Microsoft advarer danske webudviklere: Internet Explorer 10 kan give problemer

De største danske websider bliver nu bedt af Microsoft om at tjekke, om sitet fungerer i Internet Explorer 10, der kommer til oktober. Tilretninger kan tage en dags tid.

Har du et website, bør du undersøge, hvordan det fungerer med den kommende Internet Explorer 10. Skiftet til den nye browser kan nemlig ’i nogle tilfælde give problemer - blandt andet med navigation, bestilling og login på sitet’.

Sådan lyder det i et brev fra Microsoft til de 300 mest populære danske websider.

Internet Explorer 10 bliver lanceret sammen med Windows 8 i slutningen af oktober og bliver standardbrowser i det nye styresystem. Dermed vil mange begynde at surfe med IE10, hvilket webside-ejerne altså skal være forberedt på, pointerer Microsoft.

En test af et site i Internet Explorer 10 vil typisk tage under en time, mens optimering af koden til den nye browser kan gøres på under en dag, skriver Microsoft i brevet.

»Vi opfordrer til, at man tester, at sitet er som det skal være, for vi er interesserede i, at oplevelsen for brugerne er som den skal være, også med en ny version af vores browser,« forklarer Troels Hviid, Microsoft Danmarks produktchef for Internet Explorer, til Version2.

Er Internet Explorer 10 da ikke kompatibel med Internet Explorer 9?

»Jo. Når man afvikler kode, kan man gøre det til en specifik browser. I Internet Explorer kan du sætte browseren i for eksempel IE8-mode eller IE9-mode, og der er vi jo interesserede i, at folk opdaterer koden, så den bliver afviklet bedst muligt i browseren,« siger han.

Er der ikke standarder i dag, man kan følge på internettet, og så undgå problemer?

»Jo, og IE10 følger HTML5-standarderne, men der er forskellige versioner af dem med små forskelle. Det er meget normalt i dag, at man optimerer sit website for forskellige browsere, så det fungerer optimalt, for der er nogle browsere, som ikke følger standarderne. Og uden en 100 procent fælles standard er det klart, at man er nødt til at tilpasse efter forskellige browsere.«

Så det er ikke IE6-tilstande?

»Nej, nej, nej, nej, nej. Det er små tweaks - om menuen popper op på den rigtige måde, eller om knapperne står rigtigt.«

Skiftet til Internet Explorer 10 betyder i øvrigt ikke, at man som webudvikler kan glemme Internet Explorer 8, da IE9 og IE10 ikke kan køre på Windows XP. I den seneste webstatistik fra FDIM fra juli kom 16 procent af besøgende på de danske netmedier fra Internet Explorer 8, mens 15 procent brugte Windows XP som styresystem.

Microsofts kampagne blandt de mest besøgte websites i Danmark er i øvrigt en gentagelse fra sidst, Microsoft var på vej med en ny version af Internet Explorer.

»Vi gjorde det også med IE9 og havde stor succes med det. Der var en fin transition fra 8 til 9,« siger Troels Hviid.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Steen Eiler Jørgensen

En test af et site i Internet Explorer 10 vil typisk tage under en time, mens optimering af koden til den nye browser kan gøres på under en dag, skriver Microsoft i brevet.

&%¤#! Tak for det, Microsoft! I aner ikke hvordan vores websites er skruet sammen - hvordan hulen kan I lige estimere, hvad vi skal udføre af arbejde? Lad os antage, at en tilretning faktisk tager den dobbelte tid - hvordan skal vi kunne forklare kunden det, efter den udmelding?

Sådan en PR-mæssig feberredning bør i afholde jer fra fremover - tak!

 • 27
 • 2
#5 Peter Müller

Smid denne snippet i jeres html template, eller sæt en tilsvarende http-header:

<meta http-equiv=“X-UA-Compatible” content=“IE=9/>

Nu opfører IE10 sig som IE9. Nu har I al den tid I skal bruge til at finde alle jeres fejl i udviklingsversionen, hvor I naturligvis sætter IE til edge.

I øvrigt vil der ikke opstå nogle fejl på jeres hjemmesider hvis I i forvejen udvikler til standarderne, som allerede overholdes fint af Chrome, Safari, Firefox og Opera.

Stop whining, fix your broken sites.

 • 9
 • 10
#6 Povl Kvols

jeg synes ikke jeg har oplevet den slags med opdateringer af andre browsere. Google Chrome opdateres stille og roligt uden den store fanfare, og uden at jeg som bruger skal involveres i at versionsnummeret er talt op. Hvis problemerne skyldes at Internet Explorer mod sædvanen skal til at overholde fælles web-standarder er det da positivt, men så kom dog videre.

 • 9
 • 0
#8 Jimmy Frydkær Dürr

At det latterlige firma mener at hele internettet skal tilpasse sig dem. Hvad med at de narrehatte tog og gjorde som resten af verden: Arbejde ud fra de samme standarder, som alle andre bruger, og har glæde af, i stedet for at komme med deres Ballmer-nykker anno 1730.

 • 9
 • 6
#9 Peter Müller

At det latterlige firma mener at hele internettet skal tilpasse sig dem. Hvad med at de narrehatte tog og gjorde som resten af verden: Arbejde ud fra de samme standarder, som alle andre bruger, og har glæde af, i stedet for at komme med deres Ballmer-nykker anno 1730.

Jeg tror du rider den falske kæphest her.

Jeg læser mellem linjerne på Microsofts udmelding at hvad der i virkeligheden kommer til at ske er at IE10 overholder standarder, og det kan give fejl på hjemmesider som er kodet under antagelse af IE6-9's fejlrenderinger.

Så denne advarsel om at man nok skal tjekke sine sider gælder primært folk som udvikler til specifikke browsere og ikke til standarder.

Hvis du udvikler til standarder, så tror jeg du bare kan trække på skuldrene og grine over alle de folk der ikke har været så fremsynede. (For vi har jo ikke set denne ændring komme i 10+ år...)

 • 6
 • 0
#11 Peter Müller

Jesper Kildebogaard:

Det er tydeligt at folk der kommenterer her har forskellige opfattelser af hvordan udmeldingen fra Microsoft skal tolkes.

Er det muligt at stille nogle opfølgende spørgsmål?

Jeg kunne for eksempel godt tænke mig at vide om grundlaget for advarslen er at der er nye kendte bugs i IE10, eller om det er en advarsel om at IE10 overholder standarderne og at webudviklerne som er vant til at IE ikke gør det vil få problemer.

Altså: Er det faktisk IE10 der skaber problemer, eller en forældet/forkert kodepraksis?

 • 10
 • 0
#12 Sune Rentow

Det sker jævnligt at nye releases af Chrome introducerer ændringer som kan have effekt på html rendering eller JavaScript.

Jeg synes det er fint der kommer en udmelding fra Microsoft, men det kunne være rart med lidt detaljer om hvad der er ændret.

 • 9
 • 0
#14 Kai Birger Nielsen

Vi kører en gammel kalender, som har en webklient, der checker for MSIE 1,2,3 og 4 og ikke kan lide dem. Checket er skrevet lidt .... dumt, så MSIE 10.0 bliver fanget af det. Det er binær kode, men jeg ved hvor det 1-tal står i filen, så jeg har puslet med at lave det om til et check for MSIE A,2,3 og 4 i stedet :-)

Vi er på vej over på en anden kalender, så det er ikke nogen show-stopper, men det er nok klogt selv at være blandt de første, der prøver med en IE 10.0 op mod den slags systemer.

(Og Vi = en del af Aarhus Universitet.)

 • 4
 • 0
#15 Jacob Nordfalk

Hvilke standarder er det du mener, IE10 ikke overholder?

IE overholder skam HTML5, for HTML5-standarden er skrevet af pragmatiske fyre, der blandt andet har givet op overfor IEs stygge praksis med at blande javascript-variabler og HTML-elementers IDer sammen.

Googl "global scope polluter javascript IE" eller se f.eks. http://www.west-wind.com/weblog/posts/2009/Mar/22/Internet-Explorer-Glob...

 • 3
 • 1
#17 Michael Bak Koldsgaard

Er jeg den eneste der ikke synes det giver mening at Microsoft kommer med sådan en udtalelse før de har lanceret en IE10 pre-release til Windows 7? Det giver jo ikke mening at man skal installere et helt nyt OS bare for at afprøve en ny version af en browser.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere