Microsoft skriger på kvinder til 'hård programmering'

Der mangler kvinder i it-branchen, og det ikke godt nok kun at trække dem til med 'bløde' it-uddannelser, mener Microsoft.

Det står sløjt til med indsatsen for at få danske kvinder til at søge ind på it-uddannelserne.

Det viser de nyeste tal fra årets kvote 2-ansøgninger, skriver Politiken.

Tallene afslører en tilbagegang for både teknik og naturvidenskab, hvor andelen af kvinder er faldet med 10 procent i forhold til sidste år.

Hos Microsoft Danmark går man efter, at mindst hver tredje ansatte skal være kvinde. Men i dag er det kun hver femte, og det skyldes, at ordet it klinger dårligt hos kvinderne, mener selskabets administrerende direktør, Jørgen Bardenfleth.

»Folk tror, man skal sidde og kede sig bag en skærm i 40 år, men sådan er det ikke. Når der for eksempel sker en naturkatastrofe som tsunamien i Sydøstasien, er det ikke lægerne, der er de første derude. Det er it og kommunikation, der først skal være på plads, før nødhjælpen kan begynde«, siger Jørgen Bardenfleth til Politiken.

Søger kvinder med hårde programmeringsevner

Leder af den koordinerede tilmelding, Jakob Lange, mener, at it-faget lider under et tørt image.

»Der er måske større prestige i at være læge end i at studere it. Det kan være svært at forklare sin gamle bedstemor, at man skal være programmør, for hvad laver sådan en egentlig?,« siger Jakob Lange til Politiken.

Selvom det er lykkedes at tiltrække flere kvinder gennem de 'bløde' it-uddannelser, der kombinerer it med for eksempel marketing og design, mangler kvinderne stadig at tage fat på de mere hårdkogte discipliner indenfor it, mener Microsoft.

»Mange af de uddannelser kan ikke bruges til den hårde programmering«, siger Jørgen Bardenfleth og understreger, at branchen både har brug for de hårde og bløde it-kompetencer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Sofie Nielsen

»Folk tror, man skal sidde og kede sig bag en skærm i 40 år, men sådan er det ikke. Når der for eksempel sker en naturkatastrofe som tsunamien i Sydøstasien, er det ikke lægerne, der er de første derude. Det er it og kommunikation, der først skal være på plads, før nødhjælpen kan begynde«

1) Hvor mange af os softwareingeniører er egentlig ude at lave nødhjælp? Det kan da ikke være meningen, at vi skal prøve at rekruttere studerende ved at bilde dem falske fortælling ind om, hvad udviklere (typisk) laver.

2) Man kunne også lade være med at antage, at et arbejde var kedeligt, bare fordi det foregår bag en skærm. Det er der godt nok mange jobs, der gør i dag.

Mvh. Anne-Sofie (bag skærmen)

 • 0
 • 0
#2 Yoel Pedersen

Hvorfor er det lige at en skæv fordeling af kvinder vs. mænd altid skal betegnes som et problem?

Hvad er det lige, der gør en IT-virksomhed bedre, ved at der er mange kvinder ansat?

At betragte manglende kvinder i IT-branchen som et problem svarer til at betragte kvindernes overrepræsentation i sundhedsbranchen på samme måde - nogle fag appellerer i deres natur bare mere til det ene køn end til det andet.

Er i øvrigt helt enig i udsagen om, at det er forkert at bilde folk ind, at IT-udviklere som helhed har en action-packed hverdag i verdens brændpunkter. Svarer vel lidt til at fortælle mandlige sygepleje-studerende at sygeplejersker primært ser fodbold og drikker øl i arbejdstiden.

 • 0
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

Hvorfor er det lige at en skæv fordeling af kvinder vs. mænd altid skal betegnes som et problem?

Hvis der er nok uddannede indenfor området, så betyder det ikke meget, om det er kvinder eller mænd. Men nar der mangler folk på området, og man kan se, at det ene køn er stærkt underrepræsenteret, så er der et stort rekkrutteringspotentiale i dette køn.

Da en skævhed i kønsfordelingen kan afholde det underrepræsenterede køn fra at uddanne sig i området, kan det være en selvforstærkende effekt. En stor skævhed kan sågar afholde det overrepræsenterede køn fra at uddanne sig i området (mangel på det modsatte køn kan også være afskrækkende).

Derfor er skævvridningen i sig selv med til at mindske den samlede rekruttering, og derfor kan det være vigtigt at nedbringe skævheden.

 • 0
 • 0
#4 Rasmus Skovmand

@Yoel: Det menes nu også, at der er for få mænd i traditionelle kvindefag - så den går begge veje.

