Microsoft til XP-brugerne: Køb en ny computer

29 kommentarer.  Hop til debatten
Fra den 8. marts vil XP-brugere få pop-up-beskeder om, at styresystemet fra april ikke længere får sikkerhedsopdateringer. Budskabet er, at man skal skifte til Windows 8.1 og købe en ny computer.
5. marts 2014 kl. 14:05
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Lørdag den 8. marts vil de mange millioner XP-brugere kloden over få serveret et pop-op-vindue med en advarsel: Microsoft stopper sikkerhedsopdateringer og support til Windows XP den 8. april. Det skriver sikkerhedsekspert Graham Cluley.

Beskeden vil fortsætte med at dukke op løbende, medmindre man slår den fra - men spørgsmålet er, hvor meget den hjælper. Microsofts råd til XP-brugerne er nemlig at skifte til Windows 8.1. Og da ’meget få gamle computere’ er i stand til at køre den nyeste aftapning af Windows, lyder næste anbefaling derfor at købe en ny pc.

Hjælpen til XP-brugerne består i, at de får lov gratis at bruge et værktøj til at flytte alle filer og indstillinger over på en ny computer.

Graham Cluley bemærker, at mange firmaer har bedt Microsoft om hjælp til at slå pop-up-beskederne fra på forhånd, for at undgå en storm på helpdesken på mandag. Mange steder - for eksempel i Region Midtjylland - er man nemlig nødt til at fortsætte med Windows XP og betaler så ekstra for stadig at få opdateringer fra Microsoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve pop-up-beskeden får heller ikke mange point fra Graham Cluley. Den indeholder nemlig et link uden meget forklaring på, hvad man skal forvente for enden af det link, og dermed er det oplagt for hackere at prøve at efterligne Microsofts besked, lyder hans vurdering.

Windows XP blev lanceret i 2001, men blev undervejs opgraderet kraftigt, da afløseren lod vente på sig. Først i 2007 havde Microsoft fået Windows Vista klar, men den opgradering blev sprunget over af mange, fordi Vista krævede meget af hardwaren og generelt fik masser af kritik.

I 2009 kom så Windows 7, men samtidigt havde Microsoft genoplivet Windows XP til den store dille i de år: skrabede netbooks, som det tunge Vista slet ikke kunne køre på. Dermed kan man have købt en computer i 2009 med Windows XP, som nu ikke længere er understøttet.

Blandt de danske besøgende til danske netmedier brugte 5 procent Windows XP ifølge seneste måling fra december fra Danske Medier Research.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
11. marts 2014 kl. 05:01

oplevelse af at win7, Win8 er blevet mere sikkert end XP. Og jeg har adskillelige maskiner med alle OS og de bruges i døgndrift.

Det jeg derimod oplever er at Win8 fejler hele tiden på måder, som brugeren ikke selv kan gøre noget ved. Nedbrud, programmer som ikke vil køre, indstillinger som er gemt så langt væk at man ikke kan indstille computeren. Al den viden brugerne har opbygget er med et slag forældet.

Det er simpelthen grænseløs arrogance og total mangel for respekt overfor brugerne at ændre i den grad på brugerfladen uden at bibeholde muligheden for kunderne at customize den til deres behov, hvilket er at beholde tingene funktionelle og som de kender det - fremfor at skulle starte fra 0 igen.

Microsoft spiller dræber ludo med atombomber og slår alle hjem - inkl de brikker som var nået i mål... På sigt gider ingen spille med dem da det bliver dødsygt.

29
9. marts 2014 kl. 23:11

er windows stadig noget skrammel. Men herfra fralægger vi os igen ansvaret for din datasikkerhed. Og henviser til vore højtlønnede konsulenter, som er uddannet af os, og som du således kan have tillid til. For selvfølgelig kan man kun have tillid til en konsulent, som har betalt 70.000 for at blive ekspert m e d p a p i r.

we care for you.

25
7. marts 2014 kl. 10:54

Der har være nok advarsel i nok tid i forvejen (og så en udsættelse af sidste udkald efter den tidsramme udløb) til at folk har haft mulighed for at skifte til nye løsninger.

XP høre fortiden til i en sådan grad at generelle anvendelse af XP på ingen måde kan beskrives som en acceptabel sikkerheds strategi. At kræve at man aldrig behøver at opgradere styresystemer og kræve at leverandøren skal levere sikkerhedsopdateringer af software der er 3-4 generationer gammel og aldrig må EOLe software er bizar.

Er der nogen der kræver af google at de levere opdateringer til android 2.X ? Selv om der sikkert er dimser derude der leveres med det OS idag...

28
7. marts 2014 kl. 13:15

kræve at leverandøren skal levere sikkerhedsopdateringer af software der er 3-4 generationer gammel

Det ville være en god pointe hvis Microsoft virkelig EOL'ede den ganske gamle Windows XP, og stoppede helt med at lave sikkerhedsopdateringer. Men det gør de jo ikke, når kunder stadig kan indgå supportaftaler om at køre videre på XP.

Det er altså en rent forretningsmæssig beslutning at de ikke vil levere opdateringer til alle med behov, men afkræve dem at købe en ny Windows licens, ofte sammen med ny hardware. Sådan er business også, men det ændrer jo ikke på at det giver en dårlig stemning, fx blandt nogen med en ellers velfungerende 7 år gammel computer. Microsoft betaler en pris i goodwill, på at bryde kunders tillid til produktet.

Med "produktet" mener jeg den computer de stod i butikken og valgte. Der var ingen klar vejledning om at der måtte forventes en ekstraudgift eller udskiftning i 2014. Her er det ikke nok med en bisætning dybt nede i en gang juridiske snirkler. Microsoft har ikke 100% af ansvaret for miseren, men de er en ret stor del af scenariet.

26
7. marts 2014 kl. 12:02

når nu der er masser der stadig bruger xp så fortsæt dog med supporten, og lad folk selv bestemme hvornår de vil skifte deres udstyr.

sikkerhedsmæssigt er der intet system der er sikkert da der altid vil være nogle der vil bryde det, eneste der faktisk skal til er man modtager en mail klikker et link og skaden er sket. og det er der millioner der intet aner om. ;)

27
7. marts 2014 kl. 12:59

Nej Ole - Det er rent faktisk skrup hamrende forkert. MS har ENDELIG erkendt at XP ikke længere lever op til dagens standarder (og XP er heller ikke i stand til at udnytte de funktioner der er i dagens HW så som løsninger til at forbedre batteribrugen eksempelvis)

Så som Jacob Damkjær siger. Der har været RIGELIGT med advarsler. De folk der har ladet stå til i enterpriseverdenen har valgt en meget forkert strategi og dermed ladet hånt om virksomhedens ve og vel, og burde efter min mening have et pikant vink med en vognstang og ikke et pænt gyldent håndtryk.

Til hjemmebrug kan man selvfølgelig sige at det er helt op til folk selv, men teknisk set gør MS faktisk det at de 1. tager ansvar for at verden ser anderledes ud end den gjorde i 2001 og 2. at de håber at score kassen på det :-). 1'eren synes jeg faktisk er helt ok. 2'eren står for deres egen regning, og man kan selvfølgelig ikke klandre dem i at forsøge at få noget i deres "slunkne" kasse, men spm er måske om det bliver en opgradering til et nyere MS OS eller om det bliver noget andet. De steder hvor jeg har kunnet kommet til det i privaten er det godt nok blevet til forskellige linux distros og ikke opgradering til win8 som jeg forsøger at springe let og elegant hen over med samlede ben.

21
6. marts 2014 kl. 14:19

Tænkte blot fortælle der findes folk der arbejder på lave alternativ til xp, og der finder jeg reactos som et spændende alternativ da de jo forsøger lave noget der erstatter windows, android er noget jeg selv godt kunne bruge da mine krav er ret simple, vil kunne bruge min gamle laptop til chat og høre musik og skal kunne virke over wifi. da jeg allerede har flere android enheder ville det være en god løsning, og kunne man trylle alle ens gamle maskiner om til reactos eller android kunne det nok redde en del maskiner fra blive skrottet.

Nej ReactOS er ikke klar endnu det er android nu heller ikke.

Open source er gratis og der er ingen garanti for det nogen sinde bliver færdigt, heler ikke hvis man poster millioner eller milliarder i det, med hensyn til sygehuse og andre store instanser så har de jo vidst det længe at xp ville stoppe så hvis de nu står i 11 time og ikke aner hvad de skal gøre så er det mildest talt pinligt. :)

Måske sidder der nogle der har lyst til kaste sig over koden til et af projekterne, det var den vinkel jeg tænkte i da postede mine indlæg ;)

22
6. marts 2014 kl. 15:02

Open source er gratis og der er ingen garanti for det nogen sinde bliver færdigt, heler ikke hvis man poster millioner eller milliarder i det, med hensyn til sygehuse og andre store instanser så har de jo vidst det længe at xp ville stoppe så hvis de nu står i 11 time og ikke aner hvad de skal gøre så er det mildest talt pinligt. :)

Ja, det er ligesom hvis kantinerne i hospitalerne var løbet tør for burgerboller med sesamfrø, til trods for at leverandøren længe havde advaret dem om at han var ved at omlægge produktionen til nyere durumboller. Men i sidste ende er det jo gæsterne på restauranten der lider under hospitalernes manglende rettidig omhu, og jeg synes ikke man kan klandre Påskebrød/Microsoft for dette.

24
6. marts 2014 kl. 15:19

Ja, det er ligesom hvis kantinerne i hospitalerne var løbet tør for burgerboller med sesamfrø, til trods for at leverandøren længe havde advaret dem om at han var ved at omlægge produktionen til nyere durumboller.

En mere rammende analogi ville være at de samtidig holdt op med at levere en for sesamboller nødvendig krydderdressing, vel vidende at kantinerne havde store lagre af de billigere sesamboller liggende. Så kan jeg godt forstå om de ikke er helt begejstrede for at de skal påtvinges at købe de noget dyrere durumboller, som erstatning for at kassere sesambollerne, når der ikke bare lige er tilsvarende alternative produkter. Durumbollerne er ikke bedre til formålet, men leverandøren får ekstra omsætning på planen.

(Og så er den analogi vist strukket over bristepunktet).

23
6. marts 2014 kl. 15:12

Det er jo intet med microsoft levere noget andet i stedet. de kunne jo så ha tilbudt durum boller men de tilbyder kun vindfrikadeller.

18
6. marts 2014 kl. 11:43

Nu tænker man måske kun på Danmark, men rundt omkring i verden er der garanteret masser af gamle computere med XP. Og hvor folk ikke har råd til at opgradere. Men der er jo heller ikke noget i vejen for at fortsætte med at bruge XP. Specielt for computere der ikke er på nettet, er det jo ikke noget problem, og hvis den er på nettet, nå ja, så er der noget der hedder antivirus. Altså jeg synes bare at man gør et for stort nummer ud af det: Uha, nu stopper Microsoft supporten til XP, så kan det ikke bruges mere. Selvfølgelig kan det bruges stadigvæk - f.eks. indtil computeren står af.

12
6. marts 2014 kl. 08:58

Der har været tal ude der taler om 30% af hele pc markedet konsum og ehverv, for et OS der har været totalt fraværende fra konsum-handlen(med undtagelse af en par netbooks der ikke solgte specielt godt) i 6år, taler vi virkeligt om at 30% af al hardware er så gammelt?

Eller er mange af brugerne select kunder der har instaleret XP på nyere hardware for at undgå at skulle genteste/certificere deres applikationer?

Der er selvfølgeligt et par små firmaer og en del forbrugere der stadigvæk holder liv i så gammelt hardware og for dem er det naturlige valg nok enten android eller ChromeOS(som den danske stat ikke vil lade folk bruge til selvbetjæning), men jeg gætter på at hovedparten af winXP installationerne er hos bureaukratiske organisationer der formentligt ville værre bedre tjænt med en af de mere konservative linux distroer end Win8.

17
6. marts 2014 kl. 10:53

Der har været tal ude der taler om 30% af hele pc markedet konsum og ehverv, for et OS der har været totalt fraværende fra konsum-handlen(med undtagelse af en par netbooks der ikke solgte specielt godt) i 6år, taler vi virkeligt om at 30% af al hardware er så gammelt?

En stor del af disse tal kommer fra nogen som tilsyneladende finder det opportunt (hvad motivationen så end måtte være) at bedrive spin på "enormt problem".

Et grundlag kan fx være at Kina er kæmpestort, og iflg. Statcounter har en browsing markedsandel for Windows XP på 42.5%. Licens-løse XP er meget udbredte i Kina (og til dels også andre nye store økonomier), men dertil kommer at målingen er svær når det forholdsvis afgrænsede sprogområde (samt great firewall) gør den type målinger endog meget usikre. Vi taler dog om markeder hvor motivationen for at betale licens-penge for basis software er noget nær nul.

Bredere set opgør Statcounter XP til ca. 13%, og i de fleste lande noget under 10%. I de lande som ikke præges af licensløse installationer, er det nok et meget godt udtryk for at den gamle mani med at se 3 år gammel hardware som urimeligt forældet er en saga blot.

Der er masser af kørende maskiner fra dengang (2007 og tidligere) at det stadig var helt normalt at købe en forbruger PC med Windows XP. Dertil kommer selvfølgelig virksomheder, som holder på en "stabil" software platform, også på nyere hardware.

Når slutdatoen er passeret, vil der stadig være masser der kører på XP, og hvis de agerer lidt forsigtigt (især sørger for at have en helt opdateret browser), er det såmænd ikke højrisiko-adfærd. Ja, der vil blive fundet nye huller, men vejen til en hjemmemaskine i rolig daglig gænge er ikke så direkte, med mindre browseren er hullet.

Kina har tilsyneladende lavet en særaftale med Microsoft om fortsat support på Windows XP, så slutdatoen er ikke så hård endda. Mon dog ikke "nogen" finder ud af at lave alternativ distribution af opdateringer, så skrækscenarierne om masse-infektion af gamle PC efter april kommer til at afsløre sig som overdrevne...

13
6. marts 2014 kl. 09:42

Det er bl.a. hospitalerne

11
6. marts 2014 kl. 08:56

@Søren: Det jeg (og Thomas B) siger er blot at med dagens (dansk) lovgivning må de (Microsoft) SPAMME med pop-ups så meget de vil.

16
6. marts 2014 kl. 10:43

Nu abonnerer man jo ikke på Windows.

Jo på deres support og det er den de stopper med. Du kan jo sagtens forsætte med at bruge XP i fremtiden, der vil bare ikke længere være support på produktet.

20
6. marts 2014 kl. 12:24

Så skal f.eks. et sygehus lige investere xxxxxxkr i at få det færdigt:
Jeg citere: "ReactOS 0.3.16 is still in alpha stage, meaning it is not feature-complete and is recommended only for evaluation and testing purposes."

Jep, jeg er enig. Det er lidt som hvis Burger King sagde, at de ikke længere ville lave Whoppere, og en eller anden langhåret hippie så sagde, at du bare kunne spise en af hans frosne bøffer og umodne salathovedet i stedet. Jovist, det kan godt blive velsmagende engang, men burgeren skal lige have et par ekstra år på panden.

7
5. marts 2014 kl. 22:49

Android-x86 - Porting Android to x86http://www.android-x86.org/

lykkedes installere men ville ikke starte bagefter :(

5
5. marts 2014 kl. 22:18

Synes det er lidt frækt at Microsoft vil blande sig i hvad brugeren vælger af hardware. Hele den her "køb og smid væk mentalitet" er ikke særlig fornuftig. Hvis den maskine man har fungerer fint, hvorfor så købe ny.

En anden ting er at Microsoft nu udsender en reklame for windows 8 til alle XP brugere, mig bekendt må man ikke spamme med reklamer uden samtykke fra modtageren. Så det er da vel ulovligt. Jeg henviser til § 6, stk. 1 påhttp://www.forbrugerombudsmanden.dk/Love-og-regulering/Retningslinjer-og-vejledninger/Markedsfoeringsloven/Spamvejledning

Der er så undtagelsen § 6, stk. 2, men eftersom man ved køb af en PC og dertil medfølgende windows, ikke oplyser sin adresse til Microsoft, gælder denne undtagelse vist ikke.

1
5. marts 2014 kl. 16:08

Windows XP End of Support is on April 8th, 2014. Click here to get Linux.

;-)

2
5. marts 2014 kl. 17:16

Ja det har også været løsningen for min familie. En computer for et par uger siden og så en mere i aften. De fleste bruger den i praksis kun til at surfe på nettet og printe nogle ting - begge dele fungerer glimrende på Kubuntu (som er det jeg installerer). Og folk bliver jo lykkelige over at have fået en hurtig computer igen :-) En ting jeg skal have undersøgt er Silverlight -nogle videostreaming-sites sider kræver Silverlight med Microsoft DRM som kun findes til Windows og Mac. Gode forslag til løsninger modtages gerne. Måske gennem wine i værste fald...

4
5. marts 2014 kl. 20:21