Microsoft springer ud som open source-fan

En tidligere aggressiv attitude mod open source-software er afløst af flirteri. Nu har Microsoft både bidraget til open source-projekter og udsendt et open source-CMS.

Der er grøde i Microsofts tidligere så håndfaste synspunkt om, at open source-software var en trussel mod firmaet.

I juli i år prøvede Microsoft for første gang at være med i et open source-projekt. Først gennem opkøbet af softwarefirmaet Powerset, som med i porteføljen havde open source-software. Det fik udviklerne lov til at fortsætte med, skriver Infoworld.com.

Næste barriere blev brudt, da Microsoft af egen drift kort efter bidrog til PHP-projektet ADOdb med open source-kode. Og nu har softwaregiganten frigivet et helt CMS som open source, under navnet Oxite.

Projektet er dog foreløbigt kun i en alpha-udgave, men det skulle virke fint og er indtil videre brugt til at bygge et stort website for Microsoft-arrangementet Mix, på webadressen visitmix.com.

Ifølge Microsoft selv overholder Oxite webstandarderne og kan bruges til alt fra en simpel blog til et større website. Platformen er ASP.NET MVC og CMS-systemet er målrettet udviklere og ikke brugere, der ønsker en blog med tre klik. Hvis nogle ønsker at arbejde videre på Oxite, så det bliver lettere tilgængeligt, vil Microsoft bifalde initiativet, skriver firmaet på Oxite-websiden.

Strategien bag Microsofts nyfundne kærlighed for open source står ikke helt klar for iagttagerne. Nogle spår om, at Oxite med tiden kan blive bygget ind i Microsofts web- og intranetløsning Sharepoint, mens andre tolker det som en accept af, at open source godt kan leve i fredelig sameksistens med de proprietære produkter fra Microsoft og i sidste ende være en fordel for firmaet.

Tidligere har Microsoft både kørt hidsige reklamekampagner mod valget af Linux-servere samt truet med at sagsøge Linux-distributører for at videreformidle Linux, som Microsoft mente brød 235 MS-patenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Nicholas Colding

Der kan man bare se... Er det så en strategi som man skal ønske velkommen, eller endnu en snedig og fordækt plan, som skal ende i store retssager om nogle år? Jeg stiller mig meget tvivlende overfor MS godhjertede ”lad os være venner” plan. Husker stadig da et nært familie medlem, der er ansat hos MS Danmark fortalte, at man i firmaet joker med at sende tæskehold ud til Linux brugere...

VH Nicholas

 • 0
 • 0
#3 Troels Arvin

Er det bare mig, som automat-reagerer, eller lugter det sært, at:

1) Oxite er bundet til MSSQL 2005/2008, som jo kun kan køre på Windows

2) At ASP.NET MVC i sine licensbetingelser tilsyneladnede kræver at MVC køres på Windows(?): http://www.codeplex.com/aspnet/license (søg efter passagen "Platform Limitation - The Additional Use Rights extend only to the software or permitted derivative works that you create that run on a Microsoft Windows operating system product.")

Mht. 1: Der findes med garanti også andre open source CMSer som i praksis er bundet til ét bestemt operativsystem, men i så fald vil det i det mindste typisk være et open source operativsystem.

 • 0
 • 0
#4 Flemming Sørensen

Jeg tror at de hos MS er levet trætte af at det altid foregår sådan: Microsoft: I overtræder en bunke af vores patenter. Pingvinerne; Nej vi gør ej, det er bare noget i siger fordi i hader open source!

...når nu det kunne foregå sådan: Microsoft: I overtræder en bunke af vores patenter. Pingvinerne; Nej vi gør ej, det er bare noget i siger fordi i hader open source! Microsoft: Prøv nu at se her, små flyve inkompetente fjerkræ, ser det måske ud somom vi hader open source? Vi bidrager selv til nogle projekter FFS, men det ændre ikke på at i overtræder en bunke af vores patenter...

Og wola, med relativt få resourcer, har de sikret sig at ingen lytter, når de liver bedt om at dokumentere patent krænkelserne.

 • 0
 • 0
#5 Ove Andersen

Nu skal vi jo lige huske, at der findes temmeligt meget open source software, som kun kan køre på Windows. Open source betyder jo ikke andet end at kildekoden er tilgængelig. At det så kræver du kører det på en closed source miljø, og du ikke kan køre det i et open source miljø, har vel ikke så meget med det faktum at det da er open source..

Men at kalde MS for open source-fan er måske lige at skrue det lidt op.. De fleste bliver heller ikke bil-entusiaster, blot fordi de har kørt en bil éen gang ;)

 • 0
 • 0
#6 Peter Makholm Blogger

Det er en svær balancegang.

Der er dem der mener at før java blev tilgængeligt som open source, så var javaprogrammer kun pseudo-opensource. Hvis man har den holdning er det naturligt at man også er betænkelig ved opensource der er bundet for tæt sammen med andre lukkede teknologier. Men selvfølgelig skal vi ikke opfinde krav, bare fordi det er Microsoft.

Om det overhovedet er relevant afhænger også lidt af hvordan Oxite nu er afhængig af MSSQL. Hvis det bare er et spørgsmål om at databaseabstraktionslaget "lige" skal lære SQLite at kende og der lige skal skrives nogle stores procedures som SQLite forstår, så finder jeg indvendingen helt irrelevant, så er det bare at smøge ærmerne op og skrive en patch.

Men helt generelt er jeg slet ikke varm overfor at stille krav til at koden som den eksisterer ikke må være bundet til en bestemt lukket teknologi.

En platform limitation klausul mener jeg dog er fuldstændig uacceptabel. Det var det også da QT vist nok havde en friere licens for X11 versionene end for Win32-versionen.

 • 0
 • 0
#8 Jesper Lund Stocholm Blogger

Ove,

Men at kalde MS for open source-fan er måske lige at skrue det lidt op.. De fleste bliver heller ikke bil-entusiaster, blot fordi de har kørt en bil éen gang ;)

Næeh, men det kan være overordentligt vanedannende at opdage, at man sgu kan både bevæge sig fra A til B i regnvejr og samtidig [u]ikke[/u] blive våd.

[i](find selv på en tilsvarende analogi, der passer til OSS/CSS)[/i]

:o)

 • 0
 • 0
#10 Martin Kofoed

Når Microsoft nu vakler ind på OSS-scenen med Bambi-ben, så gør de det ikke for Bambis brune øjnes skyld. De gør det af nød - dvs. ét eller andet sted i MS har nogen kigget på tallene og erkendt, at Fear-våbnet ikke længere var nok.

Og det er jo super! Den kildende og let brændende fornemmelse betyder, at det virker!

IBM fandt for i omegnen af 10 år siden (måske mere, det startede vel med engagementet i Apache httpd?) ud af, at hér nok var et effektivt brækjern til at vinde lidt af det tabte tilbage. Det kostede med garanti også sværdslag med den juridiske afdeling dengang.

 • 0
 • 0
#12 Martin Kofoed

Ja, sikke nogle svin ... at anvende OSS for at tjene penge - hvad pokker bilder de sig dog ind!

Det tog du lang tid om! Jeg havde med vilje lavet en JLS-trigger (JLST 0.1), og dens lave versionsnummer til trods, virkede den efter hensigten.

Og så vil jeg bede dig om at angive, hvor i mit indlæg jeg antyder, at det ikke skulle være i orden at tjene penge på OSS? Det sker jo hver dag, og hurra da for det. Faktisk nævner jeg endda IBM i indlægget, og de er da om nogen beviset på, at der kan laves gode penge på OSS.

Min pointe er alene, at MS gør det her af NØD -- ikke af lyst.

 • 0
 • 0
#13 Jesper Lund Stocholm Blogger

Martin,

Det tog du lang tid om! Jeg havde med vilje lavet en JLS-trigger (JLST 0.1), og dens lave versionsnummer til trods, virkede den efter hensigten.

Jeps - nogle gange virker de - andre gange ikke. Jeg tror primært, at det har noget at gøre med humøret jeg er i :o). Det var vist også Hr. Colding, der tidligere forsøgte noget lignende.

Min pointe er alene, at MS gør det her af NØD -- ikke af lyst.

Ja, men det er jo en ligegyldig pointe - den er jo evident. Du mener måske, at man skal lade være med at anvende deres OSS-produkter fordi de er gået OSS-vejen "af nød"?

PS: Hvad er forskellen på "JLS" og "JLST"?

Det er da i øvrigt for sejt, at du har opkaldt noget efter mig. Jeg har selv fundet på et par stykker, nemlig den legendariske "Stephan Engberg knap", der på baggrund af et par enkelt ord som "sikkerhed" og "web" kan resultere i en alenlang smøre omkring digitale rettigheder og hvorfor de ikke eksisterer. Eller "Jakob Damkjær knappen", der givet ordene "Microsoft" og "Monopol" kan generere en hel enorm mængde ord omkring antitrust, monopolisme og svindel.

(og til Stephan og Jakob, det er sagt med størst mulig respekt for jeres holdninger - det er jo blot et udtryk for, at man som fast "skribent" på V2 efterhånden kommer til at kende hinanden)

:o)

 • 0
 • 0
#15 Jakob Damkjær

Det er åbenbart noget jeg har en mening om ;P

og der er nogen der ikke ser virkeligheden helt klart på det område...

Samtidig er det ret intetsigende at skrive med folk man deler meninger me.

og det er jo dejligt at ms skriver opensource software, men den der kicker med bindingen til ms sql server er jo ikke verdens største overaskelse...

Men set i det store hele så vil jeg vædde gode penge på at den rigtige årsag til at de laver det her stykke software opensource er at det er en superbillig måde at vedligeholde kode på.

Hvis der var nogen penge at hente på at sælge det (dvs udviklingsomkostningerne + reklame omkostninger + salgs omkostningerne + vedligeholds omkostningerne > samlet indtjening) så ville de gøre det.

For hvornår har ms nogensinde givet noget bort der kunne tjenes penge på ?

Nej jeg tror ikke det her er første gang de gør det... og nej IE var ikke noget de gav væk som de kunne ha solgt for penge. For hvis IE ikke havde været gratis så var der aldrig nogen der ville ha brugt det og ms strategi var at fjerne en konkurant så de kunne udvide deres monopol.. (se man kan få ms og monopol til at rime på ms og opensouce. impersive no ;P)

/Jakob

(Retired Master Sargent of the Mac/DOS WARS forums on the Firstclass Public Forums)

PS! Ja det var før internettet og ja de virkede ca 1220938120938123091283 (SE = 200) gange bedre end interwebbet nogensinde har gjort.

 • 0
 • 0
#16 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jakob,

Men set i det store hele så vil jeg vædde gode penge på at den rigtige årsag til at de laver det her stykke software opensource er at det er en superbillig måde at vedligeholde kode på.

Jeg tror reelt, at det bliver meget lidt, vi som almindelige brugere kan få lov til at bidrage med. På en eller anden måde sker nogle gange det, at når et projekt bliver stort nok og det er finansieret af én primær sponsor, så har man åbenbart et behov for at køre udviklingen ret stramt. Jeg talte for noget tid siden med én af topudviklerne bag Novell OpenOffice og som svar på mit spørgsmål om, hvorfor Novell har deres egen udgave af OOo gav han, at "med mindre man har en emailadresse, der ender på sun.com, så er det ekstremt svært at få patches og ændringer upstream i OOo-projektet".

Men for alle de af os, der ikke alligevel havde gidet at bidrage på anden vis end at bruge skidtet, er det jo alligevel en fordel, at det er OSS og ikke CSS.

Jeg tror i øvrigt heller ikke, at man skal glemme, at Microsoft efterhånden har behov for at kunne sige "Hey - vi kan også noget med det der OSS-hippie-fis ...".

For hvornår har ms nogensinde givet noget bort der kunne tjenes penge på ?

Jeg tror ikke, at der er [u]nogen[/u] aktieselskaber, der gør noget som helst, hvis de ikke har en idé om, at det finansielt er en god idé for deres forretning.

 • 0
 • 0
#17 Jakob Damkjær

Hvorfor opfandt vi ikke personlige trigger tags tidligere.

det er jo næste som en invitation til den person man gerne vil ha svar fra til at svare...

" Jeg tror i øvrigt heller ikke, at man skal glemme, at Microsoft efterhånden har behov for at kunne sige "Hey - vi kan også noget med det der OSS-hippie-fis ...". "

Jup med forsættelsen "så lad os opensource noget ligegyldig kode som vi mener aldrig kan komme til at blive til noget der kan laves penge på"....

Andre måder at tage OSS lidt mere seriøst på er den måde Apple ansatte den gut der var hovedudvikler på CUPS (Common Unix Print System) til at lave CUPS bare med en apple.com addresse...

Det er stadig open source og Apple bruger det som printsystem i Mac OS X... men alle Unix platforme kan bruge de forbedringer som Apple betaler for.

Put your money where your mouth is or STFU.

Opensource er ikke en dumping ground for ligegyldig software, og det har meget lidt med velgørenhed og ynk at gøre.

Se hvis MS ville gøre noget der var visionært så opensourcede de IE, mediaplayer eller ActiveX.

/J

 • 0
 • 0
#18 Jesper Lund Stocholm Blogger

Jakob,

Hvorfor opfandt vi ikke personlige trigger tags tidligere.

det er jo næste som en invitation til den person man gerne vil ha svar fra til at svare...

Hæ ... på Twitter gør man jo som @jlundstocholm, og det ses da også af og til herinde. Jeg synes nu personligt, at det er sjovere ikke at få smidt en "personlig trigger" i hovedet men i stedet selv vurdere: Hov, den der kommentar var sgu da til mig. Det er jo næsten et kodesprog. Der er flere af debattørerne herinde, som jeg kender personligt, og vi taler af og til om, at det er tydeligt for mig, når én af dem lægger en kommentar, der nærmest skriger på et svar fra mig.

:o)

Jup med forsættelsen "så lad os opensource noget ligegyldig kode som vi mener aldrig kan komme til at blive til noget der kan laves penge på"....

Nu har jeg ikke arbejdet med dette CMS, men jeg har arbejdet lidt med SharePoint (og biksen jeg arbejder i har det som en slags spidskompetence), og det er fandeme noget klyt - og det kan være ret komplekst at finde rundt i - hvis man ikke har den store ledvogtereksamen i SharePoint. Derfor er det muligt, at MS kun lægger det OSS fordi man ikke tror, at man kan tjene penge på det - men for os udviklere er det jo alligevel en fordel, at vi får mulighed for større indsigt i, hvordan skidtet hænger sammen.

I min bog er der ingen virksomheder, der laver noget som helst, der ikke gavner dem på bundlinien - med kortere eller længere tidshorisont. Derfor definerer jeg nytten af "software X" ret stramt ud fra, om [u]jeg[/u] som udvikler får nytte af den ... og så er jeg reelt ret ligeglad med, hvordan det så passer ind i forretningsplanen for firmaet bag - om det så er Microsoft, IBM, Mark Shuttleworth eller Sun.

:o)

 • 0
 • 0
#19 Niels Hartvig

En fjer bliver til høns i selskab med journalister der har for travlt.

Oxite er ikke i nærheden af at være et helt CMS. Det er et totalt usupporteret sideprojekt fra 3 medarbejdere der selv kalder det en "simple blogging engine".

Det var MS analytikkeren Mary J Foley der kaldte Oxite for et CMS og så gik det pludselig stærkt...

 • 0
 • 0
#20 Niels Elgaard Larsen

Det er jo lidt forskellige ting vi diskuterer.

 • Er det Open Source? Ja, det er det vel.

 • Har man lyst til at arbejde på et Open Source projet på en lukket platform?

Det er der i alt fald mange, er der ikke har. Som det fx viste sig med Java. Måske med mindre der er en særlig grund til det som fx med projekterne Cygwin, wubi, QTFairUse og den slags.

Symbian vil nok også trække flere udviklere til når det bliver Open Source.

 • Holder overskriften?

Nej, der skal lidt mere til før man kan bruge udtryk som "springer ud" og "open source-fan".

 • 0
 • 0
#21 Jesper Lund Stocholm Blogger

Niels,

Oxite er ikke i nærheden af at være et helt CMS. Det er et totalt usupporteret sideprojekt fra 3 medarbejdere der selv kalder det en "simple blogging engine".

Umbraco er jo i øvrigt et godt eksempel på, at det sagtens kan give mening at arbejde med et OSS CMS-system - selvom platformen under den (ASP.Net) ikke er OSS.

:o)

 • 0
 • 0
#22 Anonym

(og til Stephan og Jakob, det er sagt med størst mulig respekt for jeres holdninger - det er jo blot et udtryk for, at man som fast "skribent" på V2 efterhånden kommer til at kende hinanden)

No problem, nogen må jo påtage sig at rette op på den dårlige skoleuddannelse på sikkerhedsområdet.

Vi kan jo ikke have at de mange web 2.0 advokatører med deres ikke-eksisterende sikkerheds- eller økonomiforståelse får lov til at stå uimodsagt. Gud forbyde - nogen kunne jo tro at der var noget sandt i det.

Eller at de virkelige problemer forsvinder i mængden af nærmest religiøs open source retorik ;-)

Men det er jo blot et udtryk for tillid fra min side - jeg tror på at sandheden vinder på langt sigt, også blandt de uskolede og nøgne kvinder så længe nogen påpeger det selvmodsigende i de mange emotionelle følelseaindslag. ;-)

Så tryk bare på tillidsknappen. Du er ikke alene, hvis du farer vild.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere