Microsoft: Surface RT er en light-udgave af Windows

Illustration:
Microsofts Surface RT-tablet er nu kommet til Danmark, og én af udfordringerne for Microsoft bliver at forklare kunderne, hvordan den både er en tablet og en pc.

Microsofts egen tablet, Surface RT, kan nu købes i udvalgte danske elektronikbutikker. Dermed skal Microsoft nu forsøge at måle sig med Apples iPad, der hidtil har domineret det danske tablet-marked. Det bliver en stor udfordring for Microsoft, som skal forsøge at forklare, hvad Surface er for en størrelse.

»Det er vigtigt for os, at der både er apps og en desktop,« sagde divisionschef for Windows, Martin Thorning Hansen, fra Microsoft, da han præsenterede Surface RT for den danske presse.

Det er ét af de punkter, hvor man skal holde tungen lige i munden, når man skal forklare, hvad Surface RT er og ikke er.

Surface RT er nemlig baseret på Windows RT og ikke Windows 8. De to er stort set identiske, bortset fra, at man ikke kan installere sine sædvanlige Windows-applikationer, som man kender dem fra Windows XP eller Windows 7.

Læs også: Surface RT til salg i Danmark: Lækker, men sløv tablet

Det kan man derimod på Surface Pro, som kører den fulde udgave af Windows 8, men den er ikke kommet til Danmark endnu. Det er der derimod andre tablets med Windows 8, der er, og derfor er Microsoft nødt til at fortælle, hvordan Surface RT er anderledes.

»Det er en 'light' version. Folk i detailhandlen er blevet trænet i at spørge ind til, hvad kunderne har behov for. Men vi tror ikke, at du kun har behov for den ene del. Min personlige erfaring er, at jeg bruger desktoppen enormt meget,« sagde Martin Thorning Hansen.

Desktoppen er dog begrænset. Der følger Office-programmerne Word, Excel, Powerpoint og Onenote med Surface RT, men derudover er man begrænset til de applikationer, der følger med en normal Windows, når man arbejder på desktoppen.

Man kan altså køre både Paint og Powershell på Surface RT, men man kan ikke installere for eksempel Google Drive eller Java. Dermed har man altså tilsvarende begrænsninger på Surface RT, som man også har på Android og iPad.

Microsoft mener dog, at Surface RT er interessant for de kunder, gerne vil have den lave vægt og den lange batteritid fra en tablet, men også muligheden for at gøre nogle af de ting, der normalt er forbeholdt en pc.

»Køberne vil være dem, der bruger nettet, bruger apps, men også vil bruge Office og have en let enhed med god batteritid,« sagde Martin Thorning Hansen.

På apps-fronten er det stadig tyndt, selvom der ifølge Microsoft er 45.000 apps til Windows 8. Blandt andet er der ingen af de største danske banker, der har en app klar.

»Vi ville gerne have haft alle bankerne med fra dag ét, men bankerne sætter ikke bare alle projekter i gang,« sagde Martin Thorning Hansen.

Til gengæld mener han, at de dyder, Surface RT har arvet fra den fulde udgave af Windows, som eksempelvis multi-tasking og muligheden for at have flere brugere på samme enhed, kan tælle i Microsoft-tablettens favør.

I forhold til iPad har Surface RT også ligesom flere af Android-modellerne mulighed for at udbygge lagerpladsen med et MicroSD-hukommelseskort, som lige nu fås med op til 64 gigabyte, men som ifølge Microsoft har en teoretisk øvre grænse på 1 terabyte, når kortene bliver større.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

Jeg er ret sikker på at min iPad multitasker.

Jeg har aldrig haft brug for flere brugere, for der er lige så mange iPads som familiemedlemmer, det er lige så personlig ting som en mobiltelefon eller en kalender.

Jeg er mere interresseret i hvorfor den ikke kan være en del af et AD når den nu "kan det samme som Windows 8".

 • 4
 • 7
#5 Kim Østergaard Christiansen

"Man kan altså køre både Paint og Powershell på Surface RT, men man kan ikke installere for eksempel Google Drive eller Java. Dermed har man altså tilsvarende begrænsninger på Surface RT, som man også har på Android og iPad."

Google Drev virker fint på min iPad, iPhone og de alle Android enheder også. Hvad der nok skulle have stået var, at der ikke rigtig er nogle af de gode apps at finde til Windows 8?

 • 11
 • 1
#7 Maciej Szeliga

Nu er det jo ikke alle, der har råd til at bruge 16.000 kr (4x4000) på iPads til hele familien og gerne ville kunne dele en tablet.

Argumentet om at "jeg har aldrig haft brug for" er enormt ringe.

Nu har jeg ingen intentioner om at give børnene et stykke legetøj til 4000 kr, hvis de vil have en må de gå med aviser.

Det er ikke ringe, det er subjektivt. Det er som når folk fortæller at man ikke kan bruge en iPad til arbejde.

 • 6
 • 2
#9 Benni Bennetsen

"Det er vigtigt for os, at der både er apps og en desktop"

Der er jeg enig, der hvor kæden kapper over for mig er, hvorfor man dog ikke har separeret de to verdener, så RT kørte apps og win8 kørte desktop .. For mig at se var det en betydelig bedre oplevelse som bruger, og må være nemmere at styre for MS og udviklere. Nuværende sære mix af desktop og mobil på begge platforme er i hvert fald både en mærkelig oplevelse og svært at forklare folk.

 • 4
 • 0
#11 Peter Naumann

Har nu haft en Asus Vivo RT siden nytår, og jeg er blevet positivt overrasket. Der er mange gode nyheder og apps. Jeg tror det ville være nemmere for Microsoft at sælge den uden desktop funktionen, som jeg også har lidt svært ved at se man skal bruge til? For den professionelle bruger, er det sjovt nok et godt valg med Office pakken samt skydrive. Asus laver bare super lækre produkter som det er en fornøjelse at arbejde med, den jeg bruger er http://www.asus.com/Tablet_Mobile/ASUS_VivoTab_RT_3G/

 • 0
 • 0
#13 Maciej Szeliga

Jeg tror at det siden Win 98 har været forskellen på proff og Home/RT at en proff kan logge på et AD, og en Home/RT kan ikke.

Nu eksisterede AD ikke før Windows 2000 og Home kom først med XP, 98 og tidligere kunne godt logge gå på NT domains.

Min pointe er at RT ikke er noget "værd" for virksomheder hvis den ikke kan integereres med AD og er lige lovligt sent ude for at være noget scoop for private.

Jeg har endnu ikke mødt nogen alm. mennesker som kører med flere brugerkonti på en Windows PC til hjemmebrug, nogen få kører med ekstra admin konto men ikke med separate bruger konti, derfor tror jeg ikke på at de begynder på det bare fordi RT giver mulighed for det.

 • 2
 • 1
#18 Janus Holmgaard

Set ud fra et personligt synspunkt kan jeg ikke se årsagen til at købe en Windows RT til hjemmebrug. Dertil er der på nuværende tidspunkt, da der i forvejen findes eksisterende udbydere af RT miljøer som er afprøvet og ligger i samme prisklasse. For et forretningsmæssig synspunkt kan Windows Surface Pro blive et meget interessant produkt for mange virksomheder, da det kan integeres uden yderligere omkostninger i det eksisterende miljø... Tager naturligvis udgangspunkt i at de fleste virksomheder har en eller anden form for Windows servermijø e.g. AD osv...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere