Microsoft tjener 750 millioner på HTC's Android-telefoner
Styresystemet Android skulle have været et gratis alternativ til iOS og Windows på mobilen, men i praksis er det endt helt anderledes. Android er nemlig blevet bombarderet med søgsmål om overtrædelse af patenter, som har ført til betaling af licenser til firmaer som Microsoft.
Nu er Microsofts aftale med en af verdens mest succesfulde Android-producenter ? taiwanske HTC ? kommet frem.
Hver gang HTC langer en telefon med Android over disken, får Microsoft udbetalt fem dollars, lidt over 25 kroner. Det skriver Business Insider, ud fra en rapport som analytikeren Walter Pritchard hos Citi har offentliggjort.
Med omkring 30 millioner solgte HTC-telefoner med Android giver det alene en indtægt på 150 millioner dollars til Microsoft, svarende til over 750 millioner kroner, skriver analysetjenesten Asymco.com.
Til sammenligning har Microsoft solgt to millioner licenser til Windows Phone 7, og med en licensbetaling på estimeret 15 dollars pr. licens, bliver Microsofts direkte profit på styresystemet højst 30 millioner dollars, eller lidt over 150 millioner kroner.
At der er solgt to millioner licenser til hardwareproducenterne er i øvrigt ikke ensbetydende med, at der er solgt to millioner telefoner.
Microsoft har været på krigsstien over for en række Android-producenter, og derfor kan indtægterne fra licenser for styresystemet være meget højere end bare HTC-andelen.
Samtidigt har også andre firmaer med en stor patent-skattekiste været på jagt, herunder Apple, og sagsøgt producenterne af Android-hardware. Oracle har desuden angrebet Android ved at sagsøge Google for at have kopieret Java-teknologi i den virtuelle maskine Dalvik i Android.
Hvor mange af producenterne, der betaler Microsoft, og hvad de betaler, er ukendt, men ifølge analytikeren fra Citi-koncernen går Microsoft efter beløb på mellem 7,50 dollars og 12,50 dollars pr. solgt Android-enhed.
Det seneste firma i Microsofts sigtekorn har dog nægtet at indgå et forlig med Microsoft. Boghandlerkæden Barnes & Noble har for nyligt offentligt kritiseret Microsoft i skarpe vendinger for at true firmaet med en retssag om patenter for Android. Barnes & Noble står bag e-bogslæseren Nook, som kører på Android, og Microsoft mente, at en række ? i de flestes øjne ret generelle patenter ? blev krænket af Nook.
I stedet for at indgå en aftale om licensbetaling har Barnes & Noble taget kampen op og offentliggjort de krav, som Microsoft havde stillet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.