Jeg er helt enig i Anne-Sofie's protest mod dem der prøver at oversminke IT-faget (naturvidenskab i det hele taget), for at lokke flere, primært kvinder, til.

Kønnene er ligeså forskellige indeni som udenpå. Derfor vil der altid være stor forskel på, hvad mænd og kvinder ønsker at bruge deres liv på. Det må vi acceptere. Men til gengæld er der rigtig meget i softwareudvikling, der appellerer til kvinder, men maskinkode tror jeg aldrig særlig mange kvinder vil falde for.

 • 0
 • 0
#5 Yoel Pedersen

Du modsiger jo egentlig dig selv en smule - hvis en stor skævhed afholder det overrepræsenterede køn fra at uddanne sig, vil det jo netop udligne skævheden til et "naturligt" leje over tid. :-)

Og hvad nu hvis vi får en masse kvinder til at vælge IT i stedet for andre brancher - så mangler vil de jo mangle i de respektive uddannelser, de i stedet ville have valgt.

Jeg kan forstå, at man fremhæver børnehaver og skoler som eksempler på steder, hvor skævvridning i kønsfordelingen kan være et problem - de færreste unger har på sigt godt af at være omgivet af 100 % kvinder dagen lang. Men de fleste andre brancher har vel netop en fordel i at deres rekrutteringsgrundlag udgøres af folk, der naturligt finder området tiltrækkende?

 • 0
 • 0
#6 Jon Loldrup

Jamen de GIDER jo ikke - fat det nu. Hvor mange kræfter skal der spildes på at trække hesten til truget, førend man erkender at kun den SELV bestemmer om den vil drikke? (og det vil den overhovedet ikke i det her tilfælde. Måske fordi der er cola i truget. Nej. Bare fordi. De GIDER ikke "hård programmering". Det er der også mange mænd der ikke gør)

 • 0
 • 0
#7 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Anne-Sofie,

1) Hvor mange af os softwareingeniører er egentlig ude at lave nødhjælp? Det kan da ikke være meningen, at vi skal prøve at rekruttere studerende ved at bilde dem falske fortælling ind om, hvad udviklere (typisk) laver.

Joda - vi er jo alle jævnligt indblandede i

 • Opsætning af mobilmaster og udstyr i katestrofe-områder
 • Design og implementering af SMS-gateways (med inkluderet back-stage party) til X-Faktor shows
 • On-site fintuning af boremaskiner i metroen eller detektionsudstyr for beton-sprækker på Storebæltsbroen
 • Real-time bugfixing af software på intensiv-afdelinger på skadestuer

... etc ... etc ...

Man skal naturligvis kunne lide at flexe de kreative dele af hjernen, når man sidder og implementerer "applikation x", men det er i mindst lige så høj grad alt muligt andet, der gør min dagligdag værd at fortælle om - fx

samspillet med kolleger

projektarbejdet med identifikation af "den bedste løsning" samspil med kunde

"impact" - altså hvis man er så heldig ,at den software man laver bruges af mange mennesker

løbende kompetence-udvikling

en branche i rivende udvikling

...

 • 0
 • 0
#8 Jesper Louis Andersen

Jeg er helt enig i Anne-Sofie's protest mod dem der prøver at oversminke IT-faget (naturvidenskab i det hele taget), for at lokke flere, primært kvinder, til.

+1

Det er ikke bare et skyde en løgn i skoene. Matematik eller Fysik har generelt en bedre balance og repræsentation af kvinder - og de behøver ikke at sælge deres fag ved at sminke det for at opnå dette. Matematik må siges at være (mindst) lige så tørt som datalogi, så jeg har svært ved at forstå argumentet.

Det handler ikke om at gøre faget "spiseligt" tror jeg. Det handler mere om at afmystificere hvad en datalog egentlig går og laver til daglig (og det er ligeså broget som en matematiker eller en fysiker, måske endda mere). Og det altså uden halvtomme videoer, som skal foregive at vise hvad en datalog laver - eller halvdårligt lyserødt rekvalmemateriale.

Personligt er jeg glad for udsigterne: Generelt er lønnen god, jeg kan blive udfordret resten af mit liv og arbejdstiderne er forholdsvist fleksible. Dertil kommer at man som datalog kan forbedre samfundet som helhed og det lader ikke til at det bliver svært at finde arbejde den kommende tid, for der er en total mangel på arbejdskraft i sektoren - noget der har været i årevis. Økonomisk afmatning rammer ligeledes sektoren mindre end andre fag, lader det til.

Og det er da positive, interessante udsigter hvadenten man er mand eller kvinde.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere