Microsoft skubber browser-menukort ud til alle i marts

Alle Windows-pc'er i EU-landene, hvor Internet Explorer i dag er standardbrowser, skal inden maj have tilbuddet om at vælge et alternativ. Det fremgår af Microsofts forlig med EU.

Hvis du i dag har Internet Explorer som standardbrowser på din Windows-pc, bliver du i løbet af de næste fem måneder tilbudt at vælge mellem 12 forskellige webbrowsere.

Microsofts forlig med EU-Kommissionen indebærer nemlig, at den særlige skærm, browser-menukortet, hvor brugeren kan vælge en browser, skal ud til alle Windows-pc'er i hele EU samt Norge og Island.

Ifølge aftalen skal Microsoft begynde at distribuere menukortet om tretten uger. Det vil sige i marts.

Microsofts oprindelige forslag gik på at tilbyde browsermenukortet på nye pc'er med Windows 7, men kortet bliver altså også rullet ud til eksisterende brugere. Dog kun til brugere som har Internet Explorer som standardbrowser.

Udrulningen kommer til at ske gennem Windows Update, hvor menukortet vil optræde som en opdatering med prioriteten 'vigtig'. Den vil blive installeret automatisk hos alle brugere, som har slået automatiske opdateringer til.

Efter installationen vil brugeren ved næste login få vist menukortet med link til forskellige browsere, som brugeren kan downloade og installere. Brugeren kan også vælge at udsætte valget. Det fremgår også af aftalen, at Microsoft får lov til at distribuere et værktøj til volumenkunder, som gør det muligt at forhindre, at menukortet dukker op hos brugerne.

Aftalen mellem Microsoft og EU udstikker også retningslinjer for Microsofts fremtidige opførsel. Blandt andet må Microsoft ikke bruge Windows Update til at levere en ny version af Internet Explorer til brugeren, hvis Internet Explorer er afinstalleret på pc'en. Microsoft må dog gerne opdatere de komponenter, som ikke kan fjernes, fordi de anvendes af andre Windows-programmer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Andersen

Kald mig sortseer, men jeg forudser en del opkald til supporten. Brugere her i huset, er opdragede til at være afvisende over for popups der tilbyder dem software eller "opdateringer" på deres pc'ere. Og nu kommer de til at stå de med et browser valg.

Mange af mine brugere aner ikke hvad jeg snakker om når jeg siger browser, først når jeg siger "Internet Explorer... Det blå E!" - dæmrer det for dem.

Jeg er klar over, at netop denne generation af brugere, er målet for denne EU tvungne oplysningskampagne - men de er slet ikke interesserede i alternativer. Det er den sædvanlige sang: DET SKAL BARE VIRKE SOM DET PLEJER!

Jeg supporterer helst så få produkter som mulig. Det bedst understøttede produkt er IE. Webdesigneren punkes selvfølgelig til anvendelse af alternativer, selv bruger jeg FF.

Jeg synes browser-spisekortet er fint på nye PC'ere, men trælst på eksisterende..

 • 0
 • 0
#7 Hans Schou

Det kunne være lækkert med et OS Menukort.

Min sidste laptop havde fine valgmuligheder for at vælge hvilket sprog jeg ville have, men jeg egentlig ville jeg hellere kunne vælge et andet OS. De luxe ville være dual-boot, men jeg kan fint leve uden, og så bruge noget VM-ware agtigt til det andet OS.

Et af menupunkterne må såmænd gerne være "Ikke noget", for det tilfælde at min favorit ikke lige er i listen.

Efter valg af OS forestiller jeg mig at der popper en boks op hvor jeg så lige kan køre Dankort-oplysningerne igennem, og betale for mit nye OS.

 • 0
 • 0
#8 Torsten Holtse

så vidt jeg har forstået er det muligt helt at slippe for IE, men jeg tror ikke du skal regne med, at "Internet Properties" virker på andet end IE. Det ville jo kræve at Microsoft kendte til opsætningen af samtlige browsere, eller at alle browsere blev enige om én bestemt opsætningsstandard.

...og ja jeg forudser også en masse mennesker som er fuldstændig ligeglade med hvilken browser de kører med, men bare vil have det til at virke, der bliver meget forvirrede :-)

 • 0
 • 0
#10 Simon Krogh

Man har ved taget at et monopol er selskaber som har over 65% markedsandel. Derfor går man hverken efter Apple og Linux.

Det ændrer vel ikke på at det ville være rimeligt, fair og en god ting for forbrugerne, hvis man, uanset OS, blev præsenteret for en liste af web browsere under installationsfasen - monopol eller ej.

 • 0
 • 0
#12 Henrik Mikael Kristensen

men jeg ville ikke have noget imod hvis Apple fik en løftet pegefinger ligeså.

Man behøver såmænd ikke løfte noget som helst.

Går man ind i OSX Safari's indstillinger, er det allerførste punkt man støder på i vinduet, hvilken default browser, man vil bruge.

Kører man Safari i developer mode, kan man endda launche de andre browsere fra Safari.

Alle browsere er intelligent registreret centralt, således at du frit kan skifte mellem dem fra de fleste af OSX browsernes egne indstillingsvinduer.

Listen viser iøvrigt alle browsere installeret via min Parallels WinXP installation, såsom Internet Explorer 8, hvis jeg gider.

Sådan gør man det.

 • 0
 • 0
#13 Lasse Reinholt

Jeg er klar over, at netop denne generation af brugere, er målet for denne EU tvungne oplysningskampagne - men de er slet ikke interesserede i alternativer. Det er den sædvanlige sang: DET SKAL BARE VIRKE SOM DET PLEJER!

Præcis. Der var noget debat på ing.dk om Lauritz Knudsens monopol på kontakter i Danmark. Forestil dig, at ens kone kommer hjem med poserne fulde af ledninger og kontakter og begynder at skifte alle kontakterne i hjemmet mens hun plaprer om EU og unfair mindstekrav overfor konkurrenterne.

Sådan ser almindelige mennesker på det Microsoft/monopol fis. Eneste forskel er, at LK's konkurrenter ikke får penge fra Google når man skifter kontakterne.

 • 0
 • 0
#14 Peter Stricker

Smuk historie, Lasse. Men skal vi ikke lige have slutningen med.

Efter at konen har udskiftet alle Lauritz Knudsens kontakter med den posefuld kontakter hun fik foræret nede på torvet, så viser det sig desværre at strømmen fra elværket kun virker med Lauritz Knudsens kontakter.

Og alle de nye hårde hvidevarer hun fik til køkkenet, de virker fint med hendes nye kontakter. Men eftersom de jo skal bruge noget strøm fra elværket, så er de nu ubrugelige. Med mindre hun skifter tilbage til Lautitz Knudsens kontakter.

Det er endnu værre med det nye TV, hun kom hjem med. Det kan kun bruges i de nye kontakter uden strøm, for det er kun fjernsyn fra Lauritz Knudsen, der kan tilsluttes til Lauritz Knudsens kontakter. Så nu kan familien alligevel ikke få de spændende TV udsendelser at se, som de havde glædet sig til, men kan kun se pay-per-view fra LKTV.

 • 0
 • 0
#18 Kim Sørensen

@ Nick

Hvis du (af uransaglige årsager) er tilfreds med at have IE, som standart-browser, skal du vel bare vælge den igen? Der er jo ingen der siger du skal vælge noget andet, bare fordi du får muligheden for at ændre dit valg...

 • 0
 • 0
#20 Jesper Stein Sandal

FDIM, som normalt anses for at levere den vigtigste statistik for det danske marked, er desværre altid lang tid om at komme med nye tal. Der vil vi først få de første tal for marts i løbet af maj.

Ifølge Statcounter.com så er der fra marts til april sket et lidt større fald end normalt for IE, som modsvares af en tilsvarende stigning for Firefox og Chrome. Opera og Safari ser ikke ud til at røre målbart på sig.

Det er for tidligt at sige noget afgørende, men det kunne se ud til, at der den seneste måned er sket et tilstrækkeligt skred til, at det faktisk kan aflæses i den globale statistik. Men det kan også skyldes andre faktorer, da der er større historiske udsving på Statcounters statistik, end det vi kan se for den sidste måned:

http://gs.statcounter.com/#browser-DK-monthly-200903-201004

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2.dk

 • 0
 • 0
#22 Kim Sørensen

@ Jesper

Det ekstra fald der er sket i marts 2010 for IE er vist hvad man, med blik på tallene for marts 2009, kalder "statistisk insignifikant" ;) Sidste år, i marts, faldt IE jo med nogenlunde samme procentpoint - forskellen i faldet er (ved et hurtigt blik) kun omkring 0.2% for 2010 vs. 2009...

 • 0
 • 0
#23 Venligst Slet Min Bruger

Det er selvfølgelig sandt, det tænkte jeg ikke over.

Måske denne kan bruges: http://gs.statcounter.com/#browser-eu-monthly-200910-201003

Ser ud til det går den rette vej for både IE og FX. Opera har ikke haft gavn af dette valg overhovedet, som det ser ud pt. Tror det hænger sammen med, at de fleste har hørt om Firefox igennem en ven eller en kollega, mens der er meget få non-tekniske mennesker, der kender Opera.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere