Microsoft afslører ny tablet: Surface med Windows 8

Microsoft vil lancere sin egen tablet-hardware til Windows 8 under navnet Surface, som dog ikke skal forveksles med Microsofts interaktive bordcomputer.

Microsoft afslørede natten til tirsdag dansk tid selskabets eget bud på, hvordan en tablet med Windows 8 skal se ud. Dermed går Microsoft samme vej som Apple og til dels Google og vil fremstille sin egen hardware.

I første omgang demonstrerede Microsoft to versioner af selskabets tablets under navnet Surface. Den ene er baseret på Windows 8 RT, som er Windows 8 til ARM-arkitekturen, mens den anden kører Windows 8 Pro og derfor baseret på x86-arkitekturen.

Kort sagt betyder det, at den ene version ud over Windows Explorer og Office 15 kun kan køre de særlige Metro-applikationer, mens den anden kan fungere som en almindelig Windows-pc.

Begge vil få en 10,6 tommer skærm i fuld HD-opløsning, indbygget kortlæser, videoudgang og USB-stik.

Selve enheden er fremstillet i et materiale, som er døbt VaporMg, som skulle være ekstra tyndt og stærkt. Vægten for de to enheder er således 676 gram for Windows 8 RT-versionen og 903 gram for Windows 8 Pro-versionen.

Hvis de to navne er lidt en udfordring, så er det ikke tilfældigt. Microsoft har nemlig ikke navngivet de to modeller mere specifikt end det generelle Surface.

Surface skal i øvrigt ikke forveksles med den bordcomputer, som Microsoft har udviklet og i øjeblikket sælger i samarbejde med Samsung. Den er nu omdøbt til Pixelsense, som er navnet på den teknologi, der gør den specielle multitouchskærm mulig.

Microsoft har også designet en serie af aftagelige tastaturer til de to Surface-enheder. Det ene er et fast tastatur med almindelige taster, mens det andet er et særligt touchtastatur.

Microsoft har hverken afsløret pris eller lanceringsdato, så det er usikkert, om de to modeller kommer på markedet samtidig med Windows 8.

Microsoft har dog antydet, at priserne skal være sammenlignelige med henholdsvis en tilsvarende tablet og en tilsvarende Ultrabook. Det vil formentligt sige startpriser på godt 3.000 eksklusive moms for ARM-modellen og godt 6.000 kroner eksklusive moms for x86-modellen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (25)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Brian Højen-Sørensen

Det er fordi det er det mange efterspørger. Personligt bruger jeg stadig laptop (da jeg bruger den til "rigtigt" arbejde), men størstedelen af det jeg bruger den til privat, kunne klares lige så godt eller bedre med en tablet. Så jeg glæder mig til at se den i virkeligheden, specielt den "store" version, da jeg kan installere linux på den uden at skulle nørde mere end højst nødvendigt.

 • 3
 • 0
Ulrik Kruse

"Det er for mig at se stadig mere en laptop end en tavle. Alene det at den er som bygget til at skærmen skal bruges i landscape måde ... Og så følger skærmen tydeligvis ikkke A5-normen, men er i samme forhold som på en laptop."

øh, er der en lov, der siger, at en tavle-pc skal holdes på en bestemt måde for at være en sådan? eller at den skal have en bestemt formfaktor?

 • 6
 • 1
Per Erik Rønne

iPad'ens skærm ligger nær på A5 (der mangler nogle millimeter i top-og bundmargin), og der er noget der gør iPad'en let at bruge i en A4-fokuseret verden.

Widescreen, som alternativerne bruger, er velegnet til film, spil og andet legetøj, men altså ikke til seriøs brug. Medmindre de tilføjes et tastatur, hvorfor man automatisk bruger dem i landscape mode - i realiteten forvandler man dermed enhederne til små laptops. A5 er for seriøse tavle-anvendelser, 16:9 til legetøj, og laptop eller desktop til seriøs produktion.

 • 0
 • 13
thomas dichow

Jeg syntes slet ikke at jeg har hørt noget andet end at den er super til wifi. Lidt skidt, hvis ikke den har indbygget 3 eller 4G modem med simkort slot. Det har de fleste populære android tablets og ipad'derne. Ellers er pro udgaven jo mest en ultrabook forklædt som tablet pc. Jeg glæder mig til at se hvad de store producenter kommer med, med windows 8 pro.

 • 2
 • 0
Per Erik Rønne

Jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle være muligt at lave en Android-baseret tavle i et format, der er behageligt at arbejde med. Håndholdt, og især i oprejst tilstand.

Det der er galt i denne sammenhæng er at de ser tavlen som skærmen til en laptop, og ønsker at dimensionerne skal passe til det gængse filmformat (widescreen).

Prøv at sidde og tage noter med en sådan placeret i skødet. Eksempelvis til en forelæsning. Og så endda med et fysisk tastatur ...

Og ja, der findes faktisk styluser til også iPad:

http://shop.humac.dk/pi/Just_Mobile_AluPen_14737_.aspx

Det er ikke til alle anvendelser at brugen af stylus er lige hensigtsmæssig.

 • 0
 • 2
Per Erik Rønne

Naturligvis kan man tage tastaturet af. Problemet er så blot formfaktoren.

Brugt i lodret position er den for høj. Brugt i vandret position for bred til andet end vis af film.

Sammenlign en bog. Eller for den sags skyld en notesbog eller en gammeldags Mayland-kalender.

@Bruno Andersen,

Den er sandsynligvis et halvt år »væk«. Om den bliver god vil, som du selv skriver, vise sig. Jeg kritiserer udelukkende formfaktoren.

 • 1
 • 2
Svend Eriksen

Naturligvis kan man tage tastaturet af. Problemet er så blot formfaktoren.

Brugt i lodret position er den for høj. Brugt i vandret position for bred til andet end vis af film.

Sammenlign en bog. Eller for den sags skyld en notesbog eller en gammeldags Mayland-kalender.

Der er ikke et format der er perfekt til alt. Man kan lige så godt argumentere for at iPads 4:3 format er skidt fordi stort set alle billeder bliver taget i 16:9 og alle film er bredformat. Det gør at den er mindre ideel til billedbehandling og filmafspilning.

Nogle formater er gode til noget, og andre gode til noget andet.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere