Microsoft søsætter .Net Core 2 sammen med ny standard og Visual Studio

15. august 2017 kl. 13:274
Nyt kørselsmiljø følger .Net Standard 2.0 med 32.000 API'er. Samtidig udsendes ny udgave af Visual Studio med understøttelse af nyhederne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I går udsendte Microsoft den anden udgave af firmaets open source kørselsmiljø, .Net Core. Kørselsmiljøet understøtter .Net standard 2.0, som definerer platformen. Den nye standard øger antallet af API'er til 32.000. I tilgift har Microsoft opdateret kodeværktøjet Visual Studio 2017 til version 15.3, der flugter med det nye kørselsmiljø.

Fakta om .Net

.Net er et delvist platformsuafhængigt afviklingsmiljø fra Microsoft.

Kode skrives i sprog som Visual Basic, C# og F#, og kompileres til en slags bytecode, der kaldes for Common Intermediate Language (CIL).

Denne bytecode kompileres til 'født' kode, altså styresystemets mikroinstruktioner. Selve kørselsmiljøet kaldes for Common Language Runtime (CLR).

Der er som regel interoperabilitet mellem kode kompileret fra forskellige sprog, og udviklingsmiljøer hvor C# og F# blandes er udbredte.

Miljøet kommer i to aftapninger:

  • .NET Framework er navnet for det samlede miljø og indeholder dele, som er proprietære og tæt knyttet til Windows.

  • .NET Core er en delmængde af .Net Framework med et yderligere sæt af API'er, som er platformsuafhængige og udgivet under en open source-licens. Miljøet indeholder ikke de komponenter, der benyttes til at skrive grafiske brugerflader i Windows, men benytter i stedet alternativet Universal Windows Platform.

Derudover understøtter miljøet seks nye platforme. Det drejer sig om Fedora 25 og 26, Debian 9, Mac OS High Sierra, Ubuntu 17.04, Linux Mint 18, samt SUSE Enterprise Linux 12. Det skriver Infoq.

Et nøgleelement i den nye udgave er muligheden for at kalde biblioteker i .Net Framework fra .Net Core. Det kan hjælpe udviklere med at håndtere gammel kode og nemme overgangen fra .Net Framework, til kode som følger .Net Standard-specifikationen.

Det betyder at, udviklere kan flytte ældre kode til .Net Standard 2 i et tempo der passer.

Visual Basic er understøttet i .Net Core 2, men begrænset til biblioteker og konsol-baserede programmer. .Net Core's udgave af ASP.Net understøttes kun i C# og F#.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet for .Net Core er at skabe en konkurrencedygtig open source-platform for Microsofts teknologi-stak.

I slutningen af 2014 kaldte programchef Immo Landwerth fra Microsoft i et blogindlæg .Net Core for 'grundlaget for alle fremtidige .Net-platforme'.

Miljøet har ikke direkte noget at gøre med Mono, som er en delvis open source-implementering af .Net.

»Den bedste måde at bygge en cross-platform stak på, er at bygge en enkelt stak i samarbejde. Og den bedste måde at gøre netop det på, er ved at gøre den open source,« skrev Landwerth den gang.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
16. august 2017 kl. 12:27

Var for flere år siden med til at oversætte noget af Gentoo Linux's dokumentation til dansk. En af kravene var, at det var vigtigere at det var tekstnært, end at det gav mening i praksis. Jeg tror det er samme praksis de andre projekter kører efter, for de danske oversættelser er godt nok ringe og tit ude af kontekst (hvor oversætter ikke ved hvad teksten skal betyde, og derfor oversætter ordret)

2
16. august 2017 kl. 11:15

Jeg mindes stadigvæk den første gang jeg fik Redhat ind på min computer.

Her var der gjort en dyd ud af at oversætte ALLE ord fra engelsk til dansk - muligvis via en babelfisk, før brugerinterfacet kunne gøre en forvirret, når man stødte ind i følgende ord i brugerinterfacet:

datamat (computer), op- og nedlaste (upload/downloade), elektronisk post (e-mail), søger (browser), kæde (link), valgmuligheder (options)

... og mange andre ord.

Grammatikken i den forklarende tekst kunne også bruge lidt hjælp fra en lingvist, så jeg mener jeg endte med blot at installere den engelske udgave, så jeg kunne forstå hvad der foregik. :-)

1
15. august 2017 kl. 21:49

Hvis I endelig skal fordanske det, hvorfor så ikke gøre det endnu mere tumpet, og undersætte det til "Køretids miljø".

Eller endnu bedre, lad det blive på engelsk.... Det næste bliver vel, at vi begynder at snakke om brandvægge og låger der skal åbnes....