Microsoft til ARM: Glem alt om Windows 7

Straks efter, at ARM i går offentliggjorde, at firmaet satser på at få fat på 30 procent af netbook-markedet, kommer den kontante udmelding fra Microsoft: Det bliver ikke med Windows 7.

På Computex i Taipei gør ARM meget ud af at vise, at firmaets processorer stadig har et væsentlig lavere effektforbrug, end Intels Atom-processor.

Derfor kommer udmeldingen fra Microsoft om, at Windows 7 kun vil understøtte processorter fra AMD, Intel og VIA særdeles ubelejligt for ARM, der herefter er tvunget til at anvende Linux eller Windows Mobile på sine Netbook-konkurrenter.

Mens ARM have håbet på, at Microsoft ville gøre Windows 7 tilgængeligt på andet end x86-processorer, har andre tvivlet på det, da en stor del af koden i Windows 7 er x86-specifik, så det ville kræve en større omskrivning at få porteret operativsystemet.

Det er Reuters, der fra Computex rapporterer om, at Microsoft ikke har planer om at understøtte andre processortyper. Håbet fra ARM kommer da også på et meget sent tidspunkt, hvor Microsoft har sendt Release Candidate 1 på gaden, hvilket principielt betyder, at funktionaliteten er færdig og at der nu kun står fejlrettelser tilbage.

Intel har tidligere forsøgt sig med Windows Server til andre platforme end x86- og Itanium-arkitekturerne, men helt uden succes.

Problemet for ARM ved at anvende Windows Mobile er, at antallet af applikationer er stærkt begrænset. Og selv hvis Windows 7 blev gjort tilgængelig på ARM's processorer, ville der stadig være en katastrofal mangel på applikationer.

ARM har også muligheden for at anvende Linux, men på det eksisterende netbook-marked har salget af enheder med præinstalleret Linux ikke været den store succes.

Mens Microsoft således er gift med Intel, er det modsatte ikke tilfældet, da Intel er meget aktiv i udviklingen af Moblin, der er en mobil version af Linux, der passer bedre til Atom-processorens ydeevne end Windows.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jørgen Henningsen

Then you have to beat them.

Hvis ARM processoren virkelig skal have en fremtid på netbook markedet, så må de slå Atom processoren af banen i absolut ydeevne.

Hvis de kan komme op med et netbook design, som er betragteligt hurtige end Atom systemerne, uden at strømforbruget øges, så vil de hurtigt kunne overtage markedet. Også uden windows.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Hvis ARM processoren virkelig skal have en fremtid på netbook markedet, så må de slå Atom processoren af banen i absolut ydeevne.

Det kan de sådanset allerede. Ikke nødvendigvis i "ren" CPU-kraft, men de ARM-processorer, der er tiltænkt netbooks, har indbyggede grafik- og signalprocessorer, så den samlede regnekraft overstiger en typisk Atom-baseret netbook.

De Atom-baserede netbooks har normalt problemer med at vise HD video (http://gigaom.com/2009/05/26/netbook-hd-video/), men både Nvidia's Tegra-baserede netbook (http://www.engadget.com/2009/06/02/video-tegra-based-mobinnova-elan-runn..., http://www.ubergizmo.com/15/archives/2009/06/nvidia_tegra_powers_sexy_ne...), som iøvrigt kører med Windows CE, og Asus' Snapdragon-baserede "smartbook" (ttp://www.netbookchoice.com/2009/06/01/asus-snapdragon-powered-eee-pc-running-...) har demonstreret hhv. 1080p og 720p HD video.

Atom er ikke en specielt hurtig CPU -- en 1.2GHz Atom svarer ca. til en 800MHz Centrino.

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Der er et vist ord der siger:

"Keep your friends close but your enemies closer"

Ved at støde ARM bort på denne måde, har Microsoft skaffet sig en bandsat konkurrent som ikke har noget andet valg end at gå efter Microsoft med næb og klør...

Dumt gjort Balmer...

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Dumt gjort Balmer...

Ja, men jeg forstår dem sådanset godt. Der er stadig en hel masse x86 kode i Windows, og selv om Windows 7 bliver flyttet, vil Windows applikationer ikke uden videre kunne køre på ARM, og MS er nok bange for, at brugerne klager over, at deres gamle applikationer ikke kører længere.

Microsoft har alt for længe taget den nemmeste vej og kun understøttet en processor (de flirtede lidt med bl.a. MIPS til NT, men droppede det). Ved at udskyde problemet har de bare gjort det større. Apple har vist mere mod og rettidigt omhu ved at lave to processorskift (68K -> PPC -> x86) og skifter nok snart igen (til ARM, gætter jeg på).

Microsoft har dog Windows CE på ARM, og i hvert fald en ARM-baseret netbook bruger CE. CE er på nuværende tidspunkt for lukket (med hensyn til brugerinstallerede applikationer), men MS bør nok satse på at gøre CE til et mere komplet og åbent operativsystem til netbooks og lignende, så de ikke i samme grad mister markedsandele til Android og Linux. Det ved MS sikkert, så jeg regner med at se forøget udvikling og markedsføring af CE.

Ved at støde ARM bort på denne måde, har Microsoft skaffet sig en bandsat konkurrent som ikke har noget andet valg end at gå efter Microsoft med næb og klør...

ARM laver ikke operativsystemer, så jeg ser ikke ARM konkurrere med Microsoft. Jeg kan bedre se et samarbejde om at udvide Windows CE til netbooks -- det vil gavne både ARM og Microsoft. ARM fordi Windows logoet trods alt virker mindre skræmmende end Linux på "almindelige" brugere, og Microsoft fordi de også kan få foden indenfor på ARM-baserede netbooks.

 • 0
 • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Du kunne få NT til alpha-pc chippen, jeg har aldrig hørt om det til MIPS.

Og ja, jeg har ikke sagt at det ville være nemt for Microsoft, alle der har set den siger at deres sovs er fyldt med x86 klyt og antagelser.

Derfor er det alligevel dumt at tvinge ARM til at blive en fjende.

Poul-Henning

 • 0
 • 0
Nicholas Colding

Når de små håndholdte internet forbundne enheder har sat sig på 30% af omsætningen, så kommer MS som den lille logrende hund og vil have en bid af kagen.

Nu da de ikke længere kan sagsøge mindre konkurrenter ind i konkurs og snuppe deres kode (husk DR Dos og deres defrag), så bliver de nød til at gøre noget. Præcis ligesom deres iPod klon. Husk også da Steve Blamer grinede af iPhone... Det gør han ikke igen.

Selvfølgeligt er deres udmelding om, ikke at understøtte Arm, helt Bing (søgemaskine) i låget - heldigvis!

 • 0
 • 0
Steen Krøyer

Wintel-kumpanerne har siddet tungt på massemarkedet for computere til personligt brug i 15-20 år. Men intet varer evigt, heller ikke "wintel-monopolet", så hvis man tror at vi for evigt er dømt til at benytte operativsystemer fra Microsoft og processorer baseret på X86 ISA-arkitekturen (og kors hvor er den dog grim og klyttet), tager man fejl. Hvis Microsofts vælger WinCE som deres eneste "våben" i kampen om en plads på alternative processorer er de da mindst "20 miles up Sh*t-river without a paddle" - og i en kano med grimmer huller i bunden. Jeg tror også at Intel idag fortryder at de frasolgte deres XScale aktiviteter (XScale, nu Freescale, er baseret på ARM-arkitekturen) i et svagt øjeblik. Sjovt at se at de lige har brugt 4.6 milliarder på, gennem et køb af WindRiver, at købe sig til en bedre plads i markedet for indlejrede systemer.

 • 0
 • 0
Michael Schade

Yep, x86 arkitekturen baserer sig på et over 30 år gammelt design som er blevet upgraderet og udvidet i en uendelighed så den interne logik er patchet til med digitale undtagelser som sætter transistortallet i vejret for x86 kompatible cpu'er.

Xscale var såvidt jeg læste på wiki, solgt til Marvell technology group, Freescale er Motorola's tidligere halvleder-division.

Synd x86 arktitekturen stadig begrænser pc-udviklingen den dag i dag.

 • 0
 • 0
Martin Bøgelund

Ved at støde ARM bort på denne måde, har Microsoft skaffet sig en bandsat konkurrent som ikke har noget andet valg end at gå efter Microsoft med næb og klør...

Har MS noget valg?

På operativsystem-fronten er de presset af open source, OS X, og deres egne, tidligere versioner af Windows.

Konsolmarkedet løber vist sådan omtrent rundt, men her er MS jo den lille nye, hvor Wii har den største wow-effect, og der kan stadig sælges PS2'ere til folk, hvis de ikke lige kan overskue en PS3.

iPhone og iPod, 'nuff said...

Office er vist den sidste MS cash cow man kan regne med i et stykke tid endnu. Presset fra OpenOffice, og åbne dokumentstandarder generelt, har slået hul i den silo, og hele virtualisering-cloud-SaaS-Online24x7-cirkuset gør det ikke lettere for eksemplarfremstillet licens-software.

Bing vs Google? Vis mig lige resutaterne før jeg vil udtale mig...

MS kæmper bravt på alle fronterne, blot for at bremse de faldende markedsandele, eller komme ind på markeder med i forvejen stærk konkurrence. Markeder med fri konkurrence er jo ikke ligefrem Microsofts hjemmebane, kan man så sige...

Kæmpen bløder, og der findes bare ikke et plaster der er stort nok.

Og oven i det, skal MS så til at bruge ressourcer på at portere et operativsystem med milliarder af kodelinier, mange års legacy-support, og processorspecifik kode, fra x86 til ARM?
Eller skal de starte fra scratch, og derved kaste den gode gamle MS-strategi overbord, og ikke lade det ene monopol være forbrænder for det næste?

Og hvad vil udbyttet være? Tilstedeværelse på netbooks, hvor den samlede pris ofte er under $200-$300? Hvor er den profitmargin der skal tilbagebetale investeringen i porteringen/nyudviklingen?

Jeg har læst for meget økonomi til at tro på det som en reel mulighed.

Dumt gjort Balmer...

Dumt og dumt... Som jeg antyder ovenfor er det vist en no-brainer for MS at bruge kræfterne på de eksisterende fronter, fremfor at åbne en ny der ikke lover penge i kassen.

Og mht. beslutninger, så er no-brainere lige noget for Ballmer, så jeg tror han har truffet den rette beslutning for MS ved at droppe ARM.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere