en funktionsopdatering for at sikre enhedssikkerheden og økosystemets tilstand.«

Det er en pæn måde at sige til brugerne, at de selv kan vælge at opdatere. Ellers gør Microsoft det for jer.

En del af en større plan

Når 1803-versionen af Windows 10 pensioneres til efteråret, er det blot endnu en version af systemet, der sendes på alderdomshjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom brugerne i efteråret altså tvinges til at opgradere til den nyere version af Windows 10, er der allerede fastsat en slutdato for den version også.

Det tegner således til, at brugerne igen i slutningen af næste år kan komme i noget nær samme situation. Ifølge de officielle skemaer hos Microsoft, er 1903-versionen indtil videre sat til miste serviceringen fra december 2020.

Nedenfor kan du få overblikket over, hvordan tilbagetrækningsplanerne ser ud for Windows 10-versionen.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
23. juli 2019 kl. 09:10

Det råd, som Hans her indirekte giver med jævnligt, og som miminum efter hver større opdatering, at gå settings igennem med en tættekam, er ikke dårligt.

Man kan så ved samme lejlighed reflektere over, hvorfor der defaultes til noget, som så meget ligner et privacy mareridt, og hvordan visse centrale spørgsmål, løbende bliver omformuleret og derfor igen kommer med en ny default, som stritter i den forkerte retning ud fra et privacy synspunkt.

Man skulle ellers tro, at vi var kunderne, iom. vi får lov til at betale for det, som der findes gratis alternativer til, men jeg synes at man også her bliver efterladt med en kraftigt mistanke om, at vi i stedet bliver betragtet som produktet; Zuboff har da heller ikke just pæne ord til overs om den retning, som Microsoft har taget under Nadella.

Jeg siger ikke, at Windows ikke er det værd; jeg siger bare: få nu tilpasset det, så det passer til dig og dine behov og dit brugsmønster. Der er kun dig til at passe på dig, og hvad andre mener er godt for dig, behøver ikke at være det - for det er kun dig, som kan vide det. Og tænk så i øvrigt godt over dine valg og deres konsekvenser.

PS: Jeg ville holde mig fra de registry ændringer mv., som er beskrevet i det, som Hans linker til. Ikke fordi, at det, som Microsoft ikke vil give os kontrol over, er ligegyldigt, men fordi at hvis det er vigtigt nok for dig til, at du tør kaste dig ud i dens slags julelege, så bør du seriøst genoverveje dit valg af platform. Og hvis ikke, så lad være, og lev istedet med det.

5
22. juli 2019 kl. 15:28

MS kan åbentbart ikke gøre noget rigtigt, i nogles øjne.

Jo da, de er begyndt at understøtte og implementere Linux/Unix understøttelse.

Men listen af "løgne", fejl og mangler fra MS er desvære langt. Hvad blev der f.eks. af deres mobil OS, hvor de ofret deres CE på alteret. Hvor mange igen blev efterladt med et OS, uden understøttelse og support.

Eller mediecentret, som bare forsvandt, lige da det var blevet så stabilt, at det var tæt på brugbart.

Som jeg skriv, det betyndte godt med Win10, men de er faldet i deres egen gamle fælde. Hvor der abselolut skal ske fornyelser og opdateringer hver 3-4 år. Men nye GUI og andre tiltag, som langt de fleste bruger, ikke bruger eller øsnker. Men som kun er med til at øge forbruget af resurser, og intruducere nye fejl.

Tror langt de fleste bruger, bare vil have et stabilt OS/GUI, hvor der ikke sker de store forandringer eller fornyelser. Jeg selv bruger det kun som platform for at starte spil, så jeg er ikke hårdt ramt.

Men igen, hvis vi ikke lige taler gaming, eller andre opgaver hvor alle resurser er vigtigt. Så løses det meste i dag jo med vitualisering og arbejde i skyen. I en normalt dagligdag er det anvendte OS efterhånden ligegyldigt, så længe det er stabilt, sikkert og ikke bruger unødvendige resurser, og man som bruger kan bestemmme over OS, og ikke omvent. Her er Windows Enterpice udgaver ltsb/ltsc langt at fortrække på Windows platformen. Men det har også taget rigtigt meget tid for MS at forstå, at mange bare har brug for en stabil LTS udgave. Og ikke nye udgaver versioner af Candy Crush eller 3D printer og tegninger.

4
22. juli 2019 kl. 12:50

Tja det er jo så en af de dejlige ting ved at være skiftet til Linux. :)

En lidt underlig kommentar. Hvis MS bare lader stå til så er de uansvarlige, tvinger de folk til at opdatere så det også galt.

MS kan åbentbart ikke gøre noget rigtigt, i nogles øjne.

3
22. juli 2019 kl. 12:27

Dejligt at være skiftet til Linux
Tja det er jo så en af de dejlige ting ved at være skiftet til Linux. :)

Ja den nemme opdatering. Eller valg af GUI med 1-2 comandolinjer er guld værd.

Men synes da også andre mange ting, er et skifte værd.

Som. Bedre understøttelse af ældre hardware. Fil system Bruger rettighede og sikkerhed. Installation af software og opdatering Standart system for server software til skyen Mange GUI og mulig valg, så man får et OS/GUI der passer en
Køre på meget hardware, det er en fordel at have samme OS på Tablet, Desktop, Server og på raspberry pi (venter spændt på V4)

  • Og nok den største force, ud over sikkerhed, og at det er standart valg på server siden i skyen. Der findes distrupitioner til meget hardware. Samt det køre rimeligt på også ældre hardware, med især lidt ram. Hvis man finder en pasende version.

Og sikkert en helt masse andre ting, som jeg heldigvis ikke længere belemmers så meget med. Da jeg i privaten, nu kun har min gamer PC kørende på Windows. Men de tvungen opdateringer, som kan vælte software, og den store mængte af unødvendige ændringer og mallware, det er jeg stadig godt træt af.

lige da version 10 var udkommet, så synes jeg at MS for en gang skyld have oppet sig. Men det er kun gået ned af bakken siden.

Kubuntu synes jeg selv køre fint nu, og er mit fortrukkende valg, men Mint som nu også køre med en Ubuntu version i kernen, er også et fint valg.

Prøvet kort Elementary OS det er FLOT, Apple kan godt gå hjem og lægge sig.

https://www.techradar.com/news/best-linux-distro

Man kan starte her. Evt boot på en CD/USB og se om alt hardware køre ud af boksen. Det plejer det.

https://itsfoss.com/best-linux-beginners/

2
22. juli 2019 kl. 11:40

Tja det er jo så en af de dejlige ting ved at være skiftet til Linux. :)