Microsoft tilbage i EU's monopolsøgelys over forsvundet browser-menukort

EU-Kommissionen vil nu se nærmere på, om Microsoft har krænket den aftale, selskabet indgik i 2009 om at tilbyde Windows-brugerne et valg mellem forskellige browsere.

Microsoft skal nu atter stå skoleret over for EU-Kommissionen på grund af Internet Explorer. Kommissionen har nemlig besluttet at undersøge, om Microsoft har overtrådt den aftale, der blev indgået i december 2009 om at tilbyde Windows-brugerne et valg mellem forskellige browsere. Det oplyser kommissionen ifølge en pressemeddelelse.

Aftalen indebar, at Microsoft slap for en decideret sag om integrationen af Internet Explorer i Windows mod til gengæld at fremvise et menukort, hvor brugeren blev bedt om at tage stilling til, hvilken browser han ønskede at benytte.

Læs også: Microsoft: Browser-menukortet kommer i næste måned

Det var meningen, at Microsoft skulle tilbyde menukortet frem til 2014, men angiveligt forsvandt menukortet, da Microsoft i februar 2011 begyndte at udrulle Service Pack 1 til Windows 7.

»Vi tager det meget alvorligt, at vores afgørelser bliver overholdt. Jeg stolede på, at selskabets indberetninger var korrekte, men det ser ud til ikke at have været tilfældet, så vi er omgående skredet til handling. Hvis det efter vores undersøgelse viser sig, at Microsoft har brudt aftalen, kan Microsoft forvente sanktioner,« udtaler næstformand Joaquin Almunia fra EU-Kommissionen.

Microsoft oplyser ifølge The Verge, at der er tale om en teknisk fejl, som gjorde, at menukortet ikke blev vist på 28 millioner Windows-pc'er.

Microsoft hævder, at problemet nu er rettet, og selskabet tilbyder ifølge The Verge at forlænge aftalen med yderligere 15 måneder som kompensation for fejlen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#9 Deleted User

Ganske enkelt, fordi de andre leverandører af operativsystemer ikke er dømt for monopolmisbrug.

Hvilket i øvrigt udelukkende skyldes lavere markedsandel. Microsoft har formastet sig til at inkludere nogle få gratis programmer i Windows mens Apple stille og roligt er i gang med at køre alle softwareleverandører som ikke betaler 30% i beskyttelsespenge ud på et sidespor.

 • 5
 • 3
#10 Fini Alring

Såvidt jeg har forstået det, så tager de kun 30% hvis man vil sælge sin software via deres online butikker. Sålænge du har en digital-signatur fra Apple så du kan signere installeren kan folk uden problemer downloade apps til OSX (Mountain Lion) fra hvor som helst og installere dem. Desuden kan 'superbrugere' nemt fjerne denne sikkerhedsforanstaltning så de kan installere unsigned apps så meget de lyster.

 • 1
 • 0
#11 Niels Elgaard Larsen

Den gang EU's økonomi var velsmurt, skulle der en mindre politisk detonation til før de ænsede Microsofts monopolmisbrug. Nu hvor kassen er slunken er de der som en hveps!

Monopolsagerne mod Microsoft startede i 1998. Microsoft fik den første bøde på 497 millioner € i 2004. Og en bøde på 899 millioner € i 2007 for ikke at overholde vilkårene.

 • 6
 • 0
#18 Deleted User

Underligt, men jeg kan ikke se der skulle være noget at komme efter, Chrome vinder markedsandele hver dag....skulle man så tvinge Google til at fjerne sin opfordring til at skifte til Chrome når man søger på Google.com med en anden browser fordi Google næsten har monopol som søgemaskine?

Tror det bare er et spørgsmål om at EU vil score lidt ekstra til kassen ;-)

 • 1
 • 6
#19 Jarle Knudsen

Tror det bare er et spørgsmål om at EU vil score lidt ekstra til kassen ;-)

Microsoft er forpligtet at levere "browser ballot". De har fået en ekstra bøde for at undlade at overholde dommen denne gang, så det her er intet nyt som sådan (om de har gjort det med vilje eller ej er nok til diskussion)...

...men hvis en anden blev pålagt at udføre samfundstjeneste i forbindelse med en dom og så undlod at gøre det, hvad ville du sige?

 • 5
 • 1
#20 Deleted User

Er der nogen, der rent faktisk har oplevet at blive præsenteret for det menukort?

For de 3 maskiner jeg har købt med præinstalleret Windows 7 siden bekendtgørelsen, har jeg ikke fået noget menukort på, på noget tidspunkt. Jeg har kun set det på proof-of-concept screenshots i artikler om sagen.

Så er der rent faktisk levende mennesker derude, der har fået menukortet op på sin skærm, eller var det ren humbug?

 • 1
 • 0
#21 Søren Løvborg

Er der nogen, der rent faktisk har oplevet at blive præsenteret for det menukort?

Øh, ja. Det har fx været der på alle de Windows 7 maskiner jeg har haft fingrene i. De var dog alle rene Windows 7-installationer, ikke OEM-udgaver.

Hvis du har købt en computer med præinstalleret Windows 7 er der vel mulighed for at hardwareproducenten har fjernet browsermenuen igen, mens de alligevel var i gang med at trashe installationen med diverse bloatware. På samme måde som der vist også har været enkelte OEM-udgaver af Windows, hvor Firefox var standardbrowser.

 • 0
 • 0
#22 Deleted User

Såvidt jeg har forstået det, så tager de kun 30% hvis man vil sælge sin software via deres online butikker. Sålænge du har en digital-signatur fra Apple så du kan signere installeren kan folk uden problemer downloade apps til OSX (Mountain Lion) fra hvor som helst og installere dem. Desuden kan 'superbrugere' nemt fjerne denne sikkerhedsforanstaltning så de kan installere unsigned apps så meget de lyster.

Ja, men nu er Apple i gang med at få brugerene ind i deres egen butik. Det kan da godt være at man til den tid stadigvæk kan installere programmer udenom, men om et par år har Apple fået vænnet brugerne til at bruge deres butik, og så er det ligesom der man skal være hvis man vil sælge i respektable mængder. Superbrugere er ikke en særligt stor kundegruppe.

Høj markedsandel er sådan set en del af definitionen af monopol, og man skal have noget der ligner et monopol for at kunne dømmes for monopolmisbrug.

Og monopolmisbrug er at inkludere en browser og en videoafspiller i pakken med operativsystemet. Hvilket alle andre operativsystem pushere også gør, men Microsoft har en dominerende markedsposition og så er det ulovligt.

Hvorfor kan EU ikke lade denne skodsag ligge og så gøre noget der giver mening i forhold til at begrænse Microsofts markedsposition, fx tvinge PC producenterne til at adskille computer og operativsystem så man rent faktisk kan købe en computer uden at købe et operativsystem med?

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere